Diplomatisk surmuling får konsekvenser for svenske apekatter

Saudi-Arabia nekter å ta imot fire apekatter fra en svensk dyrepark. Grunn: Den svenske utenriksministerens kritikk av Midtøsten.

Dvergsilkeape

NEKTES VISUM: De fire dvergsilkeapene skulle etter planen omplasseres til en dyrepark i Saudi-Arabia, men en diplomatisk krangel annullerte avtalen. Arkivbildet viser en dvegsilkeapehann med en to måneder gammel baby i en russisk dyrehage.

Foto: ILYA NAYMUSHIN / Reuters

Dvergsilkeapene skulle etter planen omplasseres til en dyrehage i Riyadh, men så kom det en telefon til den svenske dyreparken om at dette ikke lenger var aktuelt, ifølge Sveriges Radio.

– De ville ikke lenger ta imot apekattene på grunn av den politiske situasjonen, forteller Jonas Wahlström til nyhetsbyrået TT. Han er sjef for Stockholms dyrepark og Skansen museum.

Det betente diplomatiske forholdet mellom de to landene oppstod i kjølvannet av at den svenske utenriksministeren, Margot Wallström, tidligere i år offentlig kritiserte Saudi-Arabia for brudd på menneskerettighetene.

Hun har blant annet snakket om kvinners manglende rettigheter og piskingen av en blogger og demokratiaktivist.

Saudi-Arabia svarte med å tilbakekalle sine ambassadører til Sverige, og proklamerte at de ikke lenger kom til å gi visum til svenske forretningsmenn.

– Det er litt komisk

Avtalen mellom dyrehagene i Stockholm og Riyadh ble inngått før utspillet til den svenske utenriksministeren, men fikk likevel følger for de fire, pelskledde krabatene.

– Det er litt komisk. Nå må vi vente til de åpner for å gi visum til svensker igjen. Kanskje apene da også kan få visum, legger Wahlström til.

Dvergsilkeapen er en av de minste apetypene vi kjenner til i dag. Den veier rundt hundre gram, og holder til i Sør-Amerika.

Sveriges utenriksminister Wallstrøm om menneskerettigheter i Saudia Arabia

KRITISK TIL SAUDI-ARABIA: Den svenske utenriksministeren Margot Wallström har kritisert Saudi-Arabias systematiske brudd på menneskerettighetene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt