Hopp til innhold

Disse kjemper om å bli generalsekretær i FN

Tolv personer kjemper om å ta over etter Ban Ki-moon som FNs generalsekretær.

Guterres, Malcorra, og Clark er favoritter til å bli generalsekretær i FN

FAVORITTER: Disse tre er blant favorittene til å ta over som FNs generalsekretær etter Ban Ki-moon, tror Schia.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Fem kvinner og syv menn forsøker å overbevise representanter fra FNs 193 medlemsland om at de er den riktige til å ta over etter Ban Ki-moon, som gir seg som generalsekretær i FN ved nyttår.

I over 70 år har FNs sikkerhetsråd hatt oppgaven med å velge organisasjonens generalsekretær, uten noe innsyn fra verdenssamfunnet. Når Ban Ki-moons arvtager skal velges, skjer det for første gang gjennom en åpen prosess.

Kan bli FNs første kvinnelige generalsekretær

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Niels Nagelhus Schia tror FN fort kan få sin første kvinnelige generalsekretær.

Pressebilde av Niels Nagelhus Schia

STERKE KVINNER: Det er flere sterke kvinnelige kandidater, forteller seniorforsker ved NUPI Niels Nagelhus Schia.

Foto: Christopher Olssøn / Christopher Olssøn

– Det er mange sterke kvinnelige kandidater, blant annet er det et par stykker som har solid erfaring fra FN-systemet. Helen Clark fra New Zealand og Susana Malcorra fra Argentina er to sterke kandidater, sier Schia til NRK.

Hvor kandidatene kommer fra kan spille en viktig rolle i valget av ny generalsekretær, forklarer Schia.

Kandidaten må ikke risikere å blokkeres i Sikkerhetsrådet, derfor er det viktig at alle de fem permanente Sikkerhetsrådsmedlemmene kan akseptere kandidaten.

– Det er vanlig praksis at valg av generalsekretæren fordeles mellom de ulike verdensdelene. New Zealand er ganske nøytralt for mange og i tillegg har denne regionen ikke hatt generalsekretæren tidligere, sånn sett er Clark en god kandidat. Det er nesten 25 år siden forrige generalsekretær kom fra Sør-Amerika så denne verdensdelen er også et aktuelt område, forteller Schia.

Helen Clark fra FN-bygningen

STERK KANDIDAT: Tidligere statsminister på New Zealand og leder for FNs utviklingsprogram Helen Clark er en av favorittene til å bli FNs nye generalsekretær, tror Schia.

Foto: DON EMMERT / Afp

– Lite handlekraftig

Det er store utfordringer som venter for FNs nye generalsekretær. Migrasjon, klima, konflikter, Syria, epidemier og FNs fredsbevarende oppgaver.

– Den som blir valgt som ny generalsekretær får flere vanskelige utfordringer i fanget. Det blir viktig å gjennomføre reformer og fornye FNs fredsbevarende styrker for å håndtere både pågående og kommende konflikter, sier Schia.

– Personlig vil jeg trekke frem António Guterres som en sterk kandidat. Han har vært FNs høykommissær for flyktninger og kan takle migrasjonskrisen som FN er nødt til å gjøre noe med.

Siden 2007 har FNs generalsekretær vært sørkoreanske Ban Ki-moon som tok over etter Kofi Annan. Han vil bli husket som en lite inspirerende leder, mener Schia.

– Ban Ki-moon har blitt mye kritisert, og han har i motsetning til Annan vært svært lite karismatisk og inspirerende. Han kommer nok til å bli husket som en lite handlekraftig generalsekretær, sier seniorforsker Schia.

Ban Ki-moon fra talerstolen i New York

LITE KARISMATISK: Ban Ki-moon har vært en lite karismatisk leder, forteller Schia.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Tidligere statsledere og toppdiplomater

Blant de tolv kandidatene er fem tidligere statsministere, fem tidligere eller nåværende utenriksministere, en president og FNs klimasjef.

– Det er et sterkt ønske fra flere av medlemslandene om en mer karismatisk og inspirerende leder som kan ta tak i eksterne og interne utfordringer, forteller Schia.

Flere av kandidatene har lenge jobbet innenfor FN-systemet, noe som både er positivt og negativt, forklarer Schia.

– Det er behov for å reformere deler av FN-systemet. De interne kandidatene kjenner systemet godt og vet i stor grad hvor skoen trykker. Samtidig er det mange som ønsker seg en av de eksterne kandidatene som i større grad vil representere noe nytt, forklarer han.

En mulig 13. kandidat dukket opp i dag. Australias tidligere statsminister Kevin Rudd forsøker nå å bli en av kandidatene.

Debatt inne i FN-bygningen i New York

ÅPEN PROSESS: For første gang velges FNs generalsekretær gjennom en åpen prosess.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt