Disney vurderer boikott etter Georgias abortlov

Disney-sjef sier det blir vanskelig å produsere filmer i delstaten om Georgia får gjennomført de strenge abortlovene politikerne har vedtatt.

Bob Iger i Disney på en pressekonferanse i 2016

DISNEY-SJEF: Administrerende direktør Bob Iger i Disney sier selskapet vurderer fremtidig virksomhet i Georgia etter at delstaten har vedtatt omfattende innstramming i abortlovene.

Foto: Johannes Eisele / AFP

Flere amerikanske delstater har vedtatt mer restriktive abortlover den siste tiden.

I Georgia sier den nye loven at abort er ulovlig etter at de første hjerteslagene kan registreres, noe som kan skje seks uker ut i svangerskapet. Det gjøres ingen unntak for voldtekt eller incest.

Sju spørsmål og svar om abort i USA

Mens protestene har pågått i flere delstater, har skuespiller og Metoo-frontfigur Alyssa Milano oppfordret kvinner til sex-nekt.

Regissøren bak TV-serien «The Handmaid’s Tale» skrinlegger planene om å spille inn en ny TV-serie i Georgia, og nå antyder Disney at de kan komme til å gå samme vei.

På spørsmål om Disney vil fortsette å filme i Georgia dersom de nye abortlovene blir gjennomført, sier Disney-sjef Bob Iger at det vil bli veldig vanskelig.

– Jeg tviler på at vi vil gjøre det. Jeg tror mange mennesker som jobber for oss ikke vil ønske å jobbe der, og da blir vi nødt til å ta hensyn til det. Nå følger vi dette veldig nøye, sier Iger til Reuters.

Kan ende i Høyesterett

Flere organisasjoner har varslet søksmål og det kan ende med at Høyesterett i USA må ta stilling til noen av de nye abortlovene. Siden 1973 har Høyesterett konkludert med at retten til abort er beskyttet av grunnloven.

Etter at president Trump har utnevnt to nye dommere til høyesterett, håper mange abortmotstandere at flertallet i Høyesterett har endret seg.

Abortinnstrammingen i Georgia skal etter planen iverksettes fra årsskiftet.

– Hvis loven trer i kraft, kan jeg ikke se hvordan det vil la seg gjennomføre for oss å filme der, sier Iger, som er administrerende direktør i Disney.

Viktig bransje i Georgia

Disney har filmet storfilmer som «Black Panther» og «Avengers: Endgame» i Georgia.

Delstaten har gunstige skatteordninger for filmselskaper, noe som gjør at bransjen sørger for over 92.000 arbeidsplasser der. Rundt 445 produksjoner ble filmet i Georgia i 2018, ifølge delstaten.

Netflix sa på tirsdag at de vurderer investeringene i Georgia.

SISTE NYTT

Siste nytt