Dødt løp etter britisk partilederdebatt

LONDON (NRK): De to statsministerkandidatene i det britiske valget ser ut til å være like langt etter valgets eneste debatt hvor de to møtes. Målinger etter den to time lange sendingen viser at seerne var like fornøyd eller misfornøyd med begge to.

Den eneste partilederdebatten før valget i Storbritannia gikk av stabelen i kveld. NRKs Storbritannia-korrespondent Espen Aas tror ikke velgerne fikk veldig mye ut av debatten.

David Cameron og konen

Statsminister David Cameron kom til ITVs studio i London der debatten foregikk sammen med sin kone Samantha.

Foto: LEON NEAL / AFP

Statsminister David Cameron strittet lenge imot å delta i noen av valgkampdebattene, men valgte til slutt å delta i én eneste, sammen med seks andre partiledere.

Etter to timer med debatt, viste en måling for avisen The Guardian at velgerne delte seg på midten da de ble spurt om hvem av dem som var best.

En måling hos TV-kanalen ITV som vurderte samtlige ledere ga Cameron og Labours Ed Miliband 21 prosent hver.

Hevdet han hadde eneste medisin

Som ventet valgte David Cameron tidlig å vise til at hans regjering var den som fikk landet på fote igjen etter mange år med økonomisk nedgang som følge av finanskrisen.

Britisk partiledebatt

Statsminister David Cameron var uheldig med loddtrekningen og fikk plassen lengst ut på høyre side, mens Labours Ed Miliband trakk plassen i midten.

Foto: ITV / AFP

Han advarte mot at det britiske arbeiderpartiet, Labour, raskt ville sette økonomien over styr igjen, men ble angrepet av samtlige partier for tøffe innsparinger i offentlige budsjetter.

Overraskende nok var det hans koalisjonspartner gjennom fem år, Nick Clegg som er leder av Liberaldemokratene, som kom med det første harde angrepet. Deretter fulgte de andre partiene på med å vise til at folk har hatt mindre å rutte enn med på mange år.

– Vår politikk har virket, alternativet ville være å øke skattene, og det ville rammet flere, gjentok Cameron flere ganger.

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg startet den britiske partilederdebatten med et kraftig angrep på sin koalisjonspartner, David Cameron.

Skotske nasjonalistlederen briljerte

Selv om det kun var en statsminister i panelet, var det også en førsteminister, nemlig lederen av det skotske nasjonalistpartiet, SNP, Nicola Sturgeon. Hun leder den skotske selvstyreregjeringen, som i motsetning til Camerons er i flertall i sitt parlament.

Hun briljerte i flere spørsmål ved å vise til at alternativ politikk fungerte, blant annet innenfor det offentlige helsevesenet.

Sturgeon fikk solid støtte i målingene som ble tatt opp etter sendingen.

Lederen for Det skotske nasjonalistpartiet Nicola Sturgeon, imponerte hver gang hun fikk ordet. Blant annet sammenlignet hun David Cameron med en furten guttunge som ikke fikk viljen sin.

EU hett tema

I flere år nå har Storbritannias forhold til EU vært ett hett tema i den politiske debatten. Dersom han fortsetter som statsminister, har David Cameron lovet en egen avstemning om forholdet til EU innen utgangen av 2017.

Britisk partilederdebatt

Statsminister David Cameron (t.h.) hadde først nektet å være med i partilederdebatten.

Foto: Ken McKay/ITV/Handout / Reuters

UKIP-leder Nigel Farage bruker EU som en rød klut til alle som ønsker å begrense innvandringen til landet, mens flertallet av partilederne er for fortsatt EU-medlemskap.

Innvandringsspørsmålet var debattens heteste runde. Labour-leder Ed Miliband poengterte at hans parti har skiftet standpunkt, og støtter nå en strammere innvandringspolitikk, men som Farage poengterte er det få eller ingen sjanser for at EU vil begrense fri flyt av arbeidskraft.

Det var den eneste debatten hvor David Cameron og Ed Miliband møttes. Det kommer flere tv-sendinger med partiledere, men statsministeren har sagt han ikke deltar i flere debatter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt