Diplomatkrig mellom USA og Russland

​USA har utvist to russiske diplomater etter det landet beskriver som et angrep på en av deres diplomater i Moskva. Russland svarer med å utvise to amerikanske diplomater fra Moskva.

RUSSIA US ESPIONAGE

Den amerikanske ambassaden i Moskva.

Foto: IVAN SEKRETAREV / AP

Det var 6. juni en diplomat ved den amerikanske ambassaden i Russland ble stoppet av en russisk politimann utenfor ambassadebygningen i sentrum av Moskva.

I følge den amerikanske ambassaden identifiserte diplomaten seg, men ble likevel angrepet av en politimann. Diplomaten var kraftig forslått og fikk skulderen ut av ledd som en følge av basketaket, som også er vist på russisk TV.

Russiske myndigheter sier at politimannen bare gjorde jobben sin og handlet i tråd med de instrukser som er for dem som kontrollerer trafikken inn og ut av ambassader.

Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova sier at mannen som russiske medier har identifisert som tredjesekretær Daniel Van Dykin er en agent for den amerikanske etterretningstjenesten CIA, som opererer under dekke av å være diplomat.

  • Les også:
RUSSIA-DIPLOMACY-POLITICS

Pressetalskvinne Maria Zakharova i russisk UD sier at den russiske politimannen handlet korrekt og at den amerikanske diplomaten i virkeligheten er CIA-agent

Foto: ALEXANDER NEMENOV / Afp

Saken skulle holdes skjult

Amerikanske myndigheter tok saken umiddelbart opp med russiske myndigheter, og beskjeden utvisningen av de to russiske diplomatene fra USA skal ha kommet allerede 17. juni.

Men man ønsket også å holde saken unna offentligheten, slik som det ofte gjøres for å hindre at den utvikler seg til en større diplomatisk skandale.

Den amerikanske avisen Washington Post fikk likevel snusen i det som hadde skjedd, og nå er den altså ute i offentligheten.

Amerikanske myndigheter opplyste derfor fredag at de har svart på episoden 6. juni ved å utvise to russiske diplomater fra USA.

USAs utenriksminister John Kerry har også tatt opp saken med sin russiske kollega Sergej Lavrov, noe som viser at amerikanske myndigheter ser svært alvorlig på det som har skjedd.

Trakassering av diplomater

Den amerikanske reaksjonen kommer etter at amerikanske myndigheter i lengre tider har klaget på at deres diplomater i Russland blir utsatt for stadige trakasseringer fra russiske myndigheter, blant annet ved at ukjente personer tar seg inn i leilighetene diplomatene bor i, når de selv ikke er hjemme.

Etter det NRK kjenner til har dette også skjedd overfor norske diplomater i Russland uten at norske myndigheter har sett på dette som så alvorlig at de har gått videre med saken.

Lørdag ettermiddag sa Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov at to amerikanske diplomater har fått beskjed om å forlate Moskva, som en et svar på USA beslutning. En av de to er mannen som var innblandet i episoden utenfor ambassaden 6. juni. Rjabkov sier han håper Washington nå forstår det perverse i sin anti-russiske politikk.

– Hvis de fortsetter på den samme sti med stadige angrep på Russland, vil vi svare på samme måte, sier han.

RUSSIA US Embassy Moscow

Russiske myndigheter sier lørdag at de to personene de nå har utvist fra ambassaden i Moskva, var tilknyttet amerikansk etterretning

Foto: Anonymous / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt