Hopp til innhold

Intenst diplomati for å unngå veto mot palestinsk stat

Denne helgen pågår det et intenst diplomatisk arbeid for å hindre en konfrontasjon mellom USA og palestinerne i FN til uka.

Catherine Ashton (v.) og Hillary Clinton

Catherine Ashton (t.v.) og Hillary Clinton leter etter en løsning for å unngå konfrontasjon i FN til uka.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

USAs utenriksminister Hillary Clinton og EUs utenriksansvarlige Catherine Ashton diskuterer forhandlingsløsninger for å unngå fulll konflikt mellom amerikanere og palestinere i New York i dag.

Frustrert Abbas

Fredag tok palestinernes president bladet fra munnen og sa at han ikke akter å gi etter for press fra USA, men gå til FNs sikkerhetsråd og kreve status som selvstendig palestinsk stat.

LES OGSÅ: Abbas krever full FN-status

Frustrert av manglende framskritt i forhold til Israel og provosert over nye israelske bygge­planer på den pale­stinske Vestbredden og i Øst-Jerusalem gjorde president Mahmoud Abbas det klart at han vil reise til FN for å kreve fullt medlemskap for et uavhengig Palestina der i uka som kommer.

Israel er sterkt imot at en stat blir opprettet uten en forhandlingsløsning.

USA har sagt at landet vil bruke sin vetorett i Sikkerhetsrådet og stanse en eventuell godkjenning av Palestina som stat.

Hvis det skjer, vil Abbas gå videre til FNs hovedforsamling og be om en høyere status enn den observatør-statusen palestinerne har i dag.

Vil helst unngå veto

Det kan også ende med at USA får overtalt minst ni av de 15 statene i Sikkerhetsrådet til å stemme imot palestinernes krav, eller avstå fra å stemme. Da slipper USA å nedlegge veto og unngå en pinlig situasjon.

For 12 måneder siden uttalte president Barack Obama at han ønsket å se en palestinsk stat i FN innen et år.

Spesialutsending for den såkalte Midtøsten-kvartetten, Tony Blair, møter FNs generalsekretær Ban Ki-moon i et annet møte mellom toppdiplomater i New York i dag.

LES OGSÅ: FNs generalsekretær støtter palestinsk stat

Økt status - uten stat

Blair tror det er mulig å få til en avtale.

– Jeg tror det er måter å unngå en konfrontasjon på, sa han til USAs ABC-nyhetskanal foran møtet.

Kvartetten består av USA, Russland, EU og FN, og sto bak forhandlingsplanen kalt "Veikart til fred", som brakte partene tilbake til forhandlingsbordet, men ikke førte til noen løsning.

Nå leter Kvartetten etter en løsning som kan gi palestinerne høyere status, uten en internasjonalt anerkjent stat.

Venter spent på ordlyden

Men fordi Abbas fortsatt holder mange av kortene tett til brystet, og ikke sier noe om hvordan palestinerne vil formulere det kontroversielle kravet sitt, regner FN-diplomater med at den hektiske møtevirksomheten kommer til å pågå helt til siste minutt.

Og fordi ingen kjenner formuleringen palestinerne vil velge, har de andre veto-landene i Sikkerhetsrådet ikke avgjort hvordan de skal stemme ennå.

Men de sier at palestinernes innstilling til nye, direkte forhandlinger med Israel vil være avgjørende.

LES MER: Sidsel Wold kommenterer

LES OGSÅ: – FN-avstemning truer Israel

Gamlebyen i Jerusalem

På markedet i gamlebyen i Jerusalem feirer de på forskudd - sammen med Sarkozy i Palestina-skjerf og Obama som ortodoks jøde.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Norge vil anerkjenne

Norge er derimot klar for å anerkjenne en palestinsk stat i FN neste uke, ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Støre har siden i vår insistert på at Norge må se resolusjonsteksten før det blir aktuelt å bestemme seg for hvordan man skal stemme. Nå sier han at Norge vil støtte palestinernes krav om FN-medlemskap.

LES OGSÅ: Støre vil ikke gi Palestina-løfter

– Det er legitimt av palestinerne å gå til FN for å kreve en annen status, sier Støre.

Han mener også at utspillet er fornuftig fordi palestinerne vil få flere rettigheter, lmen også flere forpliktelser som stat. De vil i større grad måtte binde seg til å overholde internasjonale avtaler, mener utenriksministeren.

Fortsatte byggingen på okkupert land

Fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne brøt sammen i fjor høst da israelernes president Benjamin Netanyahu opphevet det midlertidige byggeforbudet på de palestinske områdene.

Det bor i dag rundt en halv million israelske nybyggere på den palestinske Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

SISTE NYTT

Siste nytt