NRK Meny
Normal

Disse blir EUs nye toppsjefer

Belgias statsminister Herman Van Rompuy blir ny EU-president og den britiske politikeren Cathrine Ashton blir Unionens nye utenrikssjef.

Herman Van Rompuy og Catherine Ashton

Herman Van Rompuy og Catherine Ashton er valgt til EU-president og utenriksminister.

Foto: GEORGES GOBET / Scanpix/AFP

Beslutningen ble tatt under et ekstraordinært møte blant statsledere fra 27 EU-land i Brüssel nå i kveld.

Catherine Ashton og Van Rompuy har i løpet av kvelden utpekt seg som de to soleklare favorittene til toppstillingene, og lekkasjer fra diplomatkilder tydet også på at det ville bli de to.

Beslutningen ble presentert offisielt nå klokken 21 norsk tid.

– Vi er overbevist om at han (Van Rompuy) vil føre EU inn i en ny framtid basert på Lisboa-traktaten, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt på kveldens pressekonferanse da han presenterte den ferske presidenten og utenriksministeren.

Video nsps_upload_2009_11_19_22_18_58_828.jpg

Rompuy blir ny president i EU. Trykk på bildet for å se nyhetsinnslag.

– Catherine Ashton bidro til å få Lisboa-traktaten på plass og få den ratifisert den i England. Hun er grundig og god til å ovebevise folk, og jeg er fornøyd med at hun får jobben, sa Reinfeldt.

EU-presidenten skal velges for en periode på to og et halvt år. Dette gjøres i et forsøk på å forsterke dagens system hvor presidentskapet i Unionen har sirkulert mellom medlemslandene i perioder på seks måneder.

Sterkere internasjonalt

Vervet som EU-president er opprettet i kjølvannet av innføringen av Lisboa-traktaten som trer i kraft fra 1. desember i år.

Traktaten skal forenkle beslutningstakingen innad i EU, og sørge for at Unionen står sterkere internasjonalt.

I kveld satt EUs 27 stats- og regjeringssjefer i en arbeidsmiddag i Brussel, for å avgjøre hvem som skulle bekle Unionens to nye toppjobber.

– Det kan ta noen få timer, eller hele natten, sa møteverten, den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt, rett før alle samlet seg rundt bordet.

Svenskene som sitter med EU-formannskapet, hadde allerede pekt ut sine favoritter.

Herman Van Rompuy fra Belgia bør bli EUs nye president og britiske Cathrine Ashton EUs nye utenrikssjef, ifølge diplomatkilder nær formannskapet.

Blair trekker sitt kandidatur

Den belgiske statsministeren Van Rompuy har også vært EUs to tyngste aktører, Tyskland og Frankrike, utpekt som den beste kandidaten til posten som ny EU-president.

– Han har lite utenrikspolitisk erfaring. Men nettopp fordi han er en anonym styreformannaktig person kan han fylle rollen som den som ikke setter statslederne i skyggen, men heller passe på å jobbe i det stille, sier NRKs Europakorrespondent Jarle Roheim Håkonsen.

Storbritannias Tony Blair ble trukket tilbake i kveld av statsminister Gordon Brown.

Ashton sosialistfavoritt

Blairs landskvinne Catherine Ashton har derimot vokst fram som en het kandidat til å ta over stillingen som utenriksminister, etter at hun i kveld fikk støtte fra de europeiske sosialistpartiene.

Ashton som i dag er EUs kommisjonær for handel er av sosialistene utpekt som deres foretrukne kandidat til stillingen som «nestkommanderende».

– Hun er også helt uten utenrikspolitisk erfaring, og skal lede EUs 500 millioner mennesker og Unionens utenrikspolitikk, sier Håkonsen til nrk.no.

– Avgjørelsen i kveld viser at Storbritannia ligger i hjertet av Europa, sa den britiske statsministeren Gordon Brown og var tydelig stolt over at hans kvinne hadde vunnet fram.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt