Hopp til innhold

Disse lovforslagene vil Obama blokkere

WASHINGTON DC (NRK): USAs president Barack Obama har møtt de republikanske Kongresslederne for å diskutere hvordan de skal samarbeide de neste månedene, og de er på kollisjonskurs i en håndfull saker.

Barakc Obama og sakene han vil blokkere

USAs president Barack Obama har ingen planer om å være en såkalt lame duck i sine to siste år som president.

Før gårsdagens møte truet Obama med å legge ned veto i fem saker, mens Republikanerne i Representantenes hus truet med å holde tilbake penger Obama trenger for å opprettholde USAs terrorberedskap.

– Økonomien i USA er i kraftig bedring og det er viktig å vise det amerikanske folk samarbeid og handlekraft for å sørge for at framgangen fortsetter, understreket president Obama rundt lunsjbordet i det hvite hus i går.

Og understreker at han vil samarbeide med Kongressen om å forenkle det amerikanske skattesystemet, men i de fleste andre sakene står utfordringene i kø.

Fem saker

Den amerikanske presidenten har varslet at han kommer til å legge ned veto disse fem sakene:

  1. Det republikanske flertallet i Kongressen vil fjerne finansieringen til deler av helsereformen knyttet til ansattes forsikringsordninger.
  2. Byggingen en gassrørledning fra Canada til Texas, den såkalte Keystone XL rørledningen.
  3. Republikanerne vil legge frem et budsjett som begrenser Obamas immigrasjonsinitiativ.
  4. Republikanerne vil gjøre endringer i hovedpunktene i den såkalte Dodd-Frank-loven som pålegger børsnoterte selskaper mer åpenhet og å oppgi hvilke betalinger de har gjort til myndighetene.
  5. Innstramminger av myndighetenes mulighet til å foreta offentlige reguleringer.

Vil ikke bli noen lame duck

Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, John Boehner, lovet i går å vedta budsjettet denne uka slik at terrorberedskapen i USA ikke blir skadelidende, men sier samtidig at han vil forsøke å fjerne deler av budsjettet som skulle finansiere Obamas amnestiprogram for immigranter fra Latin Amerika.

For da Kongressen i desember vedtok statsbudsjettet for i år, utsatte de nemlig budsjettet til departementet for indre sikkerhet til februar etter krav fra Republikanerne, som da får anledning til å nekte å finansiere Obamas innvandringsreformer som verner over 4 millioner papirløse innvandrere mot utvisning.

De siste to årene av en amerikansk presidents regjeringstid pleier å preges av at han har lite makt siden oppmerksomheten etter hvert retter seg mot det neste valget, at han blir en såkalt lame duck.

Det later ikke til å være tilfellet med Obama, og han har tydelig varslet at han vil bruke sin myndighet som president til å få gjennom mest mulig av sin agenda, uansett hva Republikanerne i Kongressen mener.