Dødeligste dag i Gaza siden 2014

Israelske soldater har skutt og drept flere palestinske demonstranter på grensen mellom Israel og Gazastripen. Ifølge militæret skal soldatene ha åpnet ild etter at de selv ble beskutt.

Protester mot flytting av den amerikanske ambassaden

Minst 55 palestinere skal ha blitt drept i massedemonstrasjonene mandag, ifølge palestinske helsemyndigheter. Det er det høyeste antall drepte i konflikten siden Gaza-krigen i 2014.

Åtte av de drepte var barn under 16 år, ifølge Palestinas utsending til FN.

Det har så langt ikke kommet meldinger om at noen israelere er drept.

Rundt 2400 personer skal være skadd i sammenstøtene, flere av dem alvorlig.

En skadet palestiner evakueres
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters
14. mai 2018 åpnet USA sin nye ambassade i omstridte Jerusalem. Det satte i gang voldelige sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelske soldater.

Israelsk kampfly angrep mål på Gaza

De palestinske demonstrantene tente på bildekk og kastet brannbomber og steiner mot de israelske soldatene på den andre siden av grensegjerdet.

Det israelske militæret hevder på sin side at deres soldater ble beskutt og at demonstrantene forsøkte å bryte seg gjennom sikkerhetsgjerdet.

I en offisiell uttalelse sier militæret at soldatene deres skjøt og drepte tre palestinere som forsøkte å sprenge en bombe langs gjerdet.

Et israelsk kampfly skal også ha bombet fem steder de mener tilhører et treningssenter for Hamas på nordlige Gaza under de blodige sammenstøtene.

– Angrepet var et svar på de voldelige handlingene de siste timene som ble utført av Hamas langs sikkerhetsgjerdet, skriver det israelske militæret.

Sammenstøt på på grensen nellom Gaza og Israel i dag

Demonstrasjon ved grensegjerdet mellom Gaza og Israel.

USA: – Vil ikke påvirke fredsplanen

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas fordømmer det han omtaler som «Israels massakre» mandag, skriver nyhetesbyrået AFP.

Abbas avslår samtidig USAs tilbud om å være fredsmekler med begrunnelsen at USA er «uegnet» til rollen.

– USA er ikke lenger en mekler i Midtøsten, sa Abbas før han erklærte tre dagers landesorg.

Ifølge pressetalsmannen i Det hvit hus, Raj Sahh, kommer fredsplanen for Midtøsten til å bli lagt fram på et passende tidspunkt. Han tror ikke flyttingen av ambassaden til Jerusalem vil påvirke planen for fred mellom Israel og palestinerne.

Det hvite hus uttalte også at Hamas var alene var skyld i at så mange palestinere ble drept av israelske styrker.

– Ansvaret for disse tragiske dødsfallene hviler kun på Hamas selv, som kynisk og med hensikt har provosert fram hendelsen. Israel har rett til å forsvare seg selv, sa Shah.

Titusener palestinere demonstrerte ved grensen mellom Gaza-stripen og Israel mandag.

De ordinære israelske styrkene er forsterket med to bataljoner fordi det er frykt for at palestinske demonstranter vil forsøke å trenge seg gjennom gjerdet som skiller Gaza fra Israel.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen orienterer om situasjonen ved Gaza

Bakgrunnen for de blodige sammenstøtene er åpningen av USAs nye ambassade i Jerusalem og at det er 70 år siden opprettelsen av staten Israel.

De israelske sikkerhetsstyrkene var forberedt på reaksjoner da amerikanerne åpnet USAs nye ambassade i Jerusalem i dag, på dagen 70 år siden daværende statsminister David Ben-Gurion erklærte Israel for en selvstendig stat.

– En stor dag for Israel, skriver president Donald Trump på Twitter. Han minner om tidspunktet for åpning av USAs ambassade i Jerusalem.

Laster Twitter-innhold

Ukentlige demonstrasjoner

Siden slutten av mars har palestinerne på Gazastripen gjennomført ukentlige demonstrasjoner mot israelsk okkupasjon og USAs beslutning om å flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Palestinere ønsker Øst-Jerusalem, som fortsatt er okkupert av israelske styrker, som hovedstad i et framtidig Palestina.

14. mai ble stående som den blodigste dagen i Gazas minne siden krigen i 2014..

Se video: Derfor er det så mye bråk om Jerusalem.

Israel feirer ambassadeflyttingen, som innebærer at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, som en stor triumf. Andre land har plassert sine ambassader i Israel i Tel-Aviv.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967 og har senere annektert området. Landet gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad».

Øst for Gaza by

Palestinske protester ved grensen øst for Gaza by.

Foto: Mohammed Abed / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt