Død statsadvokat hadde arrestordre på Argentinas president

Et politisk drama av de sjeldne utspiller seg i Argentina, der presidenten har blitt beskyldt for å ha bidratt til statsadvokat Alberto Nismans død. Nå viser det seg at Nisman hadde et utkast på en arrestordre på presidenten liggende klar da han døde.

ARGENTINA-PROSECUTOR/FERNANDEZ Argentina's President Cristina Fernandez de Kirchner speaks after heading a meeting with governors in Casa Rosada government house in Buenos Aires

Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner mener noen forsøker å gjennomføre et komplott mot henne. En statsadvokat som ble funnet død i sitt eget hjem hadde laget et utkast på arrestordre på president de Kirchner. Arrestordren skulle han legge frem dagen etter at han døde.

Foto: ENRIQUE MARCARIAN / Reuters

En argentinsk etterforsker sier til New York Times at statsadvokat Alberto Nisman hadde liggende klar en arrestordre på president Cristina Fernández de Kirchner da han døde den 18. januar. Nisman skal angivelig ha begått selvmord.

Det 26 sider lange dokumentet skal ha blitt funnet i søpla i Nismans leilighet. Dokumentet skal også ha inneholdt en arrestordre på Argentinas utenriksminister, Héctor Timerman.

Nisman mente presidenten og utenriksministeren hadde hindret etterforskingen av et angrep på et jødisk senter i Buenos Aires tilbake i 1994. Dette har både de Kirchner og Timerman nektet for flere ganger.

Bare Nismans DNA på pistolen

FILES-ARGENTINA-ISRAEL-IRAN-NISMAN

Alberto Nisman ble funnet død dagen før han angivelig skulle legge frem en arrestordre på Argentinas president. De nye avsløringene setter ny fart på spekulasjonene rundt hans død.

Foto: JUAN MABROMATA / Afp

Nisman kom altså aldri så langt at han fikk lagt fram utkastet for kongressen, slik han skulle allerede dagen etter hans død.

Mange har satt spørsmålstegn ved om det er helt tilfeldig at Nisman døde dagen før han skulle møte til den lukkede høringen i landets kongress.

President de Kirchner er også blant dem som har stilt spørsmål ved Nismans selvmordm, som hun hevder er et ledd i et gedigent komplott mot henne.

Men den foreløpige etterforskingen viser at det bare er Nisman sin DNA på pistolen som ble brukt til å ta hans liv, noe som styrker teorien om at han tok sitt eget liv. Han skal også ha blitt funnet i et rom som var låst fra innsiden, og det var ingen spor etter innbrudd i leiligheten.

Presidenten beskyldt for å hindre etterforsking

Statsadvokat Nisman hadde kommet på kant med president de Kirchner i løpet av hans arbeid med å etterforske et bombeangrep på et jødisk senter i 1994.

Nisman mente at presidenten hadde forsøkt å skjerme iranske myndighetspersoner i etterkant av hendelsen. Dette skal, ifølge Nisman, ha blitt gjort for at Argentina skulle kunne få kjøpe iransk olje.

De Kirchner har på sin side avvist anklagene, og Iran nekter også for at de har hatt noe med bombeangrepene å gjøre.

Foreslo å legge ned landets etterretning

President de Kirchner mener altså at det blir gjort forsøk på å gjennomføre et komplott mot henne, og hun mistenker at det er etterretningsagenter som står bak.

Derfor har hun foreslått en oppløsing og total omorganisering av landets etterretningstjeneste, og i desember avsatte de Kirchner sjefen for etterretningsarbeidet i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt