Død fisk funnet ved eksplosjonsstedet i Kina

Tusenvis av døde fisk er funnet i nærheten av der et kjemikalielager eksploderte i den kinesiske byen Tianjin. Myndighetene benekter at det er en sammenheng.

CHINA-ENVIRONMENT/ Dead fish are seen on the banks of Haihe river at Binhai new district in Tianjin, China

Fisken ble funnet i en elv seks kilometer fra eksplosjonspunktet.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

Hva som er årsaken til at fisken døde, er ikke klart, men de er der og det er sikkert at store mengder potensielt farlige kjemikalier ble spredd til omgivelsene etter eksplosjonen.

Torleif Bækken som undersøkte fiskedøden i Akerselva i 2011 for Norsk institutt for vannforskning mener fiskedøden ser ut til å ha en sammenheng med kjemikalieutslippene.

– Det er vanskelig for meg å slå noe fast uten å ha studert dette nærmere, men det høres ut som det har en sammenheng, sier Bækken.

.

CHINA-ENVIRONMENT/ Workers remove dead fish from the Haihe river at Binhai new district in Tianjin, China

Fisken blir nå fjernet, og myndighetene skal undersøke den.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

Les også: Evakueres på grunn av giftige kjemikalier

Cyanid

Kinesiske myndigheter meldte i går at det var funnet forhøyede verdier av cyanid i mange vannprøver tatt ved eksplosjonspunktet, skriver AFP.

Disse vannprøvene ble hentet opp i dammer på land inne i det avsperrede området.

Myndighetene sier drikkevannet i området er trygt, og at vannet utenfor det avsperrede området ikke skal være helseskadelig.

– I seks av de 16 prøvene som ble tatt utenfor det avsperrede området, ble det oppdaget cyanid, heter det i meldingen fra miljøovervåkingsbyrået i Tianjin.

– Ingen av de seks prøvene viste verdier av cyanid som var over grenseverdiene, opplyser byrået ifølge AFP.

Laster Twitter-innhold

Naturlige årsaker

Ifølge The Guardian benekter myndighetene i byen at fiskedøden har en sammenheng med kjemikalieutslippene.

Den døde fisken ble oppdaget i elven Hai, seks kilometer fra eksplosjonspunktet. Prøver foretatt i elven torsdag påviste ikke farlige nivåer av cyanid, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

– Det er ikke uvanlig at fisk i store mengder dør på denne tiden av året på grunn av dårlig vannkvalitet, sa Deng Xiaowen som leder miljøovervåkingsstasjonen i Tianjin på en pressekonferanse i går, melder Global Times.

– Når temperaturen stiger, så blir det mindre oksygen i vannet og fisken dør av kvelning, forklarte Deng.

China Port Explosion

Inne i det avsperrede området nøytraliserer nå myndighetene rester av kjemikalier.

Foto: Ap

Lederen for fiskeriforningen i Tianjin, Zhang Yunli, sier til Global Times at fiskedøden kan skyldes en endring i saltinnholdet i elven.

– Det skjer hvert år, sier Zhang.

Melder bare om cyanid

I meldingene fra kinesiske myndigheter de siste dagene, ser det ut til at bare forekomsten av cyanid som blir rapportert.

Ved eksplosjonspunktet var det lagret minst 40 forskjellige kjemikalier. Det opplyste nestsjefen ved brannvesenet i havnebyen, Niu Yuegang, til lokale medier tidligere denne uken ifølge The Guardian.

– Fisk kan dø av mange årsaker. I Akerselva var det klor, i Sandvikselven var det ammoniakk, sier den nå pensjonerte forskeren Bækken.

– Jeg ville ha strukket meg meget langt i å undersøke koblingen til kjemikalieutslippene før jeg hadde falt ned på naturlige forklaringer, sier Bækken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt