Libyas innenriksminister går av, støtter demonstrantene

Libyas innenriksminister går av og gir sin støtte til «17. februar-revolusjonen» i landet.

Muammar al-Gaddafi taler til folket på libysk statlig TV

Muammar al-Gaddafi taler til folket på libysk statlig TV.

Foto: Libyan state TV

Følg utviklinga i Libya i dag.

22.15: Saif al-Islam Gaddafi, sønnen til oberst Gaddafi, skal holde en pressekonferanse i løpet av kvelden, opplyser en Reuters-kilde. I forkant av den varslede pressekonferansen kunngjorde libyske myndigheter at 300 mennesker er drept siden den voldelige uroen brøt ut torsdag. Blant de drepte er 58 soldater.

21.05: Libyas innenriksminister kunngjør at han hopper av, og uttrykker sin støtte til de regimekritiske demonstrantene og «17. februar-revolusjonen», melder TV-kanalen Al Jazeera. Han oppfordrer hæren til å bli med på folkets side og til å støtte deres legitime krav.

USAs utenriksminister Hillary Clinton

USAs utenriksminister Hillary Clinton kaller angrep på regimekritiske demonstranter i Libya «fullstendig uaksteptabelt».

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

20:44: USAs utenriksminister Hillary Clinton kaller angrep på regimekritiske demonstranter i Libya «fullstendig uaksteptabelt».

20:39: USA er sterkt bekymret over bildene og opplysningene som kommer fra Libya. Politisk reform i Libya må samsvare med det libyske folkets ønsker, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton på en pressekonferanse i Washington, D.C.

19.40: Flere øyenvitner forteller BBC Arabic om tilfeller av skyting i Tripoli.

19.33: Den arabiske liga har utestengt Libya fra å delta i møter helt til landets regjering kommer de regimekritiske demonstrantenes krav i møte, heter det i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået AFP. TV-kanalen Al Jazeera meldte først at Libya ble utestengt fra ligaen umiddelbart.

19.17: Ett av tre fly Frankrike har sendt for å evakuere franske statsborgere fra Libya kunne ikke lande i Tripoli tirsdag, og måtte omdirigeres til Malta. Det opplyser en diplomat til nyhetsbyrået AFP.

19.13: Tysklands forbundskansler Angela Merkel kaller Muammar al-Gaddafis tale «skremmende», og krever at volden i landet stoppes.

19.00: Libya blir umiddelbart utestengt fra Den arabiske liga, melder TV-kanalen Al Jazeera.

18.55: Vitner som har flyktet fra Libya og over grensen til Tunisia forteller om brutale reaksjoner fra libyske myndighter på demonstrasjonene.

18.54: Folk en Al Jazeera-reporter har snakket med på grensen mellom Egypt og Libya er sterkt negative til Muammar al-Gaddafis TV-sendte tale tidlig tirsdag kveld. Skildringene står i skarp kontrast til TV-bildene på statlig libysk TV, som viser folk som demonstrerer til støtte for Libyas leder.

18.48: En journalist fra BBC har kommet inn i det østlige Libya gjennom en grensepost kontrollert helt og fullt av opposisjonen. Han har sett et bilde med kryss over Muammar al-Gaddafi, men ingen Gaddafi-lojale styrker.

18.06: Gaddafi går av talerstolen etter over én time på talerstolen. Den første personen som møtte ham etter talen var sønnen.

17.42: Gaddafi truer med å slå ned på demonstrantene i landet slik som kineserne gjorde på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989 i TV-talen.

17.33: EUs utenrikssjef Catherine Ashton sier EU legger en handelsavtale de har forhandlet med Libya om på is, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

17.32: Storbritannia sender et fly og en fregatt til Libya for å evakuere britiske statsborgere, sier britenes utenriksminister William Hague ifølge nyhetsbyrået AFP.

17.25: Væpnede demonstranter vil få dødsstraff, sier Gaddafi i TV-talen til folket.

17.20: Gaddafi gir hæren og politiet ordre om å knuse opptøyene.

17.13: – Jeg vil kjempe til min siste dråpe blod, sa Muammar al-Gaddafi i en TV-tale til det libyske folket tidlig tirsdag kveld.

17.05: Det italienske oljeselskapet ENI, den største utenlandske oljeprodusenten som opererer i Libya, har midlertidig stanset noe av olje- og gassoperasjonene i landet.

