Hopp til innhold

Gir penger til tidligere nasjonalister og fascister

Representanter for Vesten strømmer nå til Ukrainas hovedstad Kiev med penger og støtte, men hvem er det de egentlige gir penger til?

En Svoboda-tilhenger i Kiev

Med godt synlige svastikalignende symboler marsjerte denne Svoboda-sympatisøren gjennom Kiev gater. Nå er partiet han støtter i regjering.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

I dag landet Norges utenriksminister Børge Brende i Kiev med krav i den ene hånden og en pengebunke bak ryggen.

– Forutsatt at det gjennomføres økonomiske reformer og tas et oppgjør med korrupsjonskulturen – oligarkene som har styrt for mye, og at man innfører lover som beskytter minoriteter og gir rettigheter til den russiske minoriteten i øst, sier Brende til NRK.

Høyreekstrem bakgrunn

Han stoler på den nye midlertidige regjeringen vil styre Europas nest største land trygt i påvente av nyvalget i mai.

– Jeg opplever det som en god og representativ regjering, sammensatt av ulike representanter. Jeg synes det er en regjering vi kan samarbeide med, sier Brende.

Men mange av representantene Brende snakker om har bakgrunn fra de ytterste høyre og har vært med å etablere fascistiske og nazistiske organisasjoner.

Faktisk har hele ni medlemmer av landets nye innerste maktsirkel bakgrunn fra høyreekstreme organisasjoner.

John Kerry sammen med Ukrainas nye ledelse

Da USAs utenriksminister John Kerry besøkte Kiev denne uken møtte han blant annet lederen for Svoboda, Oleg Tayhanbok (nummer to fra høyre).

Foto: KEVIN LAMARQUE / Afp

Det nasjonalistiske partiet Svoboda eller «frihet» er et av landets største og mest populære partier for øyeblikket. Frem til revolusjonen på Maidan har de hatt liten reel politisk innflytelse, men nå kommer fire av de totalt 20 statsrådene fra partiet som har tette bånd til ulike militante nasjonalistiske organisasjoner.

– I Europeisk målestokk ligger Svoboda langt til høyre og lenger til høyre enn Jean Marie Le Pens franske Front National, sier seniorforsker Jakub Godzimirski ved NUPI til NRK.

Nasjonalsosialister

Visestatsminister Oleksandr Sych, forsvarsminister Ihor Tenyukh, landbruksminister Igor Shvaika og miljøvernminister Andrej Moknyk er alle medlemmer av det tidligere nasjonalsosialistiske partiet.

Forsvarsminister Ihor Tenyukh

Forsvarsminister Ihor Tenyukh.

Foto: POOL / Reuters

Partiet ble opprinnelig grunnlagt som det Nasjonalsosialistiske partiet SNPU i 1995 med klare referanse til Adolf Hitlers nasjonalsosialistiske naziparti. Paritet var kun for etniske ukrainere og i en periode kunne ikke ateister eller tidligere medlemmer av kommunistpartiet være med i SNPU. Hovedsakelig foregikk rekrutteringer blant fotball-hooligans og skinheads.

I 1999 etablererne de en paramilitær gruppe som kalte seg «Ukrainas patrioter» som blant annet hadde et svastikalignende symbol. Gruppen ble senere kastet ut av Svoboda i 2004 i forbindelse med reformeringen av partiet. Men fortsatt deltar mange av partiets medlemmer på arrangementene til «Ukrainas patrioter».

– Før 2004 var mange som mente dette var en kvasi-nazistisk, kvasi-fascistisk parti, men de har nå tatt litt avstand fra dette og lagt seg på en litt mer balansert linje, men fortsatt er det krefter i partiet som trekker mot det gamle tankegodset, sier Godzimirski.

Helter fra Maidan

Svoboda og «Ukrainas patrioter» har også nære bånd til den høyreorienterte gruppen «Høyre-sektor» som ledes av Dmitrij Jarush. Han er en av heltene fra Maidan og nå nestleder for det Nasjonale sikkerhetsrådet.

Dmytro Yarosh

Dmitrij Jarush er en av helten fra Maidan.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Han er mannen som under Julia Timosjenkos tale på Maidan ble hyllet og det var nærmest et folkekrav fra de titusener på plassen av Jarush skulle gripe mikrofonen og tale til massene. Det skjedde ikke.

«Høyre-sektor» betrakter seg som en paramilitær organisasjon, som har sitt utspring i en rekke nasjonalistiske og patriotiske grupper. De ifører seg uniformer og maskerer seg og går for å være sterkt Kreml-kritiske.

Ifølge Jarush støtter ikke hans gruppe de rasistiske synspunktene til enkelte av Svobodas medlemmer, men han skal ifølge russiske medier ha oppfordret sine medlemmer til å kjempe mot russere og jøder.

– «Høyre-sektor» er lenger til høyre enn Svoboda, men det er mer snakk om aktivister enn et politisk parti. Hvis vi skal sammenligne med Norge så er det nok mer en slags høyreekstrem versjon av Blitz, sier Godzimirski.

Ønsker stabilisering

I 2004 foretok Svoboda et hamskifte og tok avstand fra sine tidligere fascistiske og nazistiske elementer. Den nye lederen Oleg Tyahnybok ønsket at partiet skulle moderere sin ekstreme profil og sluttet å bruke nazisymboler. I tillegg ble mange medlemmer med nazi-sympatier kastet ut av partiet.

Men fortsatt kjemper partiet for å stoppe innvandringen til Ukraina og for at kun etniske ukrainere skal kunne jobbe som offentlige tjenestemenn.

– Veldig mange er bekymret for den type utvikling som nå skjer og denne dreiningen mot høyre i ukrainsk politikk. Samtidig så forgår det en slags demonisering av denne høyresiden, spesielt av russiske medier, sier Godzimirski, før han understreker.

– Nå er alle interesser ti å stabilisere situasjonen i landet og det er jo helt utelukket å tenke seg at Russland vil bidra med penger til en regjering de mener tok makten ved et statskupp. Nå som statskasse er nesten tom er det derfor viktig å hjelpe, men samtidig stille krav til reformer og en forandring av måten Ukraina tidligere har blitt styrt på.

Tetyana Chornovol

Journalisten Tatjana Chornovol (34) leder anti-korrupsjonskomiteen i Ukraina.

Foto: STR / Afp

I tillegg til statsrådene og Jarush er journalisten Tatjana Chornovol utnevnt som leder av anti-korrupsjonskomiteen. Hun har bakgrunn fra det ytre høyre, og som 17-åring meldte hun seg inn i den høyreekstreme bevegelsen UNA-UNSO. I 2012 stilte hun til valg for Timosjenkos parti og har tatt avstand fra sin høyreekstreme fortid.

SISTE NYTT

Siste nytt