Hopp til innhold
Urix forklarer

Dette skjer med rakettene til Kim

Det er nå klart at Kim Jong-un i Nord-Korea har en rakett som kan nå også østkysten av USA. Det er fortsatt usikkert om det han har, er brukbare som våpen.

North Korea Kim Jong Un

Kim Jong-un kan bløffe. Rakettene han sender ut kan være prototyper som ikke vil fungere som våpen.

Foto: Wong Maye-E / AP

Tirsdag kveld norsk tid avfyrte Nord-Korea en ny langtrekkende rakett, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, som siterer Sør-Koreas militære overkommando.

Raketten ble ifølge Yonhap skutt opp onsdag morgen lokal tid fra en base sør i landet og fløy østover.

Den fløy så høyt, at dersom den hadde fulgt en normal bane for slike raketter, så kunne den nå helt til østkysten av USA.

Det vil si at Nord-Korea har en rakett som kan nå alle de amerikanske storbyene.

Den nordkoreanske raketten kan ha landet innenfor Japans økonomiske sone. Det sier NHK, en japansk kringkastar, ifølge Reuters

Nord-Korea har ikke skutt opp noen raketter siden midten av september. Men tirsdag meldte både Sør-Korea og Japan at de hadde sett tegn til at Nord-Korea planla å prøveskyte nok et langtrekkende missil.

nord-korea varmeskjold

Den nordkoreanske lederen Kim Jong Un blir i mars i fjor vist det som skal være varmeskjoldet til en atomrakett. Ekspertene er usikre på om landet har greid å utvikle et fungerende skjold.

Foto: KCNA / REUTERS

Er raketten sterk nok?

Ballistiske raketter heter ballistiske fordi de først får et dytt fra rakettmotorene, og så beveger de seg fritt som en kanonkule etter det.

Det er altså kraften i rakettmotorene som bestemmer hvor langt en rakett kan nå med en gitt nyttelast.

Små endringer i vekten på nyttelasten gir dramatiske endringer i rekkevidden.

Nord-Korea har utvilsomt rakettmotorer som kan sende noe mot storbyene i USA.

Spørsmålet er hva dette noe er.

Er det et fungerende atomstridshode, så har Nord-Korea en troverdig trussel.

Forhøyet bane

Grafikk som viser ytelsen til noen av rakettene Nord-Korea har sendt ut. De høye kurvene viser hvilken bane de har hatt. De lave kurvene viser hvor langt de kunne ha nådd dersom de hadde blitt skutt ut i en normal bane for langtrekkende raketter.

Foto: Yonhap

Kan Kim bruke det kraftigste våpenet?

Den kraftigste atomladningen Nord-Korea har detonert til nå, hadde en sprengkraft på mellom 150.000 og 300.000 tonn TNT.

Ødeleggelsene fra et slikt våpen er betydelig. Det kan rasere en stor by.

Det er usikkert om en sprengladning på denne størrelsen kan bli løftet helt til USA av rakettene Nord-Korea har vist fram til nå.

Det er usikkert om rakettene kan sende noen av de nordkoreanske atomladningene til USA i det hele tatt.

Nord-Korea har vist fram det de hevder er atomvåpen, men det er ikke bekreftet at det faktisk er atomvåpen.

De nordkoreanske atomladningene kan være for store til å bli transportert i en rakett.

Kan den treffe?

Selv om atomladningene er kraftige, så er Nord-Korea avhengig av å treffe byer dersom de ønsker å ramme mange mennesker.

Det betyr at Nord-Korea må ha nøyaktige raketter for å ha et troverdig våpen.

Under en høring i det amerikanske senatet tidligere i år, sa nestkommanderende i fellesstaben, general Paul Selva at Nord-Korea fortsatt ikke har nøyaktige nok våpen til å treffe den byen de sikter på.

Det er et lands kapasitet innen mekanisk konstruksjon, sensorer, regnekraft og elektronikk som styrer hvor nøyaktig ballistiske raketter kan bli.

Blir den skutt ned?

Da USA begynte å arbeide med det som populært ble kalt «Star Wars», rakettskjoldet som skulle kunne stoppe et kjernefysisk angrep fra Sovjetunionen, sa kritikerne at det aldri kunne fungere.

Hovedbegrunnelsen var at Sovjetunionen kunne sende så mange raketter mot USA, at et effektivt forsvar ville bli for stort og dyrt.

Missile Defense Alaska

Amerikanske politikere blir vist en av rakettene i Alaska som skal stoppe en nordkoreansk ICBM.

Foto: JOHN WAGNER / AP

Rent teknologisk var det også motforestillinger, men det lå solide ingeniøranalyser bak tanken om å skyte ned innkommende raketter.

Det ble ikke noe av Stjernekrigen, men arbeidet i de forskjellige våpenlaboratoriene stoppet ikke helt opp.

Det USA og landets allierte har nå, etter tiår med utvikling, skal kunne skyte ned et interkontinentalt ballistisk missil som kommer fra Nord-Korea.

Systemet er ikke prøvd ut under helt realistiske forhold, og det er ikke mange raketter som eventuelt kan stoppes.

Det regnes likevel som usannsynlig at Nord-Korea skulle ha økonomiske muskler til å bygge så mange fungerende våpen at forsvarssystemene ikke får en rimelig mulighet til å stoppe dem.

SISTE NYTT

Siste nytt