Hopp til innhold

DF-leder: – Ikke nervøse for å ta regjeringsansvar

Dansk Folkeparti flørter med regjeringsmakt. Men fortsatt vil ikke valgvinneren forplikte seg til en plass ved Dronningens bord.

Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup ankommer Amalienborg

MAKT: DF-toppene Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup ankommer Amalienborg fredag. Etter at Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er ute av regjeringsdansen, er DF mer positive til regjeringsdeltakelse.

Foto: Jens Dresling / Ap

– Vi er verken nervøse eller noe for å ta regjeringsansvar. Det gjør vi selvfølgelig gjerne, men det avgjørende er jo, om regjeringsgrunnlagets innhold er i orden, sa DF-leder Kristian Thulesen Dahl til pressen mandag morgen.

Fredag våknet han og resten av Danmark opp til et nytt politisk landskap.

Med 21,1 prosent av stemmene er Dansk Folkeparti for første gang landets nest største parti, og klart størst på borgerlig side.

Mer positiv

Dermed må partiet, som tidligere har gjort det klart at regjeringsmakt ikke er noe mål i seg selv, finne seg i at alle peker på dem nå en ny, dansk regjering skal dannes.

Søndag ble det klart at det ikke blir noen bred flertallsregjering med alle fire partier i den blå blokken. I stedet skal Venstre, som gjorde et svært dårlig valg, trolig forsøke å danne regjering med storebror DF.

– Vi går inn i en mindretallsregjering hvis det politiske grunnlaget er i orden. Nå gleder vi oss til forhandlinger, sa Thulesen Dahl mandag.

Ifølge danske aviser som Politiken og Jyllandsposten virker DF-lederen langt mer positiv til regjeringsdeltakelse nå, enn under helgens sonderinger.

«Du vet hva vi står for»

Senest i går sa partitopp Peter Skaarup at det mest realistiske scenarioet var at Lars Løkke Rasmussen dannet en ren Venstre-regjering.

Men Venstre vet at det kan bli vanskelig å lede en svak ettparti-regjering, der DF står fritt til å danne allianser på kryss og tvers av Folketinget. DF, på sin side, er redde for å binde seg til en regjeringsplattform som ikke sikrer dem nok innflytelse til å holde på velgerne.

– De frykter det som skjedde med Socialistisk Folkeparti (SF) her i Danmark og det som nå skjer med Fremskrittspartiet i Norge, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Aarhus, Rune Stubager, til NTB.

SF-leder Annette Vilhelmsen (i forkant) forlater regjeringssamarbeidet i Danmark.

VIL IKKE ENDE SOM SF: Socialistisk Folkeparti (SF) trakk seg i fjor fra koalisjonsregjeringen med Socialdemokraterne etter interne uenigheter og regjeringsslitasje. Annette Vilhelmsen (t.h.) gikk av som leder. Ved valget i år mistet SF ni av 16 mandater i Folketinget.

Foto: DRESLING JENS / Ap

DF gikk til valg på slagordet «Du vet hva vi står for». Frykten er at regjeringsdeltakelse, og de kompromissene som følger, vil gjøre partiet mindre gjenkjennelig for velgerne.

– Mainstream å stemme DF

Siden opprettelsen i 1995 har partiets fremste sak vært en streng innvandringspolitikk. I det siste har de også profilert seg som et EU-kritisk parti som ønsker en sterk velferdsstat.

– Du kan ringe en danske klokken tre på natten og spørre hva DF står for. Alle vil svare streng innvandringspolitikk, sier politisk kommentator Jarl Cordua til NRK.

Cordua, som tidligere har vært aktiv i danske Venstre, mener det klare budskapet er én av hovedårsakene til DFs framgang. En annen grunn er at DFs ledelse er stabil, organisert og svært sammensveiset. Da Venstre-leder Løkke Rasmussen rotet det til for seg selv med å bruke skattebetalernes penger på egen luksus, søkte mange borgerlige dansker et annet alternativ. For flertallet falt valget på DF.

Berlingskes oversikt over velgervandringer viser at over 175.600 velgere som stemte Venstre for fire år siden, nå ville gi sin stemme til det høyrepopulistiske partiet.

– Det er blitt mainstream å stemme Dansk Folkeparti, sier Cordua til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt