Hopp til innhold

Dinosauren «Big John» gikk nesten 50 millioner kroner over «takst»

Auksjonshuset trodde de kunne få toppen 1,5 millioner euro for dinosaurskjelettet. Nå er «Big John» solgt for 6,6 millioner euro – eller over 64 millioner kroner. Kjøperen er en hemmelig amerikansk samler.

Dinosaur-skjelettet "Big John"

Den amerikanske triceratops'en «Big John» var til salgs i Paris. Kjøperen ble en «landsmann».

Foto: Francois Mori / AP

– Det er ny rekord i Europa, konstaterer auksjonarius Alexandre
Giquello ved det franske auksjonshuset Drouot til nyhetsbyrået Reuters.

Han forteller til at markedet for dinosaurfossiler har tatt av de siste årene, og at prisene speiler dette.

Hornene på plass

Skjelettet som ble solgt i Paris torsdag ettermiddag, er av dinosaurtypen triceratops, som levde for mellom 66 og 68 millioner år siden.

Kjennetegnet for triceratops er de tre hornene – derav navnet. To av hornene satt over øynene mens ett satt på snuten. I tillegg hadde de en stor beinkam bak på hodet.

På eksemplaret som var til salgs i Paris, var to av hornene intakt, det samme var store deler av kroppen.

– Vanligvis finner vi små biter fra bein, tenner og horn. Det å finne en hel dinosaur er nesten ufattelig, forteller Iacopo Briano, ekspert på fossiler, til France Télévision.

Briano har bistått auksjonshuset under salget av det litt uvanlige objektet.

De første delene av skjelettet ble funnet i 2014, i den amerikanske delstaten Sør-Dakota.

Siden ble del etter del gravd frem, og vel ett år senere var 60 prosent av skjelettet funnet. Delene ble deretter fraktet til Italia og møysommelig satt sammen bit for bit.

Ekspertene oppdaget underveis i arbeidet at dyret hadde en skade i hodeskallen, trolig som følge av et angrep bakfra fra en annen triceratops.

Dinosauren fikk navnet «Big John», etter mannen som eide eiendommen beinrestene ble funnet på.

Men navnet står godt til størrelsen på dyret. «Big John» er det største eksemplaret som paleontologer noen gang har funnet av en triceratops. Skjelettet er 2,62 meter i langt og 2 meter bredt – altså ikke noe som passer rett inn i stua.

Dinosaurskjelettet «Big John» vises frem i vinduet til auksjonshuset Binoche et Giquello i Paris.

Siden 31. august har «Big John» vært på utstilling hos auksjonshuset Binoche et Giquello i Paris. Nå skal han hjem til USA.

Foto: Lewis Joly / AP

Henrykt samler

Kjøperen er en amerikansk samler, ifølge auksjonshuset.

– Kjøperen er absolutt henrykt over å få dette objektet til sin personlige samling, sier Djuan Rivers, som representerer samleren til nyhetsbyrået Reuters.

Det var konkurranse om å sikre seg dinosauren. Amerikaneren fikk til slutt tilslaget på 5,5 millioner euro. I tillegg kommer betalingen til auksjonshuset og andre kostnader, slik at sluttsummen ender på 6.651.100 euro, eller rundt 64,3 millioner norske kroner.

Auksjonshuset har tidligere solgt både en allosaurus og en diplodocus. Begge gikk for 1,4 millioner euro hver i 2018. I 2020 ble nok et allosaurus-skjelett lagt ut for salg, budrunden stanset først da 3 millioner euro var passert.

Det er imidlertid langt unna prisrekorden som ble satt i New York i fjor. Da solgte Christie's en tyrannosaurus rex for vel 27 millioner euro.

Kjøperen er uansett fornøyd.

– Vedkommende var så heldig å få se skjelettet av triceratopsen og ble veldig begeistret. Historien bak funnet og arbeidet med å sette det sammen er imponerende, så det å få muligheten til å ta vare på et slikt objekt, som i tillegg ble funnet i USA og Sør-Dakota, er ekstremt spesiell, sier Rivers.

Biter av dinosaurskjelettet «Big John» settes sammen.

Det er en krevende jobb å sette sammen en dinosaur.

Foto: Lewis Joly / AP

Vet ikke hvor den skal stå

Auksjonshuset har foreløpig ikke fått noen leveringsadresse.

Fossileksperten Iacopo Briano skal uansett i gang med å demontere det store skjelettet og klargjøre det for transporten over Atlanterhavet. Han vil også bistå med monteringen når det er fremme, men aner ikke om det blir på et museum eller en privat eiendom.

Representanten for kjøperen sier hensikten å plassere triceratops-skjelettet på et sted hvor også andre kan ta det i øyesyn og bli like begeistret som han selv over det historiske synet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

Vil ha rikingskatt i USA: – Ingen milliardærer burde betale mindre i skatt enn en skolelærer

I natt holdt Joe Biden den tradisjonelle State of the Union-talen i Kongressen. Blant temaene var rikingskatt og retten til abort.