NRK Meny
Normal

Dødstallene stiger i ekstremvarmt Pakistan

En voldsom hetebølge rammer det sørlige Pakistan midt i fastemåneden Ramadan. Minst 413 mennesker har mistet i livet i temperaturer opp mot 45 grader.

PAKISTAN-hete

Særlig eldre lider i den ekstreme varmen i Karachi. Her får en mann litt etterlengtet avkjøling

Foto: RIZWAN TABASSUM / Afp

Pakistans statsminister Nawaz Sharif ber den nasjonale kriseberedskapen (NDMA) om å sette i gang umiddelbare tiltak for å hindre at dødstallene stiger ytterligere.

Ifølge landets helsedirektør Zafar Ejaz har minst 413 personer omkommet i ekstremvarmen som rammer Sindh-provinsen i det sørlige Pakistan. Flesteparten av de døde er eldre mennesker som har omkommet av heteslag.

– Det er så varmt at jeg nesten ikke karer å snakke, sier en eldre mann til BBC.

Det har vært målt hele 44, 8 grader de siste dagene.

PAKISTAN-hetebølge

En kvinne må bæres til sykehus etter at hun har fått heteslag

Foto: RIZWAN TABASSUM / Afp

Unntakstilstand ved sykehusene

Den pakistanske hæren er tilkalt for å assistere NDMA og for å sette opp provisoriske helsesentre som kan behandle mennesker med heteslag, melder BBC.

Regionale myndigheter har erklært unntakstilstand på alle offentlige sykehus i den største byen Karachi. Det er i byen med over 20 millioner innbyggere at de fleste dødsfallene har skjedd.

Alt helsepersonell har nå fått ferier og fridager inndratt og det jobbes med å få inn flere medisinske forsyninger.

Likhusene fylles opp

Likhusene i Karachi fyller seg opp. Til nå er over 400 døde i varmen.

Foto: RIZWAN TABASSUM / Afp

Bare ved Karachis største sykehus Jinnah er 2360 personer er behandlet for heteslag de siste dagene.

Rammer midt i fastemåneden

Hetebølgen rammer det i hovedsak muslimske landet midt i fastemåneden Ramadan. Under fasten skal troende muslimer hverken spise eller drikke mellom soloppgang og solnedgang, noe som gjør dem ekstra sårbare for varmen

I tillegg er elektrisitetssystemet i Karachi stadig rammet av strømbrudd, noe som fører til at luftkondisjoneringen kan være borte i timer av gangen. Det er slett ikke unormalt med hetebølger i Pakistan på denne tiden av året, men fordi de hyppige strømbruddene også går utover vannforsyningen, er situasjonen spesielt ille denne gangen.

En voldsom hetebølge rammer det sørlige Pakistan midt i fastemåneden Ramadan. Minst 413 mennesker har mistet i livet i temperaturer opp mot 45 grader.

– Vi har ikke hatt strøm hjemme eller i butikkene våre de siste to dagene. Kom og se hvordan foreldrene og barna våre lider i denne ekstreme varmen. Det er ingen som bryr seg om oss, eller hører på oss. Vi er veldig frustrerte sier Mohammad Shahid Khan til nyhetsbyrået Reuters.

Alle skoler og offentlige kontorer holder stengt til hetebølgen er over.

Det er meldt varmt vær og høy luktfuktighet også de neste 24 timene.

mann

En eldre mann har fått heteslag og må fraktes til sykehus.

Foto: RIZWAN TABASSUM / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt