Wallace (71) døde få dager etter løslatelse

Herman Wallace, som ble holdt i isolasjon ved Louisiana State Penitentiary siden 1972, fikk kun oppleve noen få dager som fri mann før han døde.

Herman Wallace og Angola Prison

Herman Wallace satt i isolat ved Louisiana State Penitentiary frem til han ble flyttet til et annet fengsel i 2009.

Foto: Judi Bottoni / AP/hermanhouse.org

71 år gamle Wallace ble natt til onsdag løslatt etter at dommer Brian Jackson beordret en ny rettssak, men fredag opplyste legeteamet som har behandlet ham for kreft, at han er død, skriver CNN.

Etter 41 år i isolat var Wallace blitt et symbol for bruken av isolat i amerikanske fengsler. Han ble holdt i isolasjon siden han ble dømt for drap på en fengselsbetjent i 1972, da han sonet han en dom for væpnet ran.

Dommeren mente at saken til Wallace måtte opp på ny da det kom frem at kvinner ble nektet å være med i storjuryen som bestemte at Wallace skulle stilles for retten, noe som er i strid med grunnloven.

Seks kvadratmeter

Sammen med Robert Hillary King opprettet Herman Wallace og Albert Woodfox i 1971 en avdeling av den militante svarte bevegelsen, Black Panthers, i fengselet.

Ett år senere ble Wallace og Woodfox dømt for å ha knivstukket den 23 år gamle fengselsvakten, Brent Miller til døde. Siden da har livene deres bestått av seks kvadratmeter, 23 timer i døgnet.

Bevisene i saken var i beste fall tvilsomme, men de ble dømt og alle ble satt i isolat. Sammen ble de tre kjent som «Angola 3», etter kallenavnet Angola på Louisiana State Penitentiary der de satt inne.

Ifølge advokatene til Wallace skal et vitne ha sagt at han befant seg i en annen del av fengselet da drapet skjedde.

Wallace og Woodfox har sittet i isolat hele tiden, mens Robert Hillary King slapp ut av fengselet i 2001.

Herman Wallace og hans advokater

En syk Herman Wallace snakket med sine advokater (t.h.) etter at han i natt ble satt fri etter å ha sittet i over 40 år i isolat.

Foto: he Times-Picayune, Lauren McGaughy / AP

Dødssyk

Da Wallace forlot fengselet i en ambulanse ble han lagt inn på et sykehus i New Orleans. Han var da døende av leverkreft.

– Han er fornøyd, men han er svært syk, sa George Kendall, en av hans advokater, til nyhetsbyrået AP.

Den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty har engasjert seg sterkt i saken til Wallace.

Organisasjonen leverte i fjor 65.000 underskrifter til Louisiana-guvernør Bobby Jindal fra mennesker over verden som vil ha slutt på behandlingen av Wallace.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt