Diabetes i tidlig alder forkorter livet

Er du kvinne og utvikler diabetes før du fyller 10 år, risikerer du å dø 18 år tidligere enn de uten diabetes.

Insulininjeksjon

Kvinner som utvikler diabetes type 1 i tidlig alder har høyere risiko enn menn for hjerteinfarkt og tidlig død, viser forskning fra Göteborgs universitet. Illustrasjonsbilde.

Foto: Erwin Wodicka

Det viser forskning gjort ved universitet i Göteborg, ifølge SVT.

De tilsvarende tallene for menn viser at de dør 14 år tidligere.

– Det er nedslående og hittil ukjente tall. Studien tilsier at vi må anstrenge hos enda mer for å gi de tidligst rammede pasientene en mer målrettet behandling, og på den måten minimere risikoene for komplikasjoner og tidlig død, sier forsker Araz Rawshani ved Sahlgrenska-akademiet, som har uført studien.

Tidligere ukjent hvor mye alder påvirker

I studien har forskerne fulgt 27.195 individer med diabetes type 1 over en periode på ti år. Tidligere har det vært kjent at diabetes kan bidra til et kortere liv, men det har hittil vært uklart hvor mye livslengden påvirkes av i hvilken alder sykdommen inntreffer.

Forskningen viser også at risikoen for hjerte- og karsykdommer er 30 ganger høyere for dem som utvikler diabetes type 1 før tiårsalderen.

Størst risiko for kvinner

Den aller største risikoøkningen ligger hos kvinner som rammes av diabetes tidlig – de har en 90 ganger høyere risiko for å rammes av hjerteinfarkt i forhold til personer uten diabetes.

Ifølge Araz Rawshani kan studien bidra til at man blir bedre på å forebygge risikoene ved diabetes. Han poengterer at forskningen stadig går fremover og de at de som blir syke i dag kan se frem til bedre livslengde og livskvalitet.

– Studien øker muligheten for en individuelt tilpasset behandling. Ut ifra pasientperspektivet er denne studien enormt viktig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt