Hopp til innhold

Usbekistan-ekspert: Presidenten kan ha vært død i flere dager

Flere diplomater sier Usbekistans president Islam Karimov (78) er død, men myndighetene i landet har foreløpig ikke bekreftet dødsfallet. Usbekistan-ekspert Erika Fatland sier Karimov trolig har vært død i flere dager.

Usbekistans president Islam Karimov

Usbekistans president Islam Karimov fra et møte i Kasakhstan i 2009.

Foto: © Shamil Zhumatov / Reuters / Reuters

Fredag, dagen etter Usbekistans uavhengighetsdag, sier myndighetene i landet at Karimovs tilstand har blitt verre etter at han ble rammet av en hjerneblødning forrige uke.

Tre diplomater opplyser imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at presidenten er død. En av dem sier at dødsfallet skal bekreftes offisielt fredag ettermiddag. Også tyrkiske myndigheter bekrefter at Karimov er død, ifølge BBC.

Ekstratog til Samarkand

I følge kilder som NRK har vært i kontakt med så er det satt opp ekstratog for diplomater fra hovedstaden Tasjkent til Karimovs hjemby Samarkand, noe som tyder på at det er der en begravelse av den usbekiske presidenten skal skje. Flyplassen i Samarkand skal også i følge Reuters være stengt lørdag for ordinær rutetrafikk og vil bare ta i mot spesielle charterfly.

I følge nyhetsbyrået AP så reiser den afghanske presidenten Ashraf Ghani til Usbekistan lørdag for å delta i Karimovs begravelse og statsministeren Kirgisistan er også invitert til å delta i begravelsen.

Etter det NRK kjenner til kommer Norge ikke til å sende noen representanter til en mulig begravelse. Norge har ingen ambassade i Usbekistan og kontakten med landet skjøtes nå av en diplomat med base i Oslo. Norge hadde fram til i sommer en ambassade i Kasakstan som dekket sentral-Asia minus Usbekistan. Usbekiske myndigheter ønsket ikke at landet skulle dekkes fra et av de andre landene i regionen. Derfor har den norske ambassaden i Moskva helt fram til i sommer hatt ansvaret for Usbekistan. Men etter det NRK får opplyst ved den norske ambassaden i Moskva så har kontakten mellom Norge og Usbekistan vært på ert svært beskjedent nivå.

– Det er interessant at nyheten om hans død først kom i dag, og at man holder dette hemmelig. Det har gått rykter om at han er død i flere dager. Dette er ganske typisk for denne typen autoritære regimer, sier Usbekistan-ekspert Erika Fatland til NRK.

Gratulerte innbyggerne

Erika Fatland

Erika Fatland har skrevet boken Sovjetistan.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fatland, som er sosialantropolog og har skrevet boken Sovjetistan, sier presidenten trolig har vært død i flere dager.

– I går feiret man 25-årsjubileet for selvstendigheten. Da passet det kanskje ikke så godt at presidenten presterte å dø samme uke. Så offisielt gratulerte Karimov sine innbyggere med dagen i går, sier hun.

Sist han viste seg offentlig, var i midten av august. Usbekistan feiret uavhengighetsdag torsdag.

I Karimovs hjemby Samarkand pågår det forberedelser til presidentens begravelse. Nettavisen Fergana har vist bilder av at myndighetene gjør klar et gravsted der resten av presidentens familie ligger begravet. Myndighetene i byen skal også ha utkommandert arbeidere til å gjøre rent i byens gater.

Frykter maktskifte vil gjøre et av verdens verste diktaturer enda verre

Maktkamp

Usbekistans president i 1993

Karimov sammen med Kirgisistans president Askar Akajev (t.v.) og kasakhstans president Nursultan Nazarbajev i 1993.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Dødsfallet skaper usikkerhet om framtiden i det strategisk viktige Sentral-Asia. Presidenten skal ikke ha utpekt noen etterfølger, og det er ikke klart hvem som skal overta makten i landet med mer enn 30 millioner innbyggere. Ifølge Reuters vil avgjørelsen trolig bli tatt bak lukkede dører av en liten gruppe myndighetspersoner og familiemedlemmer.

– Veldig lenge trodde man at det ville bli datteren hans, Gulnara, som hadde en fremtredende posisjon helt til hun røk uklar med makteliten. Hun begynte å kritisere sjefen for sikkerhetspolitiet og ble satt i husarrest, sier Fatland.

Gulnara Karimov er også venninne av eieren av postboksselskapet som var involvert i Vimpelcom-saken.

Morten Jentoft om Usbekistans president Islam Karimovs død

Strengt regime

Karimov var barnehjemsgutten som klatret seg oppover i det sovjetiske makthierarkiet, helt til Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov i 1989 utnevnte ham til generalsekretær av det kommunistiske partiet. Da unionen falt i 1991, ble han utnevnt til Usbekistans leder.

Siden har han styrt det folkerike landet med jernhånd. Verken internasjonal presse eller inspektører har fått slippe inn i landet, og han har slått hardt ned på all opposisjon. Organisasjoner som Human Rights Watch har likevel klart å dokumentere at det foregår tortur i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt