NRK Meny
Normal

Disse flyene skal ha blitt styrtet med vilje

Flystyrten i de franske alpene er den niende hendelsen de siste 40 årene hvor en pilot trolig har styrtet flyet med vilje. Ikke alle er bekreftet.

Mozambique flystyrt

STYRTET: 33 personer døde da piloten på Mozambique Air-flyet trolig styrtet flyet med vilje.

Foto: Olavi Haikera / Ap

Lufthansa bekrefter at andreflygeren med vilje styrtet Germanwings-flyet inn i de franske alpene tirsdag. Det skjedde etter at han hadde låst den andre flygeren ute av cockpiten.

Han tok med seg 149 mennesker i døden: Alle de 144 passasjerene og besetningen på seks mistet livet i styrten.

Den går dermed inn i historien som en av de flystyrtene som har krevd flest menneskeliv, der en bevisst handling fra flygeren skal være årsaken.

2013: Mozambique Arlines

I 2013 døde 33 personer da Mozambique Airlines gikk ned i et øde område sørvest i Namibia. Flyet var på veg fra Maputo i Mozambique og skulle til Luanda i Angola.

Flyet var kun ett år gammelt og værforholdene var gode, trass tungt regn.

Flystyrten ble i den tidlige etterforskningen mistenkt for å være gjort med vilje. Ferdsskriveren viste at kapteinen manuelt endret autopiloten til å sende flyet fra 38,000 fot til bakkenivå.

Taleregistratoren viste andrepiloten gikk på toalettet og ikke fikk opp døra da han kom tilbake. Like før styrten banket noen på cockpit-døra, trolig var dette andrepiloten.

1999: Egypt Air 990

Hendelsen som trolig har krevd flest menneskeliv på denne måten, er flystyrten i oktober 1999, da Egypt Air 990 stupte fra 36,000 fot til 19,000 fot på et halvt minutt. Alle de 271 personene om bord mistet livet.

Piloten Gamal al-Batouti hadde ytret frasen «jeg stoler på Gud,» som ofte brukes på arabisk når noen er i ferd med å dø. Autopiloten ble slått av og flyet stupte mot bakken, skriver International Business Times.

Etterforskningen tydet på at ulykken var en villet handling, men det var ingen fellende bevis.

1997: Silk Air, Indonesia

I 1997 styrtet et Boeing 737 fly i en elv i Palembang, Indonesia. Flyet falt fra 35000 fot og i elva på under ett minutt.

Det stupte så raskt at det kom opp i overlydshastighet før det gikk fra hverandre og drepte alle 104 om bord.

Taleregistratoren var skrudd av, noe som kun kan gjøres med vilje.

En amerikansk etterforskning konkluderte med at flystyrten var en villet handling, trolig av kaptein Tsu Way Ming, men Indonesia hevdet at etterforskningen var ufullstendig.

En australsk journalist som gransket hendelse mente at piloten «ønsket å dø».

1994: Royal Air Maroc

Alle 44 om bord døde da den 32 år gamle marokkanske piloten skrudde av autopiloten og styrtet turbopropflyet mot et fjell.

Han skal ha hatt et utfordrende kjærlighetsliv. I ettertid har ulykken blitt kjent som et helt klart eksempel på et selvmord der en pilot tok med seg passasjerene i døden.

1994: Lyakhovo

En mekaniker i det russiske flyvåpenet, stjal et fly på Kubinka AFB for å ta selvmord. han sirklet rundt byen på 300–200 fots høyde. Flyet styrtet da det ikke var mer drivstoff om bord.

1982: Japan Airlines, Tokyo

Japan Airlines Flight 350 1982

LANDET PÅ VANN: Japan Arlines-flyet klarte å lande på vann, noe som trolig reddet livet til mange om bord.

Foto: Koji Sasahara / Ap

24 personer døde da 35 år gamle Katagiri styrtet flyet i havet. Både annenpiloten og flymekanikeren prøvde å stanse ham og på taleregistratoren ble de hørt med ordene «Yamete kudasai!», som betyr «Vennligst stans!», på japansk.

De fleste av de 147 personene overlevde da flyet traff grunn sjø like før rullebanen, i relativt lav fart. Det ble konkludert med at Katagiri var mentalt syk.

1979: Bogota

Fire personer døde da HS-748 styrtet i en forstad til Bogota, like etter at det tok av. Den eneste personen som var om bord døde, og styrten tok livet av tre personer på bakken.

Flyet var blitt stjålet av en 23 år gammel mann som hadde blitt sparket fra jobben som mekaniker på flyplassen. Han gikk inn i hangaren om morgenen, tok av med transportflyet og fløy i retning Molinos del Sur.

1976: Novosibirsk

12 personer døde da en russisk pilot førte flyet inn en boligblokk der hans fraskilte kone bodde. Han var den eneste om bord i flyet.

De andre døde da flyet styrtet. Hans kone var ikke blant ofrene, skriver Aviation Safety Network, som også har registrert de andre hendelsene som er nevnt i denne oversikten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt