Er kjøttbollene egentlig svenske?

Det svenskeste av det svenske, kan nå vise seg å komme fra et helt annet sted. Det offisielle svenske nettstedet sweden.se avslørte nylig at Ikeas kjøttboller egentlig er tyrkiske.

SWEDEN-EUROPE-FOOD-COMPANY-IKEA

SVENSKE ELLER TYRKISKE? Disse kjøttbollene ble servert på et varehus i tsjekkiske Brno.

Foto: RADEK MICA / Afp

I Sverige diskuteres det nå voldsomt, etter at det i slutten av april ble skrevet på Twitter-kontoen at Ikeas velkjente kjøttboller slett ikke er svenske.

Laster Twitter-innhold

« De svenske kjøttbollene er faktisk basert på en oppskrift som Karl XII tok med seg hjem fra Tyrkia på begynnelsen av det 18. århundre», sto det å lese på Twitter.

Nettstedet Sweden.se støttes av svensk næringsliv og det offisielle Sverige, som utenriksdepartementet og kulturdepartementet. Det gir ut offentlig informasjon og fakta om Sverige.

Twittermeldingen har ført til en storm av kommentarer mellom svensker og tyrkere, de fleste med humoristisk vri.

En svensk mann med tyrkisk opphav skriver at «hele mitt liv har vært en løgn». En annen skriver at tyrkere ikke har noe problem med å dele sin delikate rett med sine svenske venner.

Andre tyrkere oppfordrer Ikea til å begynne å bruke rettens opprinnelige navn, köfte.

Men, som vanlig er ekspertene uenige. Svenska Dagbladet har snakket med mathistorikeren Richard Tellström mener teorien ikke holder vann.

– Nei, dette er fabrikert på et vis. Hvis de har noen som helt kilde som kobler Karl XII til kjøttbollene, så er det en historisk sensasjon, sier han.

Han sier vider at ordet «kjøttbolle» for første gang ble nevnt i en kokebok i 1755. Det er ukjent når svenskene begynte å lage matretten, men kjøttbollen som vi kjenner den i dag kommer fra den siste delen av 1800-tallet, sier Tellström.

Ikke Älmhult, men Inegöl

Tyrkiske medier har også omtalt twittermeldingen, og tolker den som en innrømmelse på at kong Karl også tok med seg andre tyrkiske spesialiteter hjem til Sverige, som kaffebønner og kålruletter.

Kong Karl regjerte fra 1697 til 1718 og tilbrakte flere år i eksil i Det Ottomanske riket. Han døde i den store nordiske krigen i 1718, da svenske forsøkte å invadere Norge.

Ingvar Kamprad

GRUNNLEGGER: I januar kom nyheten om at grunnleggeren av Ikea, Ingvard Kamprad, var død. Han ble 91 år gammel.

Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix

Hver dag selger Ikea rundt to millioner kjøttboller i varehusene verden rundt, men det kan altså vise seg at det ikke er Ingvar Kamprads fødeby Älmhult som er kjøttbollenes opphavssted, men derimot tyrkiske Inegöl.

Eller kanskje kjøttbollen rett og slett er svensk likevel.

SISTE NYTT

Siste nytt