Discovery er framme ved romstasjonen

Svensk-norske Christer Fuglesang og astronautkolleger var framme på den internasjonale romstasjonen ISS litt før klokken tre i natt, etter lekkasjeproblemer.

Romfergen Discovery har koblet seg på ISS-romstasjon.
Foto: NASA TV / REUTERS

Romfergen Discoverys finjusterrakett måtte stenges etter at fergen hadde problemer med å koble seg til romstasjonen. Tilkoblingen tok derfor noe lenger tid.

Kort tid etter avgangen lørdag begynte lekkasjen. Denne type problem har ikke tidligere rammet fergen, men mannskapet har trenet på at noe slikt kunne inntreffe, skriver Expressen .

Silkemyk landing

NASA betegner landingen som "silkemyk", og berømmer kaptein Rick Sturckows presise navigering, skriver TT.

Astronautene lot jubelen slippe løs da lukene mellom fergen og romstasjonen ble åpnet, og mannskap på Discovery og ISS hilste og klemte på hverandre.

Setebytte

Besetningene skal tilbringe en uke sammen, og blant annet foreta tre romvandringer på seks og en halv time hver.

Ett av målene med romvandringene er å skifte ut en gammel tank med flytende ammoniakk. Austronautene har også med seg en fryser som de skal fylle med prøver av urin, blod og annet materiale, skriver nyhetsbyrået AFP.

Discovery har med seg sju tonn utstyr og en ny besetning til ISS. Nicole Stott, austronaut fra NASA og Christer Fuglesang, astronaut fra den europeiske ESA-gruppen bytter sete med Tim Kopra, som etter 44 dager på romstasjonen skal bli med Discovery tilbake til jorden. Stott skal etter planen bli værende på stasjonen til november, skriver Aftonbladet.

Astronautene Christer Fuglesang og Nicole Scott.

Astronautene Christer Fuglesang og Nicole Scott.

Foto: NASA / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.