17.00: Gaddafi avviser å gå av som Libyas leder. Han sier han vil forbli i landet som leder av revolusjonen, og at han vil dø som en martyr. I talen på statlig TV fordømmer han også de som vil oppildne til uro i landet.

16.53: Muammar al-Gaddafi går på talerstolen på statlig TV. Se talen i videoklippet under!

(Saken fortsetter under videoen)

Video Gaddafi lover å knuse opprøret

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Utdrag fra Muammar al-Gaddafis TV-sendte tale, der han lovet å knuse opprøret i Libya.

16.01: Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) vil tilby mer olje til verdensmarkedet i tilfelle forsyningsproblemer, sier Saudi-Arabias oljeminister ifølge nyhetsbyrået AFP.

15.46: Minst 62 personer er drept i Tripoli siden søndag, ifølge Human Rights Watch, melder nyhetsbyrået AFP.

15.42: Gaddafi kommer til å foreslå at lokale myndigheter får mer makt i Libya, og at de får kontroll over egne budsjetter, i talen han skal holde. Det melder statlig libysk TV, ifølge TV-kanalen Al Arabiya.

15.30: Libyas leder Muammar al-Gaddafi vil kunnngjøre store reformplaner i en tale om kort tid, melder statig libysk TV ifølge den arabiske TV-kanalen Al Arabiya.

15.29: Libyske soldater i byen Tobruk øst i landet støtter ikke lenger Muammar al-Gaddafi, og sier den østlige regionen ikke er under hans kontroll, sier de til en korrespondent fra nyhetsbyrået Reuters.

15.25: Tyskland krever at FNs sikkerhetsråd handler raskt og tydelig når det gjelder Libya, melder nyhetsbyrået AFP.

15.22: Det spanske oljeselskapet Repsol stenger ned oljevirksomheten i Libya på grunn av uroen. Sjøterminalene for olje i landet ble blokkert tirsdag, noe som førte til enda større vanskeligheter med å få ut oljen fra Afrikas tredje største oljeproduserende land. BASF-selskapet Wintershall har fra før av stoppet produksjonen i Libya, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

15.13: De libyske godshavnene ved byene Benghazi, Tripoli og Misurata stenger på grunn av urolighetene i landet, melder nyhetsbyrået Reuters.

15.10: Ansatte ved det libyske konsulatet i Alexandria i Egypt tok ned det libyske flagget tirsdag. De sluttet seg til demonstranter i nærheten smo krever al-Gaddafis avgang, melder nyhetsbyrået Reuters.

15.10: Muammar al-Gaddafi skal holde en tale, opplyser statlig TV, ifølge AFP.

14.40: USAs forsvarssjef Mike Mullen er bekymret for tapene av liv i Libya og at sier at endringer i det nordafrikanske landet må skje fredelig.

Fra nå av blir oppdateringene skrevet på bokmål.

14.32: Det italienske oljeselskapet Edison rapporterer om mindre tilgang på naturgass frå Libya. Det største oljeselskapet i Libya, ENI, har nekta å kommentere rapporten overfor nyheitsbyrået AFP.

14.19: Store deler av Aust-Libya ser ut til å vere teke over av regimekritkarar. Sivile menn med våpen held kontroll i gatene i denne delen av landet, seier CNN-reportar Ben Wedeman.

Ifølgje den amerikanske journalisten har opposisjonelle danna grupper som skal halde ro og orden etter at regjeringsstyrkane har reist frå områda.

14.14: USA ber alle utanom «krigspersonell» om å reise frå Libya, og åtvarar folk mot å reise til landet.

14.10: Også Nederland hentar heim sine statsborgarar frå Libya. Dei sender eit militærfly til Tripoli, opplyser forsvarsministeren til nyheitsbyrået AFP.

13.50: Som mange av kollegaene, har også den libyske ambassadøren til USA trekt seg i dag.

Ali Aujali seier han ikkje lenger vil vere ein representant for diktaturet i heimlandet, og ber Gaddafi om å trekkje seg.

– Eg trekk meg frå stillinga som ambassadør for regimet, men vil aldri slutte å støtte det libyske folket i kampen for å bli høyrde, seier han til TV-kanalen ABC.

