NRK Meny
Normal

Dødt løp i presidentduellen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nå puster Mitt Romney president Barack Obama for alvor i nakken. På meningsmålingene er det helt likt.

I de viktige vippestatene Ohio, Florida, Virginia og Colorado er det bare noen få prosenter som skiller de to kamphanene.

Romney leder i Florida

Valgmedarbeider undersøker stemmene etter 2000-valget i Florida

Robert Rosenberg var en av de som fikk jobben med å undersøke stemmesedlene etter 2000-valget. Den gangen vant Bush valget med 537 stemmer.

Foto: Wilfredo Lee / Ap

I Florida, der nattens debatt skal foregå, leder Mitt Romney for øyeblikket med 2,1 prosentpoeng.

Delstaten har med sin store befolkning hele 29 valgmannstemmer, og er en helt avgjørende delstat i kampen om Det hvite hus.

Og alle husker vel bildene fra 2000, der valgmedarbeidere nærmest gransket stemmesedlene med lupe for å avgjøre hvem som vant valget mellom George W. Bush og Al Gore. Et valg som til slutt ble avgjort av den amerikanske høyesterett.

Romney har stått sterkt i denne delstaten og bevist jobbet med å vinne valget her, og de fleste eksperter er enige om at Romney må vinne Florida for i det hele tatt ha en mulighet på å flytte inn i 1600 Pennsylvania Avenue i Washington DC neste år.

Obama står sterkt i Midtvesten

Den andre viktige staten er Ohio. Her er det Barack Obama som leder med 2,1 prosentpoeng på delstatsgjennomsnittsmålingene. Dette er en også en folkerik delstat med 18 valgmannstemmer.

Ohio har i alle år vært vippestat nummer 1, og har «alltid» valgt landets president. For ingen president har, siden John F. Kennedy tapte her i 1960, blitt president uten å vinne Ohio, og aldri har en republikaner tapt i Ohio og vunnet valget.

I den tredje store vippestaten, Virginia med sine 13 valgmannstemmer, er det helt likt, mens i den fjerde, Colorado, leder Romney med noen få tidels prosentpoeng.

Utenriksdebatt

I natt var det utenrikspolitikk som stod på plakaten da de to møtes i Boca Raton i Florida.

Dette er et tema som vanligvis ikke avgjør et presidentvalg, og begge duellantene benyttet hver anledning til å snakke om det amerikanske velgere bryr seg om; økonomi.

Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney møtte president Barack Obama til den tredje og siste presidentkandidatdebatten i Boca Raton i Florida natt til tirsdag.

Video: Se utdrag fra nattens debatt

På forhånd var det ventet at president Obama skulle fortsette der han slapp i forrige debatt og angripe Romney på det som er hans antatt svakeste side, utenrikspolitikken, men den tidligere guvernøren fra Massachusetts bet godt fra seg.

– Obama vant

I en spørreundersøkelse foretatt av CNN rett etter debatten svarte likevel 48 prosent at Obama vant, mens 40 prosent holdt en knapp på Romney.

Mens i en undersøkelse fra CBS svarte 53 prosent, av en gruppe velgere som ennå ikke har bestemt seg, at Obama var deres mann under debatten.

Bare 23 prosent av disse mente Romney kom best fra det.

Amerikanske aviser var enig med meningsmålingene og kåret Obama til nattens duellvinner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt