Hopp til innhold

Dette vet vi om Frode Berg-saken

Omstendighetene rundt arrestasjonen av den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg i er fortsatt uklare og opplysningene mangelfulle. Men her er det som har kommet frem så langt.

Frode Berg

Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg har i mange år jobbet for et bedre forhold mellom Norge og Russland. Nå sitter han fengslet i Moskva, anklaget for spionasje for utenlandsk etterretning.

Foto: Amund Trellevik

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg (62) ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB på Teaterplassen i Moskva 5. desember.

Anklagene mot Berg går på at han skal ha mottatt hemmelige dokumenter som inneholdt opplysninger om den russiske marineflåten. Dokumentene skal ha blitt overlevert av Aleksej Zjitnjuk, en tidligere politimann som nå er fengslet og siktet for forræderi. Men Zjitnjuk var pågrepet før Berg ankom Russland, ifølge VG og TV 2.

Siktet etter spionasjeparagraf

Aleksej Zjitnuk skal ifølge opplysninger som har kommet frem, ha jobbet i politiet i det nordøstlige distriktet i Moskva, men sluttet i 2015. Det russiske sikkerhetspolitiet FSB mener han har forbindelser til den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

FSB hevder Berg har arbeidet for norsk etterretning og skal ha gitt informasjon til norske myndigheter og CIA.

Ifølge pressetalskvinne ved Lefortovo-domstolen Jekaterina Krasnova er nordmannen siktet for spionasje. Spionsiktelsen etter paragraf 276 i den russiske straffeloven har en minstestraff på ti års fengsel.

Berg holdes i Lefortovo-fengselet, et høysikkerhetsfengsel som det russiske sikkerhetspolitiet bruker. Foreløpig er han fengslet i to måneder, frem til 5. februar. Berg har klaget på fengslingskjennelsen, men klagen vil trolig ikke bli behandlet før etter den russiske julefeiringen, det vil si rundt 10. januar.

Advokat Brynjulf Risnes etter at politiet anket

Brynjulf Risnes er Bergs norske forsvarer, og den som fikk engasjert en uavhengig russisk advokat.

Frode Berg fikk først oppnevnt en forsvarer av det russiske sikkerhetspolitiet. Hans norske advokat Brynjulf Risnes stilte raskt spørsmålstegn ved advokatens uavhengighet. Familien engasjert derfor en uavhengig, russisk advokat.

Den nye forsvareren Ilya Novikov har tidligere vært involvert i en rekke høyprofilerte saker med betydelige politiske interesser, blant annet flere spionasjesaker.

Penger og brev

Novikov fikk tirsdag 26. desember møte klienten i fengselet. Den pensjonerte grenseinspektøren skal ha forklart at han opplever å være narret inn i en felle.

Han skal ha opplyst til den russiske advokaten at en bekjent gav ham 3000 euro i kontanter, som han ble bedt om å overlevere i Moskva. Berg skal ikke ha oppfattet forespørselen om tjenesten som mistenkelig.

I Moskva fikk Berg spørsmål om han kunne ta med to brev til en bekjent i Norge, ifølge den russiske forsvareren. Berg ble arrestert med disse brevene i lommen idet han forlot hotellet han bodde på.

Se intervju med den russiske forsvareren etter at han besøkte sin klient i fengselet.

Før han reiste til Russland opplyste Berg at han skulle besøke gamle kolleger fra grensen. Like før han ble arrestert la han ut et bilde av seg selv på Den røde plass.

Bergs norske forsvarer Brynjulf Risnes mener anklagene mot Berg kan være et forsøk på å straffe Norge. Forholdet mellom Russland og Norge vært anstrengt helt siden Russlands annektering av ukrainske Krim i 2014.

Den norske og russiske forsvareren er samstemte om at opplysningene ikke tyder på en klassisk spionsak.

Tjenestemenn fra den norske ambassaden i Moskva har fått møte Berg i fengselet, og håper på et nytt besøk onsdag 27. desember.

UDs kommunikasjonssjef Frode Andersen sier at Utenriksdepartementet fortsatt ikke kjenner til anklagene mot Berg, utover paragrafen russiske myndigheter sikter ham etter.

Grensekommissariatet

Frode Berg jobbet ved grensekommissariatet for den norsk-russiske grense i Sør-Varanger i 25 år fram til 2014.

Grensekommissariatet har som oppgave å påse at grenseavtalen av 1949 mellom Norge og Sovjetunionen (senere Russland) og andre avtaler blir overholdt. Men organet har også en konfliktforebyggende rolle, og bistår norske og russiske aktører som ønsker samarbeid.

Grensekommissariatet, som ble opprettet i 1950, er formelt er underlagt Justis- og beredskapsdepartementet. Kommissariatet ledes av en sivil grensekommissær, som riktignok alltid har vært offiser fra Forsvaret. Under seg har kommissæren to grenseinspektører.

Berg skal ha hatt oppdrag for grensekommissariatet også etter at han sluttet der.

Frode Berg har i mange år vært sterkt engasjert i norsk-russisk samarbeid. Han har også hatt verv og oppdrag i Finnmark Røde Kors, og har sittet i organisasjonens ressursgruppe for Russland.

Lefortovo

Lefortovo-fengselet i Moskva er ett av de eldste i Russland, og forholdene beskrives som kummerlige. Fengselet stod sentralt under Moskva-prosessene på 1930-tallet.

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Les også: Mener Frode Berg spionerte for Nato

Les også: Spionanklagene: – Dette er russisk utenrikspolitikk

SISTE NYTT

Siste nytt