NRK Meny
Normal

Døde kuer skylt på land i Sverige og Danmark

Både i Sverige og Danmark har døde kuer flytt i land langs kysten de siste dagene. Politiet har ingen forklaring på hva som har skjedd.

Glænø, Danmark

En oppsprettet ku dukket tirsdag opp i Skælskør på Sjælland i Danmark.

Foto: Rene Lind / NTB scanpix

De siste dagene har folk som har vandret langs strendene i Skåne gjort noen forunderlige oppdagelser. I Skåne har åtte kuer blitt skylt på land. Noen av dem har hatt sammenbundne bein, på andre har øret vært skåret vekk, melder Sydsvenskan.

Politiet i Malmö etterforsker saken som miljøkriminalitet, skriver Aftonbladet.

– Vi finner ofte døde seler, men noe slikt har jeg aldri opplevd før, sier Calle Persson i Skåne-politiet til Svenska Dagbladet. Pressetalskvinne Ewa-Gun Westford sier hun tror ku-øret kan være skåret vekk for å gjøre det vanskelig å finne ut hvor dyret kommer fra.

– Det er vanskelig å si hvor lenge de kan ha ligget i vannet. det er ingen skader på dem. På to av dem var bakbeina blitt bundet sammen med et blått tau, sier Greger Persson, beredskapsleder i Trelleborg kommune til Sveriges Radio.

Også i Danmark

I dag blir det meldt om at døde kyr har flytt i land på Sjælland og Lolland i Danmark.

På kua som ble funnet på en strand ved Skælskør var magen sprettet opp.

Sakene blir sett i sammenheng og en av teoriene er at dyrene har falt eller blitt dumpet i vannet fra et fartøy som har passert de sørlige delene av Østersjøen.

Nå skal meteorologer hjelpe til med å finne ut hvor de døde dyrene kan ha kommet fra, melder Politiken. Danske myndigheter har bedt Det danske meteorologiske institutt se på vind- og havstrømmer for å vurdere hvordan kuene havnet der de gjorde.

– Meget mystisk

– Vi vil gjerne vite hvor de kommer fra. Foreløpig er det hele meget mystisk, sier veterinær Else Enemark til avisen.

Dyrevernsinspektør Mattias Gårdlund i Skåne sier at det ikke er få dyretransporter fra USA til Russland som passerer svenske farvann.

– På de største båtene kan det være flere tusen kyr. En forklaring kan være at noen kuer har blitt syke eller dødd av en annen grunn. Så kan de ha blitt slengt over bord, sier han til Sveriges Radio.

Svenske myndigheter har bestemt at det ikke skal tas prøver av dyrene. De skal heller ikke obduseres. Gårdlund mener det ikke er grunn til å tro at de bærer på noen smittsomme sykdommer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt