Hopp til innhold

Terrormistenkt la ut konspirasjonsvideo og rasistisk manifest før angrepet

Mannen som er mistenkt for terrorangrep i Tyskland oppfordret til folkemord og advarte mot hemmelig amerikansk overvåkingsselskap før angrepene.

Tobias R

LA UT MANIFEST: Tobias Rathjen (43), som er mistenkt for terror, la ut en video på YouTube og et manifest på sin egen nettside før angrepene. Både nettsiden og YouTube-kanalen til mannen er nå fjernet.

Foto: - / AFP

Ni mennesker ble onsdag kveld skutt og drept i den tyske byen Hanau. Angrepene blir etterforsket som terror.

Torsdag formiddag uttalte Tysklands innenriksminister at gjerningsmannen var en 43 år gammel tysker.

Han blir av tysk politi identifisert som Tobias R.

Tyske myndigheter har for vane å ikke oppgi etternavnet på siktede personer. Flere tyske medier omtaler han likevel som Tobias Rathjen.

Merkel: – Handlet med et høyreekstremistisk motiv

– Alt tyder på at han handlet utfra et høyreekstremistisk og rasistisk motiv. Og med hat mot mennesker med annen bakgrunn, tro eller utseende, sa forbundskansler Angela Merkel, under en pressekonferanse torsdag.

Germany Shooting

HAT: Forbundskansler Angela Merkel fortalte torsdag at alt indikerer på at gjerningspersonen hadde et høyreekstremistisk motiv.

Foto: Markus Schreiber / AP

Merkel presiserte at tyske myndigheter kommer til å gjøre alt de kan for å få klarhet i motivet for hendelsen.

– Rasisme er en gift, og hat er en gift. Denne giften finnes i vårt samfunn, sa Merkel.

Funnet død sammen med moren

Rathjen ble torsdag natt funnet død i hjemmet sitt sammen med sin døde mor. Ifølge innenriksminister Peter Beuth, ble de funnet med skuddskader. Politiet fant også et skytevåpen.

– Så langt vi vet var den antatte gjerningsmannen ukjent for både politi og sikkerhetstjenester, sier innenriksministeren.

Rathjen postet både en YouTube-video og et manifest på sin egen nettside i forkant av angrepene.

NRK har sett manifestet og YouTube-videoen før de ble fjernet fra internett.

  • I videoen, på litt under to minutter, kommer han med konspiratoriske påstander mot et angivelig hemmelig amerikansk overvåkingsselskap. Selskapet skal ifølge den terrormistenkte blant annet drive med hjernevasking og torturering av barn.
  • Manifestet er en blanding av konspirasjonsteorier, rasisme og personlige historier, hvor den mistenkte blant annet oppfordrer til folkemord på en rekke ikke-vestlige nasjonaliteter.

Det tyske nyhetsbyrået DPA skriver at den mistenkte også skal ha lagt igjen et tilståelsesbrev og en lengre video i forkant av skytingen.

I videoen, som er betydelig lengre enn den NRK har sett, uttrykker mannen igjen sine negative holdninger til innvandrere fra arabiske land og Tyrkia.

Han formidler også sine konspirasjonsteorier om at Tyskland styres av en hemmelig organisasjon med stor makt.

– Radikalisert av konspirasjonsteorier

Terje Emberland ved C-REX Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo har gått gjennom materialet den antatte gjerningsmannen etterlot seg.

– At han er motivert av fremmedfrykt, er vel en underdrivelse. Han gir uttrykk for en ideologi som er klassisk nasjonalsosialistisk. Den germanske rasen skal overleve. De rasemessige mindreverdige skal utryddes, sier Emberland til NRK.

Samtidig mener Emberland at mannen ikke fremstår som en klassisk høyreekstremist og at han trolig ikke er knyttet til et slikt miljø.

– Det som har radikalisert ham er konspirasjonsteorier. I manifestet hans og på nettsidene hans florerer det av forestillinger om at myndighetene driver tankekontroll via mikrochipper., at det finnes en verdensomspennende konspirasjon av frimurere, satanistiske sammensvergelser som ofrer små barn og at myndighetene har kontakt med ufoer, sier han.

Emberland sier konspirasjonsteorier florerer i både populærkulturen, men også i subkulturer på de mørke sidene av internett. Forskeren mener Rathjen er et skoleeksempel på radikalisering gjennom konspirasjonsteorier.

– Det er dette han har tatt til seg og som er hans virkelighetsforståelse. Nemlig at verden er styrt av en sammensvergelse. Han har kommet til et punkt hvor han mener at han må handle mot denne sammensvergelsen. Så kommer da denne klassiske rasismen på toppen som bestemmer målutvelgelsen hans når han går til angrep, sier Emberland.

Angrep mot vannpipe-barer

Angrepet skjedde ved 22-tiden onsdag kveld, mot flere barer i Hanau som ligger i delstaten Hessen sentralt i Tyskland.

Først ble tre mennesker skutt og drept i et angrep på en vannpipe-bar.

Deretter ble fem andre skutt og drept i en annen bar.

Enda en person ble torsdag morgen bekreftet død etter skytingene, meldte tysk politi i en pressemelding torsdag morgen.

Ifølge avisen Bild har flere av de drepte kurdisk opphav.

Det er fortsatt uklart om den niende personen er en av dem som tidligere ble omtalt som såret.

Lys og blomster ved en av barene hvor flere ble skutt på onsdag.

ÅSTEDET: Lys og blomster ved en av barene i Kesselstadt, vest i Tyskland, hvor flere mennesker ble skutt og drept onsdag kveld.

Foto: THOMAS LOHNES / AFP

Slik fant de den mistenkte gjerningspersonen

Flere vitner skal ha opplyst at skuddene ble avfyrt fra en bil som forsvant fra åstedet.

I et tv-intervju med ARD sier en talsmann for politiet at vitner fortalte at gjerningspersonen kjørte en bil. De undersøkte hvem som eide bilen, og reiste så med spesialstyrker til eierens hjemmeadresse. Der fant de den antatte gjerningsperson og moren død.

Ifølge Bild ligger leiligheten like ved en av kafeene som ble beskutt.

Byen Hanau har om lag 98.000 innbyggere, og ligger om lag 25 km øst for Frankfurt am Main.

  • Lytt: Sidestiller faren for høyreekstrem terror med faren for islamistisk terror