NRK Meny
Normal

Død og dramatikk

Få bilulykker har fått et så merkelig og til dels kreativt etterspill som ulykken der prinsesse Diana døde.

Prinsesse Diana døde i en bilulykke sammen med kjæresten Dodi al Fayed i 1997.
Foto: ARCHIVES / AFP

Ulykken skjedde i en tunell i Paris 31. august 2007: Bilen med 36 år gamle Diana, kjæresten Dodi Fayed og sjåføren Henri Paul krasjet mot betongstolpene i Pont d' Alma-tunnelen i Paris sentrum. Paul forsøkte trolig å unnslippe fra innpåslitne fotografer.
Ulykken skjedde 26 minutter over midnatt. Bare livvakten Trevor Rees-Jones overlevde sammenstøtet. Diana ble ble påført alvorlige skader i brystet, fikk alvorlige indre blødninger og ble erklært død etter hjertestans klokken fire om morgenen.

Så langt er alle enige - nesten.

Etterpå har rykter og påstander florert. Bare teoriene om  hva som egentlig skjedde er et eget kapittel.

Da vraket ble halt ut av tunellen, var det tydelig for alle hvilket brutalt krasj Diana og de andre i bilen var blitt utsatt for.

Foto: Scanpix/AFP

Tvil fra starten

Det er også reist tvil om fotografene egentlig fulgte limousinen inn i tunellen. Det ble derimot tidlig klart at sjåføren, Henri Paul, var beruset da han kjørte bilen i svært høy hastighet inn i tunellen. Men: Flere har senere hevdet at blodprøvene hans var forbyttet for å gi inntrykk av at han kjørte i påvirket tilstand.

Paparazziene, som fulgte bilen fra Hotel Ritz i Paris, sier selv at de kom til ulykkesstedet like etter ulykken. De tok mange bilder. Ingen av dem viser ambulanser. Ambulansene kom nemlig først etter lang tid. Diana ankom sykehuset en time og tre kvarter etter ulykken.

Etterforsket

Både engelsk og fransk politi satte i gang etterforskning etter ulykken.

I 2004 skulle et likskue fastslå en gang for alle hva dødsårsaken var - hva Diana faktisk døde av. Det ble utsatt britiske myndigheter har ikke villet fortsette før den franske undersøkelsen er ferdig.

Franske etterforskere konkluderte med at kollisjonen i tunellen i Paris var en ren ulykke, og at sjåføren hadde kjørt altfor fort og beruset av medisiner og alkohol. Han hadde en promille på 1,75 - tre ganger over den lovlige grensen.

Ingen av de fire i bilen brukte for øvrig bilbelte.

- Konspirasjon

Faren til Dodi, Mohammed Al-Fayed, har vært den mest pågående i jakten på den eller de skyldige. Allerede i 2000 saksøkte han den amerikanske regjeringen, CIA, Pentagon, Det nasjonale sikkerhetsrådet og innenriksdepartementet i USA. Hensikten var å få ut opplysninger han mente amerikanerne satt på.

For to år siden hevdet han at prins Philip hadde tatt livet av prinsesse Diana. Han mener Diana og hans egen sønn omkom i en arrangert ulykke, på bakgrunn av en sammensvergelse der kongehuset og også britisk etterretning sto bak. Man ville unngå at prins Charles' eks-kone giftet seg med en muslim, mente han.

Al-Fayed har senere gått helt til britisk høyesterett for å sikre seg at likskuet over Diana skulle skje med en jury til stede. Han har hele tiden hatt som mål at alle opplysninger skulle frem.

Avisoverskrifter etter Dianas bilulykke

Avisene slo ulykken stort opp - naturligvis.

Foto: AP

...eller ikke

I 2006 konkluderte tre års granskning hos engelsk politi med at det ikke lå noen konspirasjoner bak prinsessens død. De slo fast at krasjet og dødsfallene var en ulykke og intet annet. De avviste dermed at dødsfallet var et attentat i regi av den britisk etterretningen eller andre.

Undersøkelsen bekreftet at sjåfør Henri Paul var svært beruset da ulykken skjedde, at han kjørte altfor fort, trolig for å slippe unna paparazzi-fotografer. Han mistet kontrollen over bilen inne i tunellen, før den traff flere betongstolper i tunellen med voldsom kraft.

DNA-tester i forbindelse med etterforskningen viste også at blodprøver fra Henri Paul faktisk kom fra ham. De var slett ikke forbyttet; han kjørte i påvirket tilstand.

Ikke slutt

Senest for en uke siden kom det frem opplysninger om at prinsesse Diana likevel var gravid da ulykken skjedde. Det har vært spekulert lenge i dette. Men sykehuset, der Diana ble fraktet etter ulykken, skal i følge engelske Daily Express ha gitt fra seg hittil hemmelige dokumenter som bekrefter at hun var gravid i niende eller tiende uke.
Opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold.

Samtidig påtok redaktørene for tre større engelske aviser seg nylig et delansvar for prinsessens død. Det er redaktørene for The Sun, Daily Mirror og News of the World som sier dette i forbindelse med tiårsdagen for prinsessens død.

- En gedigen prinesesse-historie kunne øke avissalget med 150.000, tenkte vi. Derfor har vi alle et ansvar, sier tidligere redaktør for News of the World, Phil Hall.

I England skal enda en undersøkelse settes i gang for en gang for alle å finne ut om det er hold i påstandene om at Diana ble utsatt for et attentat.

Lady Diana Frances Spencer ble født 1. juli 1961 og døde 31. august 1997. Hun er gravlagt på familiestedet Althorp Park.

Se video: Eventyr-bryllupet
Se video: Folkets prinsesse
Se video: Dianas skilsmisse
Se video: De siste bildene av Diana
Se video: Dianas grav
Se video: Dianas liv
Se video: Minnekonsert for Diana på Wembley

Prinsesse Dianas kiste bæres ut fra Westminster Abbey (1997)

Prinsesse Dianas kiste bæres ut fra Westminster Abbey.

Foto: PETER DEJONG / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt