Hopp til innhold

Dødstallet stiger i Istanbul

I Istanbul er ytterligere en person død av skadene etter bombeangrepene i går kveld. Dermed er det bekreftet at 17 mennesker ble drept.

Bombeeksplosjoner i Istanbul
Foto: STRINGER / AFP

- Antallet døde kan fortsatt stige, fordi tilstanden er kritisk for sju av de over 150 som ble såret, sier helseminister Recep Akdag.

Fortsatt får 115 av dem sykehusbehandling.

Det var to bomber som eksploderte i rask rekkefølge bare noen meter fra hverandre i arbeiderbydelen Güngören i går kveld.

Se amatørfilm av terrorbomben

Les: Minst 17 drept i Istanbul

Den andre bomben kraftigst

Den andre bomben var den kraftigste og den som drepte de 17 og som såret flest.

Guvernøren i Istanbul har slått fast at det dreier seg om et terrorangrep.

Ingen har tatt på seg skylden for angrepene, men tyrkiske aviser spekulerer i at kurdiske separatister står bak, og at årsaken skal være myndighetenes harde behandling av det kurdiske partiet PKK.

Seinest søndag morgen bombet tyrkiske jagerfly PKK-stillinger i fjellene nord i Irak.

En talsmann for PKK avviser imidlertid at hans organisasjon har noe med angrepet å gjøre.

Tre arrestert

Avisa Millyet melder at tre tenåringer er arrestert etter eksplosjonene. De tre ble pågrepet i en kjeller nær eksplosjonsstedene. Selv har de tre forklart at de ble skremt av eksplosjonene og gjemte seg i kjelleren.

Nordmenn ikke berørt

Det ser ikke ut til at nordmenn er blitt direkte berørt av bombeattentatet i Istanbul, ifølge Utenriksdepartementet. Norges ambassade i Tyrkia mener nye angrep er mulig.

- Vi har ingen informasjon som tilsier at nordmenn er involvert i hendelsen, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet til NTB.

Han anbefaler folk som skal reise til landet å holde seg oppdatert på situasjonen, men sier det foreløpig ikke er aktuelt å utstede noe reisemål for landet. I 2007 reiste rundt 185.000 nordmenn til Tyrkia. Sikkerheten for turister vurderes som generelt god, ifølge UD.

Også terror mot turister

Likevel har terror rettet mot turister forekommet. Det er flere ulike ekstremistgrupper som har vært ansvarlig for terrorhandlinger i Tyrkia i løpet av de siste årene ogdet anses som mulig at nye terroraksjoner finner sted igjen.

Av antall terroraksjoner har kun et meget lite antall rettet seg særkilt mot turistområder, skriver den norske ambassaden i Istanbul på sine hjemmesider.

Ambassaden har også lagt ut informasjon om terrorangrepet søndag på hjemmesiden.

Rettssak mot regjeringspartiet

I dag kom Grunnlovsdomstolen i Tyrkia sammen for å starte behandlingen av spørsmålet om regjeringspartiet AKP med sine islamske røtter har brutt med lovene som forbyr sammenblanding av religion og politikk.

Dommerne skal komme sammen daglig til de har truffet en beslutning.

Islamistiske røtter

AKP oppsto i den islamistiske bevegelsen i Tyrkia tidlig på 1990-tallet, men har siden gjort det klart at det har vendt seg bort fra sin fortid.

Regjeringen gikk på et nederlag da den tidligere i år forsøkte å få fjernet et gammelt forbud mot å gå med hijab på skoler og universiteter.

Forsøket ble den gang avvist av Grunnlovsdomstolen. Statsadvokat Abdurrahman Yalcinkaya mener forslaget om å tillate det muslimske hodeplagget er et bevis på at AKP er et religiøst parti.

Statsminister Erdogan har gjentatte ganger tilbakevist anklagene om at partiet hans er islamistisk.

Kan bli utestengt

Skulle Grunnlovsdomstolen komme fram til at AKP har brutt Tyrkias sekulære lover, vil partiet bli oppløst.

Erdogan og president Abdullah Gül vil i tillegg bli utestengt fra alle politiske verv i fem år. Det samme gjelder 70 andre politikere.

Meningsmålinger utført den siste tiden viser at AKP fortsatt er Tyrkias suverent mest populære parti med en stabil oppslutning på over 40 prosent.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt