NRK Meny
Normal

Dette vet vi om jordskjelvet i Italia

Flere provinser i Italia er hardt rammet etter jordskjelvet i natt. Skjelvet hadde en styrke på 6.2. Så langt er 120 personer bekreftet omkommet.

Jordskjelv med senter i Norcia i Italia 24. aug. 2016

Jordskjelvet hadde sitt senter 10 km sørøst for landsbyen Norcia i Umbria-provinsen. Kartet er fra US Geological Survey som har anslått styrken til 6,2.

Foto: USGS

Status:

  • Italias statsminister bekrefter at 120 mennesker så langt er bekreftet omkommet.
  • Flere hundre er skadet. Flere tusen trenger tak over hodet.
  • Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA har 35 mennesker omkommet i Amatrice, 11 i Accumoli og 17 i Ascoli Piceno.
  • Ifølge den statlige kringkasteren Rai, som siterer lokalt politi, er 70 omkommet i kommunen Amatrice alene. Dette tallet er ikke bekreftet.

Skjelvet rammet kl. 03.36 onsdag 24. august mens det fortsatt var mørkt. Senteret er anslått å ligge 10 kilometer sørøst for den vesle byen Norcia.

Ødeleggelsene er store fordi senteret av skjelvet lå forholdsvis grunt, rundt 10 km under overflaten, opplyser det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Det italienske jordskjelvsenteret oppgir styrken til 6,0. Over 40 etterskjelv er registrert, noen så sterke som 5,1.

Skjelvet rammet regionene Lazio, Umbria, Marche og Abruzzo. Skjelvet kunne merkes fra Rimini i nord til Napoli i sør, og var også følbart i Roma. Spesielt hardt rammet er byene Amatrice, Accumoli, Illica, Pescara del Tronto og Ascoli Piceno.

Amatrice ligger rundt 130 kilometer nordøst for Roma, og kommunen har 2717 innbyggere. Rundt 1000 av disse bor i selve byen, resten utover i kommunen som oppgis å ha 69 mindre landsbyer i dalene og åssidene i det svært kuperte landskapet. Tallet på omkomne her er oppgitt å være mellom 35 og 70, men er ikke offisielt bekreftet.

Dronebilder av Amatrice etter jordskjelvet som rammet Italia morgenen 24/8 2016.

I Accumoli, som har 667 innbyggere, skal 11 personer ha mistet livet.

I flere små landsbyer tok det lang tid før redningsmannskapene nådde fram. I landsbyen Illica, litt utenfor Accumoli, hadde innbyggerne som lå fastklemt i ruinene, ventet i halvannen time før de første redningsmannskapene dukket opp.

Pescara del Tronto har bare 135 innbyggere, og er også hardt rammet.

I Ascoli Piceno er en stor del av bygningene ødelagt, men det er ikke offisielt bekreftet hvor mange som er døde.

Interaktivt kart over skjelvet

Laster kart, vennligst vent...

ØDELEGGELSER: Byene Amatrice, Norcia, Accumoli og Ascoli Piceno er blant de hardest rammede i skjelvet.

Jordskjelvskader i Amatrice
Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt