NRK Meny
Normal

Dødsdømt fange fikk innvilget arkebusering

Dødsdømte Ronnie Lee Gardner (49) skal henrettes på gamlemåten i Utah, etter eget ønske.

Montasje: Ronnie Gardner og henrettelsesstolen

18. juni settes Ronnie Lee Gardner i en slik stol, og blir beskutt av fem bødler med rifler.

Foto: AP Photo/Francisco Kjolseth

Ronnie Lee Gardner har sittet på dødscelle i Utah i USA i 25 år. Han ble dømt til døden i 1985 for å ha drept en advokat, under et mislykket rømningsforsøk i Salt Lake City.

49-åringen blir den første dødscelleinnsatte som blir henrettet i Utah siden Joseph Mitchell Parsons ble henrettet ved giftsprøyte, skriver Fox News.

Vil bli beskutt

Dommer Robin Reese forklarte Gardner fredag at mulighetene for å anke dødsdommen er oppbrukt, og signerte på gjennomføringen av dødsdommen i en rettssal i Salt Lake City. Da dommeren signerte sa Gardner:

– Jeg vil gjerne henrettes ved arkebusering, takk.

Dødsdømte Ronnie Gardner

Dødsdømte Ronnie Gardner har sittet på dødscelle i 25 år.

Foto: Francisco Kjolseth / AP

Etter loven får de dødsdømte valget mellom å henrettes ved giftsprøyte, eller å bli skutt av et team på fem bødler som skyter med rifler.

Denne siste metoden er svært sjelden brukt.

– «Let's do it»

Av de 35 statene i USA som opererer med dødsstraff, er Utah den eneste som gir de dødsdømte tilbud om henrettelse ved arkebusering, etter at Høyesterett gjeninnførte offentlig henrettelse i 1976.

To menn har omkommet i dette kuleregnet, Gary Gilmore, den 17. januar 1977, etter å ha uttalt sine berømte siste ord, "Let's do it" - og John Albert Taylor den 26. januar 1996.

Ifølge Gardners advokat, planlegger de å anke saken.

Stadig færre henrettelser

I følge Amnesty International har det aldri vært så få land som benytter dødsstraff som i 2009.

- Vi nærmer oss sakte, men sikkert en verden uten dødsstraff. Én etter én tar verdens ledere avstand fra dødsstraff akkurat som de tidligere tok avstand fra slaveri og apartheid, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International.

Ingen henrettelser fant sted i Europa i 2009. Det er første gang det har skjedd siden Amnesty begynte å føre statistikk.

Amnesty advarer likevel mot for stor optimisme etter som to menn ble henrettet i Hviterussland i mars 2010. Hviterussland er det eneste land i Europa som fremdeles anvender dødsstraffen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt