Død revolusjonshelt får pris

Grønnsaksselgeren Mohamed Bouazizi, som satte fyr på seg selv i en tunisisk landsby og med det startet den arabiske våren, fikk i dag Sakharov-prisen av EU.

Tunisia - Mohamed Bouazizi

Mohamed Bouazizi mottar i dag EU-parlamentets menneskerettighetspris etter sin død, sammen med fire andre demokratiforkjempere fra den arabiske våren.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

Opprøret i Tunisia, som startet med Bouazizis handling, førte til fall av tre autoritære regimer og tre av Midtøstens sterkeste menn: Ben Ali i Tunisia, Mubarak i Egypt og Gaddafi i Libya. I tillegg brenner det under føttene til al-Assad-regimet i Syria.

Bouaziz tildeles EUs høyeste menneskerettighetspris, Sakharov-prisen, sammen med fire andre arabiske demokratiaktivister:

  • Egyptiske Asmaa Mahfouz (26) er en av grunnleggerne av den egyptiske 6. april-bevegelsen som ledet an og organiserte opprøret mot president Hosni Mubarak.
  • Den libyske dissidenten Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi (77), som tilbakte 31 år i fengsel etter å ha tatt opp kampen mot Muammar Gaddafi.
  • Den syriske menneskerettsadvokaten Razan Zeitouneh som er en av lederne bak opprøret mot president Bashar al-Assads regime og som startet en blogg for å dokumentere regimets overgrep.
  • Den syriske tegneren Ali Farzat som fikk knekt begge hendene sine, etter å ha tegnet karikaturer av Assad.

Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi, Asmaa Mahfouz og Jerzy Buzek

Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi og Asmaa Mahfouz fikk Sakharov-prisen tildelt av EU-parlamentets leder Jerzy Buzek i dag i Brussel.

Foto: Christian Lutz / Ap

Hilste «de modige»

Kun to av prisvinnerne var til stede for å motta prisen, egyptiske Mahfouz og libyske al-Sanusi. Bouazizi var ikke representert ved familien, mens de to syrerne hilste via brev og video.

– Jeg vil uttrykke hvor stolt jeg er over alle som har ofret livet i den arabiske revolusjonen. Vi kommer ikke til å svikte dem, sa egytiske Asmaa Mahfouz i sin takketale.

Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi takket Libyas «europeiske naboer» for den entydige diplomatiske og militære støtten, og bad sine landsmenn forsone seg, slik at et nytt og bedre Libya kan bygges opp.

Den syriske advokaten og bloggeren Zeitouneh lever nå i skjul, men hadde sendt en hilsen hvor hun roste alle «de modige i Tunisia, Egypt, Libya, Jemen, Bahrain og andre arabiske land som kjemper for en en fremtid uten undertrykkelse, fengsel og drap».

Tegneren Ali Farzat uttrykte i sin videotale« sorgen over antallet døde i Syria som øker minutt for minutt».

Vinnerne deler 50.000 euro, i underkant av 400.000 kroner. Tidligere har Nelson Mandela og Kofi Annan mottatt prisen.

Bouazizi og de fire andre fikk også en annen utmerkelse i dag, da «Demonstranten» ble kåret til Årets person av magasinet Time.

SISTE NYTT

Siste nytt