NRK Meny
Normal

Vant ikke krigen mot pirater

Krigen mot pirater utenfor kysten av Somalia er langt fra vunnet. Det siste året har det blitt dobbelt så mange angrep.

Portugisiske soldater pågrep mistenkte pirater

Portugisiske soldater pågrep mistenkte pirater utenfor kysten av Somalia i november

Foto: Scanpix/Reuters

Dette til tross for at krigsskip fra NATO og EU patruljerer i områdene i Indiahavet og Adenbukta. I begynnelsen av november var den norske fregatten KNM "Fridtjof Nansen" i ett av de utsatte områdene.

En oversikt fra Det internasjonale maritime byrået viser at somaliske pirater har forsøkt å kapre 209 fartøy siden desember i fjor. 43 ganger har piratene lyktes i å ta kontroll over skipet. I 2008 ble det registrert 111 kapringsforsøk, og 42 skip ble kapret.

– Langt flere skip hadde blitt tatt om vi ikke hadde vært her, sier John Harbour, talsmann for EU-styrkene som er satt inn for å forhindre piratangrep.

Kapret i lang tid

Ifølge Harbour når piratene langt ut i Indiahavet ved å bruke de store, kaprede skipene som utgangspunkt for nye pirattokt.

For tiden blir minst ti skip og over 200 besetningsmedlemmer holdt fanget av somaliske sjørøvere, til tross for at styrker fra EU, NATO, Japan, Sør-Korea og Kina patruljerer områdene utenfor Somalia. Mange har vært kapret i flere måneder.


Nye metoder

– Vi kan ikke si at noen har vunnet krigen mot piratvirksomhet. Den pågår fremdeles, sier Cyrus Mody i Det internasjonale maritime byrået. Og nye metoder blir tatt i bruk.

En ny type kanon skal settes inn i kampen mot piratene. Den skyter ut et gigantisk nett, som kan vikle seg inn i propellen på piratenes båter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt