Disse skal få Hellas ut av krisa

I dag presenterte den nye statsministeren i Hellas, Alexis Tspiras sin nye regjering. Børsen i Aten sank med 6 prosent.

Den nye statsministeren i Hellas Alexis Tsipras og finansminister Yanis Varoufakis

Den nye statsministeren i Hellas Alexis Tsipras utnevnte i dag Yanis Varoufakis som ny finansminister. Sammen skal de prøve å reforhandle avtalen med troikaen,

Foto: Giannis Liakos / Ap

Det var knyttet spesielt stor spenning til hvem som skal bli den nye finansministeren i Hellas, og få ansvaret for å reforhandle landets lånevilkår med den såkalte troikaen, EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Radikal finansminister

Da den radikale økonomiprofessoren Yanis Varoufakis fra venstrepartiet Syriza ble utnevnt til finansminister svarte børsen i Aten med et fall på 6 prosent.

Varoufakis har tidligere sammenlignet innstrammingstiltakene med torturmetoden «waterboarding», ifølge The Guardian.

Blant de andre Tsipras presenterte i den nye samarbeidsregjeringen mellom Syriza og høyrepartiet Uavhengige grekere, er arbeidsminister Panous Skourletis, økonomiminister George Stathakis (med ansvar for infrastruktur og turisme) og visestatsminister Yiannis Dragasakis, alle fra Syriza, ifølge MarcoPolis.

Nikos Kotzias, som er en av mange akademikere i den nye regjeringen, blir ny utenriksminister. Han får med seg Nikos Hountis som Europaminister.

Lederen for Uavhengige grekere Panos Kammenos blir landets nye forsvarsminister.

Lite til felles

Kammenos stiftet partiet i 2002, etter å ha blitt utvist fra det konservative partiet Nytt demokrati. Uavhengige grekere mener låneavtalen som ble inngått med troikaen var ulovlig, og at det bør igangsettes etterforskning av ministrene som inngikk avtalen.

Ellers har partiet lite til felles med regjeringskollega Syriza. Uavhengige grekere motsetter seg en flerkulturell utvikling i Hellas, og ønsker å begrense innvandringen. De ønsker også et mer ortodokst kristent utdanningssystem i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt