Hopp til innhold

Ulykkesrammet tyrkisk reiseselskap frakter 40.000 nordmenn i året

Rundt 40.000 nordmenn flyr med selskapet Detur i året. Det tyrkiske, statseide selskapet har et tett samarbeid det flyselskapet Corendon.

Fly fra Tyrkia begynte å brenne

189 passasjerer var om bord i Corendon-flyet da det begynte å brenne før avgang fra rullebanen i Antalya i Tyrkia.

Foto: Can Dağlıoğlu

Flyselskapet Corendon har et tett samarbeid med det tyrkiske, statseide reisebyrået Detur.

Det var et Corendon-fly som i dag tidlig startet å brenne.

Det tyrkiske flyselskapet Corendon ble etablert i Holland, Belgia og Tyrkia år 2004. Flygningene startet året etter, og selskapet opplevde sterk vekst i antall passasjerer de første årene.

Frakter 20.000 nordmenn

Corendon har i dag charterflygninger til over 55 land og til mer en 160 steder verden over, ifølge hjemmesidene til Trondheim lufthavn. Til Tyrkia benytter flyselskapet en Boeing 737-800 med plass til 189 passasjerer.

– Det er første gang vi har opplevd en slik ulykke, og jeg håper at det blir siste gang. Vi har brukt flyselskapet Corendon siden 2009. De tre nordmennene som brakk beinet er fortsatt på sykehus. De 24 andre som var på sykehus tidligere i dag er reist til hotellet.

Det sier visedirektør i reiseselskapet Detur Fatih Fadir til NRK etter at et charterfly med norske turister om bord tok fyr søndag morgen på rullebanen rett før avgang fra Antalya i Tyrkia.

Ifølge Fadir frakter Detur rundt 20.000 nordmenn i året.

LES OGSÅ: – Mannskapet forlot flyet uten å hjelpe passasjerene først

Falsk pilot fløy passasjerer i 13 år

For to år siden opplevde selskapet en skandale da det kom for en dag at en av deres flygere ble pågrepet og siktet for å ha fløyet uten gyldig flysertifikat i 13 år.

Dette var rett før den svenske flygeren skulle ta av med 101 intetanende passasjerer om bord i flyet til Ankara at mannen ble pågrepet av nederlandsk politi på Schipol-flyplassen i Amsterdam.

Svenske myndigheter hadde i årevis forsøkt å stanse den falske piloten.

– Vi har vært på sporet av ham i lang tid, men har ikke fått tak i ham, uttalte Anders Lundblad, pressesjef ved den svenske Transportstyrelsen.

Den falske piloten hadde ifølge politiet hatt mer en 10.000 flytimer, og hadde i løpet av 13 år fløyet for flere store flyselskaper.

Han hadde flysertifikat, men ikke for store passasjerfly, men klarte å jukse seg til ansettelse ved å forfalske papirer og skal ifølge flyselskapene ha gjennomført de praktiske testene bra, ifølge nederlandske medier.

Ulykke i Amsterdam

I tillegg til episoden 14. oktober, havnet en av selskapets Boeing 737-400 maskiner utenfor rullebanen på Amsterdam Schiphol.

Flyet ble imidlertid stanset da det traff bakken. Alle passasjerene kom uskadet fra hendelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt