NRK Meny
Normal

Dødstallene stiger i Joplin

Dødstallene stiger etter den dødelige tornadoen i Missouri. Mike Woolston, ordfører i Joplin, sier nå at 130 lik har blitt funnet.

Det sier Woolston til NBC News. Fire dager har gått siden tornadoen suste gjennom den lille byen Joplin i Missouri og ødela alt på sin vei. Før de siste fem døde ble funnet hadde 232 personer fortsatt status som savnede.

Enkelte av de savna personene kan være blant de omkomne, men siden de døde kroppene er vanskelig å gjenkjenne, står de pårørende fremdeles uten svar.

Bare én av de 130 omkome har foreløpig blitt identifisert.

Tornado i Missouri

Ødelagte hjem: Over 2000 boliger har blitt ødelagt i den kraftige tornadoen.

Foto: MARIO TAMA / Afp

16 måneder gammel gutt

En av personenen man ikke har kunnet gjør rede for ble identifisert torsdag.

Skyular Logsdon, en 16 måneder gammel gutt, skal ha blitt revet ut av morens armer under tornadoen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Skyular Logsdon ble identifisert av en grandtante som kjente den lille gutten godt, fortalte Skyulars far til Reuters.

Byen Joplin, med rundt 50.000 innbyggere, er i fullstendig kaos etter tornadoen, og offisielle kilder sier at man fortsatt sliter med å offentlige tjenester på beina igjen.

Trafikken i byen har til tider stått bom stille, da innbyggerne har måttet dele gatene med frivillige, media og sikkerhetspersonell som har forsøkt å komme seg rundt.

Ber pårørende være tålmodige

Myndighetene ber nå de pårørende om å være tålmodige i den videre identifikasjonsprosessen, som blant annet vil involvere både DNA-testing og avlesing av fingeravtrykk.

Visedirektøren for offentlig sikkerhet i Missouri, Andrea Spiller, sier til nyhetsbyrået AFP at de ikke kan gå ut fra at alle de 232 savna personene er døde.

Spiller sier at mange av dem kan ha glemt eller ikke hatt mulighet til å melde fra til venner og familie om at de er i god behold.

Mange leter fortsatt etter familiemedlemmer og venner i ruinene, og frustrasjonen i Missouri øker for hver dag som går.

Mange har bedt om å få se de omkomne for å undersøke om deres nærmeste kan være blant dem. Bare slik kan de legge katastrofen bak seg og gå videre.

Dette har de imidlertid ikke fått lov til.

– Da blir ikke identifikasjonsprosessen 100 prosent nøyaktiv, og 100 prosent nøyaktighet er vårt mål, forklarer Spiller til AFP.

Dødelig tornado i Missouri

Tar bilder: Folk tar bilder i den tornado-herjede byen.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Får ikke identifisere sønnen

En av innbyggerne i Joplin, Tammy Niederhelman, er frustert over myndighetenes håndtering. Hun forteller til CNN at hun ønsker å legge katastrofen bak seg ved å identifisere sin tolv år gamle sønn, som trolig er blant de omkomne.

– Det føles som myndighetene som håndterer dette ikke bryr seg. På meg virker det som de vil starte på opprydningsarbeide slik at de snarest mulig kommer i gang med gjenoppbygginga, sier hun til CNN.

Tornadoen som raserte Joplin regnes som en av de aller verste i USAs historie. 130 personer er til nå bekreftet omkomne, 232 er fremdeles savna og over 2000 boliger er ødelagte.

I tillegg har flere forretningslokaler, skoler og andre offentlige bygninger fått store skader etter tornadoen.

USAs president Barack Obama vil besøke de berørte områdene i helga. Han og kona Michelle har allerede sendt ut kondolanser til ofrene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt