Dødstallet stiger etter Guatemala-skjelv

Mens innbyggerne i Guatemala fortsatt leter etter sine nære og kjære, forventer myndighetene at tallet på døde i det verste jordskjelvet på 36 år vil stige.

Ødelagt hus i San Marcos utenfor Guatemala City.

En ung jente kikker inn i et jordskjelvrammet hus i San Marcos, 260 km fra Guatemala City.

Foto: JOHAN ORDONEZ / Afp

Over en million innbyggere skal være rammet i jordskjelvet som rammet onsdag.

52 personer er hittil registrert som døde, og tusenvis står uten hjem eller tak over hodet.

Siden det store skjelvet har landet blitt rystet av minst 70 etterskjelv.

De som kan det har søkt tilflukt hos venner og familie. De som ikke har denne muligheten har måttet ty til kummerlige telt satt opp som tilfluktssteder.

– De har verken drikkevann, strøm eller mulighet for å kommunisere med omverden. I tillegg risikerer enda flere etterskjelv, sa president Otto Perez Molina under en pressekonferanse.

Ifølge presidenten er ødelagte hjem det største problemet i den nærmeste framtid.

Graver etter overlevende

Redningsarbeidet kom tidlig i gang etter det store skjelvet, noe som tente et håp om å finne flere overlevende blant de savnede.

Men etter hvert som gravearbeidet fortsatte torsdag, fant redningsarbeiderne stadig flere døde.

Mer enn 2000 soldater er kalt ut for å hjelpe til i katastrofeområdet. I tillegg er det mange frivillige som blant annet sørger for medisinsk utstyr kommer fram.

Jordskjelvet målte 7,4, og er dermed det sterkeste siden 1976. Den gang tok jordskjelvet livet av 23.000 mennesker.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt