Dødt løp i kampen om Senatet

Det kan ta uker før Senatsvalget i USA er avgjort. I delstatene Virginia og Montana er de så tett at det trolig må omtelling til.

Spent velger i Virginia
Foto: JIM YOUNG / REUTERS

Demokratene har allerede fått inn fire nye mandater, i Ohio, Pennsylvania, Rhode Island og Missouri. De holdt også på setene i New Jersey og Maryland, to stater de fryktet de kunne tape.

Ny opptelling

I Tennessee tapte den demokratiske kandidaten mot republikanske Bob Corker. Tennessee var en av de sju vippestatene ved senatsvalget. Demokratene måtte vinne seks av dem for å få flertall i Senatet. Dette betyr at Demokratene må vinne både i Montana og Virginia.

I Virginia skiller det bare noen få tusen stemmer av i alt 2,3 millioner som er avgitt. Det er såpass jevnt at den tapende kandidaten har rett til å be om ny opptelling, og det kan drøye helt til jul før resultatet er klart og man vet hvem som kontrollerer Senatet.

 Irak-krig og korrupsjon

I Montana ble valgkampen preget av at den republikanske senatoren Conrad Burns mottok store bidrag fra en skandale-lobbyist, selv om han selv nekter at det har foregått noe galt. Demokratene på sin side, har ikke sett forbi disse anklagene i valgkampen, og deres kandidat Jon Tester ser foreløpig ut til å ha fått flest stemmer.

Norske Stian Gjefsen studerer i Montana og kan fortelle om en valgkamp i delstaten som har vært styggere enn i foregående år.

- Irak-krigen har preget valgkampen i Montana som i mange andre stater. Jon Tester er en sterk motstander av krigen og har angrepet Burns for hans standpunkt, og for at han stemte for Patriotic Act, en skjerpet lovgivning som gir myndighetene større muligheter til å overvåke borgernes aktiviteter. Men også temaer som etikk, korrupsjon, sex-skandaler og stamcelle-forskning har vært temaer som har gått igjen.

Fokus på jordbruket

Gjefsen forteller om to kandidater som begge spiller på den viktige rollen jordbruket har i Montanas økonomi. Republikanernes Conrad Burns har fokusert på hvor mye penger han har klart å skaffe Montana gjennom sitt arbeid i komiteen i Senatet som fordeler penger til jordbruk og forskning.

- Også Jon Tester, som selv er jordbruker, fokuserer på jobb og penger til Montana.

SISTE NYTT

Siste nytt

Se Bidens klimamøte: Ber verdenslederne ta grep

USAs president Joe Biden ber verdenssamfunnet ta større grep for å bekjempe klimaendringene. – Vi har virkelig ikke noe valg. Vi må få dette gjort, sier han.