Hopp til innhold

Har mer penger enn oljefondet – disse familiene styrer Midtøsten

De har mer penger enn vi har i oljefondet vårt. De har internasjonal innflytelse, og de styrer landene sine på livstid. Men fra tid til annen blir kongehusene i Midtøsten rystet av palassintriger og maktkamper, som det vi ser i Jordan nå.

En rekke medlemmer av kongefamilien i Saudi-Arabia

MEKTIGE: Medlemmer av kongefamilien i Saudi-Arabia ved en seremoni for å sverge troskap til kronprins Mohammed bin Salman i juni i 2017.

Foto: HANDOUT / Reuters

Hærsjefen i Jordan ankommer palasset til prins Hamzah. Han har en klar beskjed til kongens halvbror.

– Han sa at jeg ikke fikk gå ut, at jeg ikke fikk tvitre, kommunisere med folk, eller møte noen. Årsaken var møter jeg har hatt med folk som har kritisert myndighetene og kongen, sier prinsen i et videoopptak sendt til BBC.

Stemningen blir amper. Hærsjefen beskylder prinsen for å ha «deltatt i et komplott som undergraver Jordans sikkerhet» og for å ha «krysset røde linjer».

Kronprinsen spør den mektige hærsjefen om han truer ham, før han ber ham forlate palasset hans.

Prins Hamzah og dronning Noor av Jordan

Prins Hamzah er halvbroren til kong Abdullah. Her er han sammen med sin mor, dronning Noor.

Foto: HUSSEIN MALLA / AP

Uhørt med kritikk

Deretter blir kongens halvbror satt i husarrest med konen og barna. Men før militæret tar fra dem mobiltelefoner og kutter internettforbindelsen deres, rekker altså prinsen å sende ut en fem minutter lang video til BBC, hvor han langer ut mot måten Jordan blir styrt på.

– Det er ikke jeg som er ansvarlig for sammenbruddet i måten landet blir styrt på, for korrupsjonen og inkompetansen som har vært rådende de siste 15–20 årene, sier prinsen før han fortsetter tiraden mot sin egen familie og landets elite.

– Jordan var et foregangsland når det gjaldt helse, utdanning og friheter. I dag blir du arrestert, trakassert av sikkerhetstjenestene bare du våger å ytre deg, sier prinsen.

Det er ytterst sjeldent med kritikk mot myndighetene i Jordan. Derfor vekker det internasjonal oppsikt at det kommer såpass krass kritikk fra innsiden av kongehuset. Nå gjør kongehuset det de kan for å roe gemyttene.

R6aqzt5qZNg

JORDANS KONGEFAMILIE: Bildet fra bryllupet til prins Hamzah. Fra venstre, dronning Rania, prinsesse Basma, prins Hamzah, kong Abdullah, og kongens stemor dronning Noor.

Foto: Balkis Press/ABACA / Abaca

Onkelen til kongen, prins Hassan, har meglet mellom kongen og halvbroren. Kongehuset har lagt ut et brev med Hamzahs signatur, der han lover full lojalitet til kongen og grunnloven.

Så, hvem er kong Abdullah av Jordan, og de andre mektige herskerne som styrer Midtøsten?

Jordan: Kong Abdullah

Kongefamilien i Jordan har styrt landet helt siden uavhengigheten fra britene for over 70 år siden.

Kong Abdullah og dronning Rania er Midtøsten mest moderne kongefamilie. Mens de andre arabiske monarkene sjelden sees sammen med sine dronninger, holder Rania en svært høy profil.

Kongen har absolutt makt og utpeker regjeringen, godtar lover og står for utenrikspolitikken.

Jordan har hverken olje eller gass, og er totalt avhengig av import fra nabolandene. Landet ligger strategisk til i hjertet av Midtøsten, med grenser til Israel, Vestbredden, Syria, Irak, og Saudi-Arabia.

Kongehuset har alltid vært dyktig på å balansere mellom vestlige og muslimske land.

Deres nøytrale posisjon har gjort dem til en partner for de fleste, og det er det som gjør dem mektige.

Saudi-Arabia: Al Saud-familien

Saudi-Arabia er faktisk oppkalt etter kongefamilien. Al Saud-familien samlet det oljerike landet for snart 80 år siden, og har styrt siden.

Makten går i arv. Ifølge enkelte anslag består kongefamilien av flere tusen medlemmer. Deres sammenlagte formue anslås til ufattelige 12.000 milliarder kroner, ifølge CNBC.

Saudi Arabias kronprins Mohammad Bin Salman

Saudi Arabias mektigste mann, Mohammed bin Salman.

Foto: Ryad Kramdi / AFP

Det er mer enn hele oljefondet vårt.

Dette er mannen på toppen, Mohammed bin Salman, populært kalt «MBS». Offisielt er faren hans konge, men det er MBS som styrer kongedømmet. Og 35-åringen har store planer.

Han vil modernisere Saudi-Arabia. Han har begrenset makten til religiøse ledere, og gitt kvinner større frihet og flere rettigheter. Han vil åpne opp for masseturisme til det lukkede landet, og frister med hypermoderne byer hvor biler skal erstattes med flyvende dronetaxier.

Men kongedømmet står også bak grove menneskerettighetsbrudd. Ifølge CIA bestilte kronprinsen drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi, som ble drept på konsulatet til Saudi-Arabia i Istanbul.

MBS startet også krigen mot lutfattige Jemen, hvor over 10.000 mennesker er drept.

Mohammed bin Salman og USAs president Donald Trump møtes i Det ovale kontor i Det hvite hus

Saudi Arabias kronprins Mohammad bin Salman møter USAs tidligere president Donald Trump i Det hvite hus mars 2018. Plansjen de holder viser våpen USA har solgt til Saudi-Arabia.

Foto: Evan Vucci / AP

Emiratene: Al Nahyan-familien

Kongefamilien i Abu Dhabi er den mektigste i De forente arabiske emirater, en samling av bystater med hver sin sjeik på toppen.

Landet er rikt på olje og gass, men tjener stadig mer på turisme. I 2019 besøkte over 16 millioner mennesker Dubai, den mest kjente delen av landet.

Ingen andre steder bruker turister mer penger enn i Dubai. Hver turist la i snitt igjen over 5000 kroner per dag, ifølge Business Insider.

Sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, De forente arabiske emiratene

STRATEG: Kronprinsen Mohammed bin Zayed, eller MBZ som kalles, beskrives som den mektigste mannen i Midtøsten.

Foto: ROSLAN RAHMAN / AFP

Kronprins Mohammed bin Zayed er den ubestridte herskeren, og omtales som den mektigste mannen i Midtøsten. Enkelte eksperter mener han er mentoren til kronprinsen i Saudi-Arabia.

60-åringen har bygd en sterk hær utstyrt med avanserte amerikanske våpen. Han bruker landets militærmakt og enorme rikdom til å påvirke forhold over hele regionen; fra Libya og Jemen til Egypt og Somalia.

32WFDduPmv8

Sol, bading og karantenefri. Dubai vet hvordan de skal frister folk fra hele verden i reklamekampanjene sine.

Foto: KARIM SAHIB / AFP

Qatar: Al Thani-familien

Hersker over det olje- og gassrike landet Qatar i den persiske golfen. Til tross for sin størrelse, er søkkrike Qatar svært mektig.

Landet huser USAs største militærbase i Midtøsten. Samtidig har kongefamilien også latt USAs fiende, Taliban, få åpne en ambassade. De vil, med andre ord, være venn med alle.

Landet ledes av emir Tamim Al Thani. 40-åringen er svært ambisiøs. Han har investert i selskaper og attraktive eiendommer over hele verden. Den søkkrike staten eier blant annet Londons høyeste bygg, The Shard.

VNJEvCdmKyk

LONDONS HØYESTE: The Shard er en av mange attraktive eiendommer i London som eies av Qatar og kongefamilien.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Emiren og hans familie bruker også enorme summer på å sikre seg internasjonale sportsarrangement.

Ørkenlandet, hvor gradestokken kryper opp 50 grader om sommeren, har blant annet sikret seg Fotball-VM 2022. Det har utløst internasjonale reaksjoner. Mange hevder at sjeikdømmet har kjøpt det prestisjefylte mesterskapet.

Arbeidere bygger stadionanlegg i Qatar

Arbeidere bygger Al-Wakrah Stadium, 15 kilometer utenfor Doha.

Foto: Karim Jaafar / AFP

Marokko: Kong Mohammed VI

Kongehuset i Marokko har hersket i flere hundre år. Dagens konge, Mohammed VI, tok over tronen etter sin far i 1999.

Han er Afrikas rikeste monark med en formue på over 50 milliarder kroner, ifølge Forbes.

Monarkiet står sterkt i Marokko, men å stille spørsmål ved kongens makt er forbudt.

Kongen brøt med farens brutale jerngrep på folket sitt. «M6», som kongen også blir kalt, har styrket Marokkos økonomi, gjennomført reformer, og gitt kvinner større friheter.

Men fortsatt fengsles journalister og menneskerettighetsaktivister, spesielt de som retter søkelyset mot forholdene i Vest-Sahara som Marokko har okkupert siden 1975.

Gutter spiller fotball i den marokkanske byen Dakhla

Gutter spiller fotball i Dakhla i Vest-Sahara.

Foto: Mosa'ab Elshamy / AP

Hans 17 år gamle sønn, kronprins Moulay El Hassan, er utnevnt som arvefølger.

PXF0oAZKzFg

Kong Mohammed og tronarving, kronprins Moulay på vei ut av Elysée-palasset i Paris etter møter med president Emmanuel Macron.

Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt