Flere barn drept i dag: – De lekte på taket

Ifølge naboer lekte de tre barna på taket da en drone traff huset deres. Nå er de døde. Fire barn er drept siden den fem timer lange våpenhvilen opphørte.

Palestinere fyller vann

Palestinerne fikk en fem timer lang pause fra krigshandlingene i dag. Her fyller noen av dem flasker med rent vann.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Stadig flere barn på Gazastripen betaler den høye prisen for de voksnes kamper. Tre barn fra samme familie er blant de siste ofrene i krigen som nå har pågått i ti dager.

– Tre av barna var døde da de kom. De to andre er alvorlig skadd, sier lege Mads Gilbert til NRK. Han tok imot barna på Shifa-sykehuset i Gaza by.

Barna, alle i Shuheiber-familien, lekte på taket da huset ble angrepet av en drone.

– Det er rystende når vi får inn bevisstløse, døende eller døde barn, sier legen.

Mads Gilbert

Mads Gilbert har i mange år vært en aktiv støttespiller for palestinerne både politisk og medisinsk. Gilbert er stadig vekk i Gaza for å hjelpe til på Shifa-sykehuset, og jobbe med prosjekter i området.

Foto: Privat

Bare i dag har minst fem barn blitt drept i israelske luftangrep. Angrepene mot Gazastripen skal kneble Hamas, men de aller fleste av de mer enn 213 som hittil er drept er sivile.

Samtidig befant politikerne fra begge sider av konflikten seg i Kairo i det som mange beskriver som et fåfengt forsøk på en langvarig våpenhvile.

– Gjør det beste ut av det

Kun timer tidligere var gatene på Gazastripen full av mennesker. En fem timers lang humanitær våpenhvile var iverksatt, men nå har den brutale virkeligheten igjen inntatt innbyggerne på den blokkerte kyststripen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Familie

Moren til de tre barna som ble drept i angrep torsdag sørger.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

Våpenhvilen skulle gi palestinerne mulighet til å hente rent vann, ta ut penger og kjøpe mat.

– Det er ikke nok. Folk trenger å reise hjem og hente tingene sine. Vi har holdt oss inne under hele krigen, som om det var husarrest, sier Mohamed Nasr til AFP.

Det er et kjempebehov for hjelp. Størst er behovet på sykehusene. Men Gilbert merket lite til pausen som skulle blant annet gi nye forsyninger til sykehusene.

– Vi har laget en prioriteringsliste over det vi trenger.

Blant annet er det behov for engangsutstyr, medikamenter og kirurgisk utstyr.

– Vi må bare klare oss med det vi har, sier den norske legen, og beskriver en anspent, men fattet stab.

– De ansatte på sykehuset er svært slitne. Det jobbes tredoble shift, sier han.

Bare minutter før våpenhvilen trådte i kraft ble flere liv tapt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Palestiner henter tingene sine

En palestiner, som har måtte flykte fra luftangrepene, fikk muligheten til å reise hjem til sinn ødelagte hus under den fem timer lange pausen i krigshandlingene.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Minst 52 barn drept

Det er andre dagen på rad at Gilbert tar imot døde barn. I går tok han imot fire gutter som ble drept i et angrep da de lekte på stranda.

I morgentimene ble en hel familie på fire utslettet. Blant dem var to barn, melder AFP.

Natt til torsdag ble ytterligere sju palestinere drept.

Like etter at barna som Gilbert tok imot ble drept, døde en fem år gammel jente i et angrep i Khan Yunis sør på Gazastripen.

Til sammen er minst 52 barn drept i Israles militæroperasjon.

Angriper sykehus for funksjonshemmede

Israelske stridsvogner skjøt torsdag kveld mot Al-Wafa- sykehuset i Gaza by, opplyser sykehusets direktør. Ingen personer ble drept, men det er meldt om flere skadde.

Sykehuset er tidligere blitt bedt om å evakuere sine pasienter, men det har vært umulig å flytte de gjenværende 14 som er lammet eller ligger i koma.

– Israelerne beskyter sykehuset og flere av etasjene er truffet. Det er sykepleiere blant de skadde, opplyser direktør Basman Alashi.

Det er ikke første gangen Al-Wafa har blitt angrepet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Al-Wafa sykehuset

Al-wafa sykehuset for funksjonshemmede har blitt bedt om å evakuere flere ganger, men mangel på ressurser gjør det vanskelig. Her har de ansatte flyttet pasientene til den nederste etasjen.

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters

– Det finnes ingen trygge steder i Gaza. Hvis et sykehus ikke er trygt, hvilket sted er da trygt?

Det blir tydeligere og tydeligere for verdens ledere at de sivile på Gaza betaler den høyeste prisen for krigshandlingene.

– Etter hendelsene de siste dagene ber vi Israel om å doble innsatsen for å hindre at sivile liv går tapt, sier en talsmann for president Barack Obama, og viser til angrepet mot stranden der de fire guttene ble drept onsdag.

Samtidig blir stadig flere uskyldige barn fanget i kryssilden.

SISTE NYTT

Siste nytt