Dødsfallet til russisk journalist vekker oppsikt - og mistanke

MOSKVA (NRK): Journalisten Maksim Borodin døde 15. april av skader etter et fall fra femte etasje i huset der han bodde, «et fall» kollegaer mener kan ha sammenheng med artikler han skrev om russiske leiesoldater i Syria.

Likskue for Maksim Borodin

Kollegaer og venner av Maksim Borodin utenfor sykehuset der han i dag lå på likskue, før han ble begravet.

Foto: Bildet fra Facebook

12. april ble den 32 år gamle journalisten Maksim Borodin funnet hardt skadet nedenfor leiligheten han bodde i på Vostotsnajagaten i Jekaterinburg, den største byen i Uralområdet.

Maksim Borodin

Dødsfallet til Maksim Borodin vekker oppsikt, også internasjonalt.

Foto: Bilde fra Facebook

Han døde på et sykehus i byen tre dager seinere, uten å komme til bevissthet.

Dagen før, 11. april hadde han tidlig om morgenen ringt til sin venn Vjatsjeslav Basjkov, som er sentral i menneskerettighetsarbeid i denne delen av Russland.

– Maksim sa til meg at han følte seg truet av en bevæpnet mann på balkongen og at det ute i oppgangen i blokken han bodde, var personer med masker, forteller Basjkov til avisen Novaja Gazeta.

Han trodde at noen ville ransake leiligheten hans og at han derfor trengte advokathjelp.

Følte seg overvåket

Vel en time senere ringte Borodin tilbake og fortalte at det trolig hadde vært en misforståelse, at det hadde vært en eller annen form for øvelse og at han ikke trengte hjelp.

Dette var siste gang Maksim Borodin tok kontakt med noen av sine venner eller bekjente. Et døgn senere var han død.

Redaktør Polina Rumjantseva sier til Novaja Gazeta at Borodin hadde sagt til henne at han følge seg forfulgt og overvåket, men at han ikke ville kontakte politiet om dette.

Ikke spor av alkohol

Etter at Maksim Borodin ble erklært for død på søndag, kom det raskt rykter på sosiale medier om at han hadde vært beruset og derfor hadde falt ut fra balkongen.

Men det ble hverken funnet spor etter alkohol eller narkotika i blodet hans, etter at han ble undersøkt på sykehuset. Han etterlot seg heller ikke noe brev som tyder på at dette var et selvmord.

Derfor er det nå flere som tror og mener at noen presset eller skubbet Maksim Borodin utfor balkongen, med den hensikt å skade eller drepe ham.

Begravelse til Maksim Borodin

Mange hadde møtt fram for å ta farvel med Maksim Borodin i Jekaterinburg i dag

Foto: Bilde fra Facebook

Skrev om russiske leiesoldater i Syria

Maksim Borodin hadde den siste tiden arbeidet for nyhetsbyrået Novyj Den, Ny dag, der han skrev om russiske leiesoldater som var drept i Syria.

Bordin kunne fortelle at bare fra Sverdlovsk fylke, der Jekaterinburg er hovedstad, er rundt 30 leiesoldater blitt drept under kampene i den bitre borgerkrigen i Syria.

To av disse, Stanislav Matvejev og Igor Kosotov ble begravet i hjembyen Asbest.

De to tilhørte etter alt å dømme firmaet «Wagner-gruppen», som i flere år har sendt russiske leiesoldater til Syria for å slåss sammen med styrkene til president Bashar al-Assad.

Gruppen skal være finansiert av den russiske forretningsmannen Jevgenij Prigozjin, som amerikanske myndigheter mener står bak forsøkene på å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016, gjennom bevisste kampanjer gjennom sosiale medier.

Opplysninger bygd på åpne kilder

– Jeg vet at Maksim fikk telefoner fra personer med tilknytning til leiesoldatmiljøet, som ville presse ham til å oppgi kildene til artiklene han skrev, sier Novyj Den-redaktøren Polina Rumjantseva til Novaja Gazeta.

– Men alt bygget på åpne kilder, det dreide seg ikke om hemmelig informasjon, sier redaktøren.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-GHOUTA

Regulære russiske soldater i Damaskus i begynnelsen av mars. I tillegg til disse deltar trolig hundrevis av russiske leiesoldater i krigen på den syriske presidenten Bashar al-Assads side

Foto: OMAR SANADIKI / Reuters

Russiske leiesoldater i Syria er uansett et følsomt tema, fordi formelt er det forbudt for russere å verve seg til denne type tjeneste i fremmede land.

Russiske myndigheter har også benektet at de har noe med «Wagner-gruppen» å gjøre.

Mange russiske journalister drept

Russiske etterforskningsmyndigheter sier de holder alle muligheter åpne for hva som kan være årsaken til Maksim Borodins død, men at det så langt ikke er funnet noe som tyder på at det har skjedd noe kriminelt.

Dette tror venner og kollegaer til Maksim Borodin ikke noe på.

– Jeg er ganske sikker på at dødsfallet har sammenheng med hans virke som journalist, sier Vjatsjeslav Basjkov til avisen Moskovskij Komsomolets.

Det ble i dag arrangert likeskue for venner og familie på sykehus nummer 40 i Jekaterinburg, før Maksim Borodin ble begravet på en av kirkegårdene i byen.

Ifølge den Komiteen for forsvar av journalister er 58 russiske journalister drept siden 1992. Den mest kjente var Anna Politkovskaja, som ble skutt i heisen i huset der hun bodde i Moskva 7. oktober 2006.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt