NRK Meny
Normal

Dødstallene doblet i Oklahoma

Tallet på omkomne etter den voldsomme tornadoen i Oklahoma økte i morgentimene på tirsdag til 91.

Tornado Colorado

Redningsmannskaper søker gjennom restene etter tornadoen som rammet byen Moore i Oklahoma.

Foto: GENE BLEVINS / Reuters

Ifølge de siste rapportene har 40 døde personer blitt fraktet til det statlige medisinske senteret i Oklahoma.

Det betyr at det totale dødstallet etter tornadoen som raserte hele forstaden Moore utenfor Oklahoma City, nå er kommet opp i 91. Minst 20 av de døde er barn.

Dette er nesten en dobling fra de siste dødstallene. Før disse rapportene lå tallet på døde lenge på 51.

Det har også kommet noen gode nyheter fra det katastroferammede området. Noen av barna som hadde vært savnet ved en barneskole i ble funnet i kirker i nærheten, der de trolig har søkt tilflukt fra tornadoen. Det er uklart hvor mange barn som nå er savnet.

Jevnet området med jorda

Sykehusene i området hadde natt til tirsdag tatt imot over 230 skadde, men det er ventet at tallet vil stige når dagslyset kommer.

Det bor minst 55.000 mennesker i Moore, og fjernsynsbilder tatt fra lufta viste hvordan tornadoen fullstendig har jevnet store områder med jorda. 38.000 mennesker er i tillegg uten strøm, og mørket bidrar til å gjøre redningsarbeidet vanskelig.

Tidligere erklærte USAs president Barack Obama tornadoen i Oklahoma for en «major disaster», altså en større katastrofe. Det innebærer blant annet at den føderale staten vil gå inn med penger for å støtte opp under det omfattende redningsarbeidet.

Tornadobelte

Vindstyrken til tornadoen nådde en fart 320 kilometer i timen, melder nyhetsbyrået AP. Kun en prosent av alle tornadoer når en slik vindstyrke.

I en video som ble tatt av stormen, kan man se den mørke snabelskyen bevege seg gjennom landskapet, og skjære av trær, biter av isolasjonsmateriale og glass i gatene.

Moore, Oklahoma, ble også hardt rammet av en tornado i 1999. Dette var den sterkeste som noensinne er målt på jordas overflate, og ble målt til en fart på hele 486 kilometer i timen. 36 mennesker døde.

Vi oppdaterer saken.

: Turist Per Einar Fon, Oklahoma, med på telefon

Turist Per Einar Fon, Oklahoma, snakker på telefon.

Ricky Stover gjemte seg i kjelleren da tornadoen herjet Oklahoma. Vinden var så kraftig at den feide opp kjellerlemmen.

Trodde han skulle dø da tornadoen tok huset

Helikopterbilder fra Oklahoma-tornadoen

Helikopterbilder fra Oklahoma-tornadoen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt