Disse er mistenkt for Paris-terroren

Tre av de fire personene som politiet etterlyste i forbindelse med terroren i Frankrike 7-9. januar, ble drept i skuddvekslinger med politiet. Alle fire skal ha vært tilknyttet samme terrornettverk, melder franske medier.

 Fire personer er mistenkt for terroren i Paris

Fra venstre: Cherif Kouachi, Said Kouachi, Hayat Boumeddiene og Amedy Coulibaly. Sistnevnte og begge Kouachi-brødrene ble fredag drept da fransk politi aksjonerte mot to gisselaksjoner.

Foto: AFP / Fransk politi / Montasje

Amedy Coulibaly (32)

Amedy Coulibaly (32) ble drept 9. januar da politiet aksjonerte mot et jødisk supermarked øst i Paris, der Coulibaly hadde tatt gisler.

Coulibaly er også mistenkt for å stå bak drapet på en politikvinne den 8. januar, og et drapsforsøk dagen før.

Ifølge The Guardian begynte Coulibaly sin kriminelle løpebane allerede som ung tenåring. Han er dømt for en rekke forhold blant annet ran, tyverier og narkotikasalg. Ifølge den britiske avisen konverterte han til islam og ble radikalisert i fengsel.

Coulibaly ble nylig løslatt fra fengsel etter å ha sonet en fengselsdom på fem år for å ha bidratt til den fengslede terroristen Smaïn Aït Ali Belkacems rømningsforsøk. Sistnevnte var en av hovedmennene bak terrorangrepet mot metroen i Paris i 1995.

Terrormistenkte i Paris

Kjæresteparet Hayat Boumeddiene (t.v.) og Amedy Coulibaly (t.h.) tok fredag flere gisler i en jødisk butikk. Coulibaly mistenkes også for å ha drept en politikvinne 8. januar.

Foto: - / Afp

Hayat Boumeddiene (26)

Hayat Boumeddiene (26), var Coulibalys kjæreste fra 2010 og bodde i hjemmet hans mens han var i fengsel, skriver Le Monde.

Hun er også etterlyst, men det er ukjent hva slags rolle politiet mener hun skal ha hatt i terrorangrepene. Flere medier har snakket med høytstående kilder som hevder at Boumedienne reiste til Tyrkia den 2. januar - fem dager før terroren startet. Hun skal ufølge kildene ha reist videre fra Tyrkia og over grensa til Syria den 8. januar.

Politiet beskrev i etterlysningen både Coulibaly og Boumeddiene som bevæpnet og farlige.

Cherif Kouachi (32)

Cherif Kouachi (til venstre på bildet under) var den yngste av de to franske brødrene som politiet mistenker at skjøt og drepte 12 mennesker i redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris onsdag 7.januar. Motivet for angrepet var bladets publiseringer av Muhammed-karikaturer.

Begge brødrene flyktet fra åstedet og forskanset seg fredag med ett gissel i et trykkeri like utenfor Paris.

32-åringen ble skutt og drept da politiet besvarte skuddene fra de mistenkte.

32-åringen gikk fra å være en festglad ung mann, til en radikalisert ekstremist etter å ha stiftet bekjentskap med islamisten og jihadisten Farid Benyettou.

I 2008 ble Cherif Kouachi dømt til tre års fengsel for å ha vært medlem av et islamistnettverk som drev med rekruttering av folk som skulle sendes til Irak for å krige mot USA på Al Qaidas side. Rekrutteringen foregikk ved en moské øst i Paris i 2005.

Kouachi ble pågrepet like før han selv skulle reise til Irak via Syria. Han slapp ut etter 18 måneders soning.

Cherif og Said Kouachi

Brødrene Cherif og Said Kouachi knyttes til samme terrornettverk som Coulibaly.

Foto: FRENCH POLICE / Afp

Said Kouachi (34)

Said Kouachi (til høyre på bildet over) skal angivelig ha gjennomført terroren mot det franske ukebladet Charlie Hebdo i tospann med sin yngre bror.

Også han ble drept av politiet i skuddvekslingen som oppstod ved brødrenes skjulested utenfor Paris fredag.

34-åringen reiste i 2011 til Jemen og fikk terrortrening der i flere måneder i regi av den jemenittiske delen av terrornettverket Al Qaida, ifølge sikkerhetskilder som flere medier og nyhetsbyråer har snakket med.

Torsdag ble det bekreftet at begge Kouachi-rødrene var satt på USAs flyforbudsliste. De var også registrert i amerikanske myndigheters database over terrorister eller personer som er mistenkt for terrorvirksomhet.

Del av samme jihadist-gruppe

De to Kouachi-brødrene og Coulibaly skal alle tre ha vært del av en kjent jihadistisk gruppe som drev med rekruttering til jihadisttrening i Irak tilbake i 2005. Gruppa arrangerte også kamptrening på amatørnivå i parker i Paris. De var derfor kjent for politiet.

Coulibaly og Chérif Kouachi, var det avisen Le Monde beskriver som «to av de viktigste disiplene» til Djamel Beghal, en fransk-algerisk mann som er dømt for terrorisme.

Også samboeren til Coulibaly, Boumedienne skal ha vært i politiets søkelys. Ifølge The Guardian har hun forklart i et intervju med antiterrorpolitiet at hun har vært med på et besøk til Djamel Beghal, og at de skjøt med armbrøst.

SISTE NYTT

Siste nytt