Dette vil Obama gjøre før Trump tar over

Med knappe to måneder igjen i Det hvite hus har Barack Obamas regjering mye å gjøre før Donald Trump overtar som president.

Donald Trump og Barack Obama

Donald Trump innsettes som USAs president 20. januar. Han besøkte Barack Obama i Det hvite hus rett etter valget.

Foto: Jim Watson / AFP

Mens asylsøkere og innvandrere strømmer mot USA har Obama-regjeringen det også travelt med å fjerne løse tråder i løpet av den siste tiden ved makten.

De siste ukene har innenriksdepartementet hastet gjennom flere vedtak som skal beskytte naturen mot boring etter olje og gass.

Mandag la innenriksdepartementet ned forbud mot gullgraving i et område på 120 dekar på nordsiden av nasjonalparken Yellowstone.

I forrige uke ble det lagt ned forbud mot boring i sjøen utenfor Alaska, og gruvetillatelsene i et stort område i Montana ble trukket tilbake. Området regnes som hellig av den lokale urfolkstammen Blackfeet.

Etter Trumps valgseier har myndighetene trukket tilbake 25 olje- og gasslisenser i Colorado. Ifølge The Guardian er det også ventet at Obamas regjering vil forsøke å gripe inn i Utah, Nevada og Grand Canyon-området for å hindre boring etter uran.

Obama har til sammen vernet over en million kvadratkilometer land og vann, mer enn noen annen amerikansk president.

Trump har på sin side lovet å åpne for mer utvinning av fossilt brennstoff, og fjerne restriksjoner som går utover arbeidsmarkedet.

Grand Canyon i Arizona

Sørenden av Grand Canyon i Arizona.

Foto: Rick Bowmer / AP

Løslatelser og Obamacare

I tillegg til miljøtiltak skal Obama ha en rekke andre ting på agendaen før han går av:

  • Flere løslatelser:
Chelsea Manning

Chelsea Manning tror det er bedre muligheter for å bli benådet av Barack Obama enn Donald Trump.

Foto: Handout / Reuters

Obama vil trolig løslate enda flere fanger som er dømt for ikkevoldelige, narkotikarelaterte forbrytelser. Obama har allerede benådet over 900 innsatte, mer enn de siste elleve presidentene til sammen.

Chelsea Manning, som soner en dom på 35 års fengsel for å ha lekket statshemmeligheter, har også bedt Obama om benådning før Trump blir president.

  • Registrering av muslimer:

Nærmere 200 organisasjoner har bedt Obama om å legge ned NSEERS-programmet (National Security Entry-Exit Registration System), som i sin tid ble brukt til å registrere og spore borgere fra hovedsakelig muslimske land.

Ordningen ble innført etter terrorangrepene i 2001, og rammeverket er fortsatt på plass. Organisasjonene frykter at Trump vil blåse liv i det igjen, skriver CNN.

  • Obamacare:

Obama vil oppfordre flest mulig til å melde seg inn i den såkalte Obamacare-ordningen før han forlater Det hvite hus. Ifølge NBC har helsedepartementet et mål om å få inn 13 millioner brukere.

Under valgkampen tok Trump til orde for å avskaffe hele ordningen. Han har senere åpnet for å beholde deler av den.

Obamacare

Donald Trump har åpnet for å beholde deler av helseordningen som går under navnet Obamacare.

Foto: Alex Wong / AFP
  • Iran:

Loven som gir USA mulighet til å straffe Iran med økonomiske sanksjoner går ut på dato ved nyttår. Obama vil gjerne forlenge den.

  • Handelsavtalen TPP:

Obama-regjeringen ser ut til å tape kampen om handelsavtalen TPP, som Trump har kalt «en voldtekt av landet». Senatets majoritetsleder Mitch McConnell bekreftet i forrige uke at avtalen ikke skal opp til votering i år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt