Hopp til innhold

Diplomatisk press fra EU etter Trumps Jerusalem-omfavnelse

Israels statsminister ble møtt med press fra EU-landene i dag, om å gjenoppta fredsprosessen. Benjamin Netanyahu roste Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. EU vil ikke følge USAs eksempel.

demo mot Trump og Netanyahu, Indonesia

USAs avgjørelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad vekker fortsatt sterke reaksjoner. Hamas oppfordrer til intifada mot Israel og USA. Bildet er fra en demonstrasjon i Jakarta i Indonesia.

Foto: Juni Kriswanto / AFP

Besøket skjer bare noen dager etter at europeiske ledere kritiserte Donald Trump fordi han i forrige uke anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ankom EU-hovedstaden på et tidspunkt da det er et anstrengt forhold mellom EU og Israel.

mogherini og netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og EUs utenrikssjef Federica Mogherini har helt ulikt syn på Trumps anerkjennelse av Jerusalem som kun Israels hovedstad. Mandag sitter de sammen i Brussel og diskuterer forholdet mellom Israel og Palestina.

Foto: Eric Vidal / AP

EU er på forhånd provosert over stadig nye jødiske bosettinger på Vestbredden.

EU vil forsøke å legge press på Israels statsminister til å gjenoppta fredsforhandlingene med palestinerne.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier at unionen står fast på at en tostatsløsning er det eneste realistiske løsningen på konflikten.

Roser Trump

Da Netanyahu ankom EU-hovedstaden, roste han Donald Trump for å ha anerkjent Jerusalem som Iandets hovedstad.

– Det gjør fred mulig fordi det å erkjenne realiteten, er grunnlaget for fred, sa Israels statsminister.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini gjentok at EUs syn er at Jerusalem bør være hovedstad for begge land, Israel og et fritt Palestina.

Fordømte angrep på jøder

Før møtet i dag, fordømte EUs utenrikssjef Federica Mogherini, alle angrep på jøder.

– La meg fordømme på aller sterkeste vis alle angrep på jøder overalt i verden, deriblant i Europa, og alle angrep på Israel og israelske borgere.

Donald Trump, Mahmoud Abbas

Presidentene Trump og Abbas da forholdet mellom USA og Palestina var langt bedre. Nå er det på et bunnivå. Mahmoud Abbas har avlyst et møte med visepresident Mike Pence etter at Donald Trump sist onsdag anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

Foto: Evan Vucci / AP

Boikott

Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, vekker fortsatt sterke reaksjoner.

USA er svært skuffet over at det ikke blir noe møte mellom Palestinas leder Mahmoud Abbas og amerikanernes visepresident Mike Pence.

mike pence

USAs visepresident Mike Pence skal på en rundreise i Midtøsten for å forklare bakgrunnen for at USA har anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad. Flere boikotter møter med Pence, blant dem palestinernes leder Mahmoud Abbas.

Foto: Timothy A. Clary / AFP

Abbas har avlyst møte der Pence hadde som hensikt å forklare hvorfor president Trump gikk ut i en tv-tale sist onsdag og anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

– Det er uheldig at palestinske myndigheter ikke benytter seg av muligheten til å diskutere regionens framtid, sier Jarrod Agen som er rådgiver for visepresident Mike Pence.

Det er ikke bare Abbas som boikotter møtet med Pence senere i desember. Den koptiske patriarken og den viktigste imamen i Egypt har gjort det samme.

Trumps erklæring har utløst et voldsomt raseri på palestinsk side og vrede i en rekke muslimske land.

«Terrorstat»

Tyrkias president kaller Israel «en terrorstat som dreper barn».

Recep Tayyip Erdogan sa det under en tale i Istanbul søndag ifølge nyhetsbyrået AFP.

erdogan

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa søndag at 'Israel er en terrorstat som dreper barn'. Israels statsminister Benjamin Netanyahu svarte at Tyrkia bomber kurdiske landsbyer og støtter terrorisme.

Foto: Yasin Bulbul / AP

Erdogan la til at han vil kjempe imot USAs avgjørelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Statsminister Benjamin Netanyahu svarte med samme mynt. Han sa at Tyrkia bomber kurdiske landsbyer og at Erdogan støtter terrorisme.

«Intifada»

Hver dag etter at Donald Trump kunngjorde sitt syn på Jerusalems status, har det vært bråk i de palestinske områdene.

Spesielt alvorlig har situasjonen vært langs grensegjerdet mellom Gaza og Israel og i Ramallah på Vestbredden.

Palestinians shout during clashes with Israeli troops at a protest against U.S. President Donald Trump's decision to recognize Jerusalem as Israel's capital, near the border with Israel in the southern Gaza Strip

Sinte palestinere i Gaza nær grensegjerdet til Israel søndag. Hver dag er det demonstrasjoner mot USA og Israel etter at den amerikanske presidenten anerkjente Jerusalem som hovedstad i Israel sist onsdag.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Dagen etter Trumps tv-tale om Jerusalem gikk lederen for den ytterliggående islamistbevegelsen Hamas som har makten på Gazastripen, ut og oppfordret til «intifada» mot Israel og USA.

Minst to palestinere er drept i sammenstøt med israelske soldater de siste dagene.

SISTE NYTT

Siste nytt