Dobbel skattesmell for greske ferieøyer

EGINA/ATEN (NRK): Krisepakken som ble vedtatt i det greske parlamentet i natt rammer de greske ferieøyene ekstra hardt, samtidig som de allerede opplever turistflukt.

Hotel Oasis

LEDIGE ROM: Hotel Oasis i Agia Marina på øya Egina. I tidligere år ville hotellet vært fullt midten av juli, slik er det ikke i år-

Foto: Kristian Elster / NRK

Turistnæringen i Hellas kan vente seg kraftige skatteøkninger etter at de nye innstramningene ble vedtatt.

Blant annet ble momsen øket på en rekke varer og tjenester som slår kraftig inn for turistnæringen:

  • Momsen på restauranter går opp fra 13 til 23 prosent.
  • Momsen på hotellovernattinger går opp fra 6,5 prosent til 13 prosent.
  • Momsen på drosjereiser går opp fra 13 til 23 prosent.

Samtidig med momsøkningene forsvinner den momsrabatten på 30 prosent som de fleste greske øyene har nytt godt av.

De mest populære ferieøyene som Santorini og Mykonos mister den fra 1. oktober i år, mens andre øyer får litt bedre tid til å tilpasse seg. Innen 1. juni 2017 skal alle ha fjernet momsfordelen.

40 år gamle Pavlos

40 år gamle Pavlos er fjerde generasjon som driver restaurant på Egina.

Foto: Kristian Elster / NRK

– Vil ikke sette opp prisene

En av dem som vil merke økningen i moms på restauranter er Pavlos. Han driver en restaurant i den lille byen Agia Marina på ferieøya Egina, en times båttur fra Aten.

For restaurantenes del trer momsøkningen i kraft allerede fra i dag, men Pavlos har ikke fått noen informasjon om det.

– Jeg vil ikke sette opp prisene, jeg får heller ta tapet, sier han til NRK.

Om det er mulig for ham å ta en prisoppgang på ti prosent fra egen fortjeneste er uklart. Han sliter allerede med for få kunder og sier at mange av dem som kom før, nå reiser til Tyrkia i stedet.

– I Tyrkia betaler de fem prosent moms og nå skal jeg betale 23. Hvordan skal jeg få kundene til å komme hit da, sier han spørrende.

Håpet på ny rekord

Xenophon Petropoulos

Kommunikasjonsdirektør i Den greske turistorganisasjonen, Xenophon Petropoulos frykter det blir tøffere å konkurrere med Tyrkia, Italia og Spania når momsen går opp.

Foto: Privat

Turistindustrien er den viktigste inntektskilden i Hellas og den eneste som har hatt oppgang under de siste års finanskrise.

Rundt en femdel av landets bruttonasjonalprodukt kommer fra turismen. 13,5 milliarder euro, over 120 milliarder norske kroner, la turistene igjen i Hellas i fjor.

I fjor kom det 24 millioner turister til Hellas, ny rekord for landet. I år håpet grekerne på enda en ny rekord og at vi med en million til skulle rundt 25 millioner turister

De første seks månedene lå Hellas an til å sette ny rekord. Etter at krisen slo inn for fullt for et par uker siden, har antall bestillinger for resten av sommeren gått ned med 20 prosent.

Med færre turister og høyere moms frykter turistnæringen vanskelige tider fremover.

– Nå må vi være fornøyde om vi får det samme som i fjor, sier kommunikasjonsdirektør i Den greske turistorganisasjonen, Xenophon Petropoulos til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt