Discovery til værs for 38. gang

Romferja Discovery satte kursen mot Den internasjonale romstasjonen (ISS) mandag med rekordmange kvinner om bord.

Video SHUTTLE-RAKETT-050410-WW_MXF_Innboks.MP4

Klikk på bildet for å se video.

Discovery tar av fra Cape Canaveral

Discovery tar av fra Cape Canaveral.

Foto: MATT STROSHANE / AFP
Discovery tar av fra Cape Canaveral

Discovery-turen tar 13 dager.

Foto: STAN HONDA / AFP

Det er første gang i historien at en romferje har med seg tre
kvinnelige astronauter. De tre kvinnene skal sammen med sine fire mannlige kolleger bruke to dager på vei opp til ISS.

Der skal de foreta tre romvandringer og hjelpe til med vedlikeholdsarbeid. Astronautene har også med seg forsyninger og utstyr til stasjonens laboratorier, skriver CNN.

Rekordmange kvinner

Søndag kom tre nye astronauter, to russere og en amerikaner, fram til romstasjonen. Besetningen vil øke fra seks til 13 når Discovery kommer fram.

Fire av dem vil være kvinner, og så mange har det aldri vært i verdensrommet før. To av dem vil være japanske, og det har heller aldri skjedd før.

Discovery skal etter planen være tilbake på jorda 18. april. Dette er romferjas fjerde siste tur i verdensrommet.

Deretter vil romstasjonen være avhengig av andre land for å holde det gående. President Barack Obama har kuttet kraftig i NASAs budsjett, og planene om en ny månelanding er allerede skrinlagt.

Naoko Yamazaki, Stephanie Wilson, og Dorothy Metcalf-Lindenburger

Naoko Yamazaki, Stephanie Wilson og Dorothy Metcalf-Lindenburger er på vei til Den internasjonale romstasjonen.

Foto: John Raoux / AP

Presidentvalget kort forklart

Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Kan Biden slå Trump?

SISTE NYTT

Siste nytt