Hopp til innhold

Disse kan ta Juholts plass

Håkan Juholts dramatiske avgang som leder for de svenske sosialdemokratene har ført til febrilsk aktivitet i partiets sentralstyret for å finne hans etterfølger.

Fire mulig kandidater som du leder for sosialdemokratene i Sverige

Mikael Damberg (oppe til venstre), Sven-Erik Österberg (oppe til høyre) er sammen med Thomas Östros de kanskje heteste kandidatene til den nye toppjobben, mens Margot Wallström er ønsket av mange, men det er lite som tyder på at hun vil endre sitt nei.

Foto: Scanpix, Linda Håkansson, Anders Löwdin/Socialdemokratarne - Creative Commons 2.0 BY-NC-ND

Kommentar Kjell Pihlstrøm

På en pressekonferanse mandag ettermiddag opplyste partisekretæren Carin Jämtin at sentralstyret innen fredag skal presentere en strategi for hvordan den nye partilederen skal velges.

Fredag er nemlig landsstyret i det sosialdemokratiske partiet innkalt for å behandle lederkrisen i partiet.

To muligheter

I realiteten har sentralstyret to muligheter: Enten å be landsstyret i partiet utnevne en ny fungerende partileder. Det kan skje allerede i løpet av denne uka. Den nye partilederen vil da fungere til han eller hun formelt blir valgt på neste sosialdemokratiske partikongress våren 2013.

Det var omtrent slik det skjedde etter drapet på statsminister og partileder Olof Palme i 1986. Forskjellen var at partiet den gang satt med regjeringsmakten, og visestatsminister Ingvar Carlsson måtte umiddelbart overta som statsminister og ble fungerende partileder til han formelt ble valgt på den påfølgende partikongressen.

Det andre alternativet er raskest mulig å kalle inn til en ekstraordinær partikongress som velger den nye partilederen etter innstilling fra en valgkomite.

Carin Jämtin

Partisekretæren Carin Jämtin, som nå fungerer som leder av partiet, blir også nevnt som en mulig kandidat til å ta over på permanent basis.

Foto: Gow, Jessica / SCANPIX

Ifølge partisekretæren Carin Jämtin holder sentralstyret begge muligheter åpne, både en raskere og den mer langsommere framgangsmåten.

Det er nettopp partisekretæren som nå leder arbeidet med å finne fram til en ny leder for de svenske sosialdemokratene. Hun skal i løpet av det neste døgnet snakke med alle fylkespartiene for å danne seg et bilde av stemningen rundt omkring i landet. Ikke før tirsdag kveld kommer sentralstyret sammen til et nytt møte.

Spekulasjonene florerer

I mellomtiden florerer spekulasjonene vilt om hvem som har de kvalifikasjonene som kreves for å overta som leder av et parti som i generasjoner var Nordens mektigste, men som nå ligger nede med brukket nakke.

Typisk nok er det de samme navnene som var framme da Håkan Juholt ble valgt, som går igjen også nå. Det er den skolepolitiske talsmannen Mikael Damberg, Thomas Östros som tidligere var partiets økonomiske talsmann og statsråd og Sven-Erik Österberg, også han tidligere statsråd og gruppeleder i Riksdagen.

Men ingen av dem har sagt at de er kandidater. Også tidligere næringsminister Anders Sundström har sagt nei. Det samme gjelder den populære fagforeningslederen Stefan Löfven.

Utenfor de innerste partisirklene drømmer også mange om at tidligere sosialminister og EU-kommissær Margot Wallström endelig skulle la seg overtale, men det er lite som taler for det.

Det er heller ikke trolig at tidligere finansminister Per Nuder er villig til å gjøre noe politisk comeback etter at han i sin tid ble skjøvet ut i kulda av Mona Sahlin.

Ingen står frem

Hvis en ekstrakongress skal velge partilederen, er det derfor duket for nok et såkalt nei-nei-sirkus hos de svenske sosialdemokratene. Det vil si at ingen åpent vil stå fram og erklære sitt kandidatur, men snarere iherdig benekte at de er villige.

Da blir det opp til en valgkomite å finsikte et knippe personer og til slutt stå igjen med bare en kandidat som partikongressen bare har å applaudere inn i vervet. Slik er tidligere partiledere blir kommet til makten i det svenske sosialdemokratiske partiet i det som mange kritiserer som en håpløs lukket og gammeldags prosess.

Men det haster for partiet å finne en ny leder. Derfor er det godt mulig at landsstyret allerede fredag peker ut den som skal overta den særdeles krevende oppgaven som partileder etter Håkan Juholt.

SISTE NYTT

Siste nytt