NRK Meny
Normal

Død russer vekker bekymring

Aleksander Perepilitjsnij ble funnet livløs under en joggetur i Surrey i England. Nå frykter britiske myndigheter en ny russisk forgiftningsskandale med spor til Kreml.

Død person lå på veien

FUNNET DØD: Dette bildet er tatt av en amatørfotograf og viser den døde personen som ble funnet tildekket i veibanen i St George's Hill, Surrey.

Foto: STRINGER / Reuters

Det var for to uker siden lokale beboere fant den 44 år gamle velstående russiske forretningsmannen livløs på toppen av en bakke, ikledd treningsklær, ikke langt fra huset han leide i St George's Hill, ett av de dyreste nabolagene i England.

Det var mørkt da han ble funnet, kun en enslig gatelykt lyste opp omgivelsene.

– Han pustet ikke og vi forsøkte gjenopplivning. Men han hadde nok vært død en stund, forteller Liam Walsh (24) til nyhetsbyrået Reuters.

Det var han som fant Perepilitjsnij sent på ettermiddagen 10. november.

Det er foretatt obduksjon av liket, som ikke ga noe svar på dødsårsaken. Nå skal en ny og omfattende undersøkelse gjennomføres, ifølge britisk politi.

Innblandet i omstridt sak

Aleksander Perepilitjsnij var ikke noen hvem som helst for de innvidde – i hvert fall ikke for dem som følger toppen av russisk politikk nøye.

Perepilitjsnij, som søkte politisk asyl i Storbritannia for tre år siden, har fôret sveitsiske politietterforskere med politidokumenter knyttet til etterforskning av russiske toppolitikere og sentrale byråkrater og tjenestemenn.

Dokumentene skal angivelig kunne vise at både politikere og offentlige tjenestemenn spiser av det offentlige lasset – og det i stort monn. 230 millioner dollar skal uriktig være rutet tilbake til privatpersoners bankkonti. Det skal også finnes bevis for storstilt korrupsjon.

I sentrum for saken står et London-basert hedgefond, Hermitage Capital Management, som inntil 2005 var en av de største vestlige investorene i Russland.

Da falt fondet i unåde hos myndighetene og de ble en tid senere presentert et skattekrav på 223 millioner dollar.

Dette mente ledelsen i fondet kun var en hevnaksjon iverksatt fra bestemte tjenestemenn i innenriksdepartementet sammen med en krets av kriminelle.

Advokaten slått til døde

Nataliya Magnitskaya

MISTET SØNNEN: Natalia Magnitskaja holder opp et bilde av sønnen Sergej Magnitskij, som døde i fengselet.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Hermitage Capital Management søkte hjelp av advokaten Sergej Magnitskij. Han mente etter hvert å kunne bevise at en engere krets var skyldige i å ha karet til seg 230 millioner dollar gjennom falske skatteordninger.

I 2008 ble advokaten fengslet, selv tiltalt for skatteunndragelse og bedrageri. Kollegene mente tiltalen og beviser var fabrikkert for å bringe ham til taushet.

I november 2009 ble han funnet død – åtte dager før han enten måtte bli stilt for retten eller løslatt.

En granskingsrapport fra 2011 konkluderte med advokaten døde av skader etter mishandling samt at hjertet sviktet. Mannen hadde brukne fingre og slagskader på kroppen. Granskingskommisjonen mente også å kunne bevise at han var nektet medisinsk hjelp.

I etterkant av Magnitskijs død, er fire personer knyttet til ham funnet døde. Den siste er altså Alexander Perepilitjsnij.

Skaffet kopi av dokumenter

Lederen av hedgefondet, som er stridens kjerne, opplyser til britisk presse at de samarbeidet med Perepilitjsnij, for å fortsette arbeidet til Magnitskij.

– Han skaffet til veie kopier av mange originale bankdokumenter som kunne bevise skattesvindelen, sier William Browder til The Independent.

Browder var også en nær samarbeidspartner med Sergej Magnitskij. Selv er han barnebarnet til lederen av det amerikanske kommunistpartiet, og hadde gode forbindelser til eliten i Russland – inntil det skar seg.

I 2005 ble han nektet innreise til landet. Litt senere forlot Hermitage-ansatte som jobbet ved kontoret i Moskva landet, etter press og trakassering. Kort tid etter kom det gigantiske skattekravet.

I januar 2011 rettet Hermitage Capital Management en anmodning til sveitsiske myndigheter om at de burde starte etterforskning av navngitte russiske politikere og tjenestemenn, etter å ha levert fra seg dokumentene som Perepilitjsnij hadde fått tak i.

Nå er full etterforskning i gang og en rekke bankkonti tilhørende russiske embetspersoner i sveitsiske banker er midlertidig sperret.

Var i god form

Ifølge de britiske avisene The Times og The Independent som har fulgt saken i lang tid, var Perepilitjsnij tilsynelatende i god form før han kollapset under joggeturen.

Han flyttet til England for tre år siden og leide et hus i St George's
Hill i Surrey, som er et av de mest velstående nabolagene i hele England. Det er omgitt av golfbaner og flere av husene ligger beskyttet til innenfor murer med sikkerhetstjeneste ved porten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alexandr Litvinenko

FORGIFTET: Aleksander Litvinenko døde i 2006 etter å ha drukket te forgiftet med det radioaktive stoffet polonium-210.

Foto: Familien / AP

Det russiske innenriksdepartementet forsøkte i går å redusere betydningen til Aleksander Perepilitjsnij. En kilde sa til nyhetsbyrået Interfax og til RIA Novosti at Perepilitjsnij hadde «ingen forbindelser til den såkalte Magnitskij-skattesaken».

Belastning for Russland

Men Magnitskij-saken er blitt en belastning for Russland.

Europaparlamentet vedtatt sanksjoner mot 60 russiske tjenestemenn og politikere som er innblandet i bedragerisaken Magnitskij undersøkte.

Mens USA har vedtatt en lov, som bærer advokatens navn, som innebærer at landet kan vedta sanksjoner mot russiske tjenestemenn som er involvert i brudd på menneskerettighetene og som har finansielle forbindelser til USA.

Den amerikanske administrasjonen har også rettet en kraftig henstilling til russiske ledere om å ta korrupsjonsspørsmålet mer på alvor.

– Han kom med alle bevisene

Perepilitjsnij vitnet også mot Russlands notoriske «Klujev-gruppe», et skjult nettverk av tjenestemenn og undergrunnspersoner innblandet i skattesvik som brukte europeiske bankkontoer til å kjøpe luksuseiendommer i Dubai og Montenegro, ifølge The Independent.

– Perepilitjsnij var mannen som brakte alle bevisene de trengte for å åpne etterforskning, sier en kilde til The Independent.

– Han hadde med seg registreringer av skinnselskaper, Credit Suisse-kontoer, eiendomstransaksjoner. Alt sammen, uttaler kilden.

Spion ble forgiftet

De siste årene har bekymringene vokst i Storbritannia for at landet blir til en lekegrind for russiske kriminelle siden de interne konfliktene og volden ikke ser ut til å holde seg innenfor Russlands grenser.

I april ble en tidligere russiske bankmann skutt i nærheten av Londons finansdistrikt Canary Wharf, og i 2006 døde den tidligere russiske spionen Aleksander Litvinenko etter å ha drukket te forgiftet med polonium-210.

Dette får det til å gå kaldt nedover ryggen på de russiske immigrantene i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt