Eide kritiseres for feilvurderinger

FN-utsending Kai Eide og vestlige diplomater får kritikk for feilvurderinger og tabber i forbindelse med det kaotiske valget i Afghanistan.

Kai Eide

Eide ikke klarte å håndtere bekymringene om valgfusk, mener kritikere.

Foto: MASSOUD HOSSAINI / AFP

Avgjørelsen om å avlyse andre runde i presidentvalget ble tatt etter at FN-sjef Ban Ki-moon reiste til Kabul for å overbevise den afghanske valgkommisjonen om ikke å gjennomføre valgrunden med bare én kandidat.

To uker tidligere var imidlertid FN en viktig aktør da president Hamid Karzai ble presset til å godta en annen valgrunde til tross for at han mente at han allerede hadde vunnet.

Lunkent forhold

– Det har vært den største feilen av verdenssamfunnet de siste åtte årene, sier analytikeren Nasrullah Stanikzai ved universitetet i Kabul.

– Det har ikke vært noen koordinering mellom USA og europeerne. Og de har ikke god koordinering med afghanske myndigheter, sier han.

Karzais tidligere varme forhold til Washington har blitt mer og mer lunkent de siste årene. Og selv om diplomatene klarte å overtale Karzai til å delta i en andre valgomgang, sikret de ikke deltakelsen til utfordreren Abdullah Abdullah.

Han trakk seg i helgen, og mandag ble derfor Karzai utropt til vinner.

– Eide dekket over

– Det har vært en komplisert prosess, men jeg tror dette var den riktige måten å avslutte den på, sa FN-utsending Kai Eide om valgkommisjonens avgjørelse mandag.

Haroun Mir, lederen for Senter for forskning og politiske studier i Afghanistan, mener FN har gjort en rekke feil og har vist inkompetanse og mangel på lederskap. Han sier også at Eide ikke klarte å håndtere bekymringene om valgfusk.

– Eide ønsket å dekke over for å vise at prosessen var vellykket, sier han.

Passiv

Mir slutter seg dermed til kritikken fra Eides tidligere høyre hånd i Kabul, den amerikanske diplomaten Peter Galbraith.

Galbraith ble fjernet fra stillingen som FNs nestkommanderende i Afghanistan i september, etter å ha anklaget Eide for å forsøke å dekke over det massive valgfusket og ha et alt for nært og ukritisk forhold til Karzai.

– Eide er et offer for sin egen tidligere passivitet, konstaterer Galbraith i Los Angeles Times.

SISTE NYTT

Siste nytt