13.38: Fleire enn 560 menneske er drepne i Libya etter at opprøret mot Muammar al-Gaddafi starta for ni dagar sidan, ifølgje opposisjonen i landet.

Det er den arabiske TV-kanalen Al Arabiya som melder dette, skriv NTB. Ifølgje kanalen er 1400 menneske sakna i Libya.

Sjå video av Gaddafi som talte til folket i 22 sekund i natt:

Video Muammar Gaddafi viste seg på libyisk TV natt til tirsdag

Muammar Gaddafi viste seg på fjernsyn i går kveld, men viste ingen teikn på at han ville gå av.

13.32: To egyptiske statsborgarar har misst livet i valden i Libya dei siste dagane, melder den egyptiske avisa al-Masry al-Youm. Avisa skriv at dei to er stadfesta døde, men skriv ikkje av kven.

Dei skriv også at ein lege som driv naudhjelparbeid har fått opplyst av egyptarar på veg ut frå Libya seier ti andre er drepne..

13.23: Grensa mellom Libya og Egypt er kontrollert av opposisjonen. Menn med klubber og maskingevær har kontroll på libysk side i grensebyen Musaid, melder Reuters-korrespondenten på staden.

13.19: Russland gjer seg klar til å evakuere russiske statsborgarar som er i Libya. Ifølgje utanriksdepartementet er det 500 russarar i landet. Dei fleste arbeider i statlege selskap som i Gazprom eller den russiske jarnbanen.

13.05: Ein libyar busett i London fortel til The Guardian at han har snakka med sine slektningar heime i Tripoli. Dei seier til han at det er roleg i byen i dag, men at «det er fullt av afrikanske leigesoldatar i gatene som hindrar folk i å samle seg».

12.51: Den korte talen som Muammar al-Gaddafi heldt i natt, er filma utanfor museumet «House of Strength», melder den spanske avisa La Razon.

Etter at det i går vart meldt at Gaddafi var på veg til Venezuela, har folk lurt på om opptaket var ekte. Den spanske avisa meiner å vite at bygninga bak Gaddafi vart bomba av amerikanarane i 1986, skriv Al-Jazeera.

12.48: Det franske utanriksdepartementet har bestemt seg for å sende tre fly til Tripoli for å hente ut franske statsborgarar, melder BBC.

12.43: Rundt 10.000 egyptarar har teke seg til grensa mellom Libya og Egypt, med ønske om å kome seg heim. I går kom 5000 seg over grensa.

Det er mellom ein og halvannan million egyptarar i Libya.

Soldatar og regimekritiske demonstrantar i Benghazi

Ein soldat og regimekritiske demonstrantar poserer framfor ei stridsvogn i Benghazi tidleg tysdag morgon.

Foto: Alaguri / Ap

12.36: – Vi har ei forferdeleg historie å fortelje, seier folk i den libyske byen Sidi Barani til Al-Jazeera-reportaren Jamal Elshayyal etter at han kom til byen i dag.

Sidi Barani er utsett for nokre av dei verste hendingane dei siste dagane, og Elshayyal skal ha fått ein minnepinne full med bilete og videobevis frå valden, melder Al-Jazeera.

12.09: EU vil låne ut 6 milliardar euro til dei nordafrikanske landa som grensar mot Middelhavet og som no tillet demokratiske reformar, ifølgje AFP.

12.05: To egyptiske militærfly har fått løyve til å lande i Libya for å evakuere egyptiske borgarar.

12.05: Den tyrkiske statsministeren Tayyip Erdogan åtvarar styresmaktene i Libya mot å gjere den feilen det er å ignorere kravet frå folket om demokrati og friheit.

– Omsynslaus behandling av dei som krev demokrati vil få valdsspiralen til å gå fortare. Det er fare for at valden kan bli spreidd til heile Libya, seier han ifølgje AFP.

11.33: Ein BBC-korrespondent i Tripoli seier militæret er tungt inne i byen også i dag, men at det elles ser stille ut.

– Tysdag morgon ser det ut til å vere stille her etter ei frykteleg natt. Folk er redde og held seg heime, seier han til BBC.

Han seier det er veldig lite folk i gatene og at byen er avstengd.

– Innbyggjarane i Tripoli har stadfesta at områda rundt Den grøne plassen vart angripne i går, seier han.

FNs menneskerettskommissær Navi Pillay

Menneskerettskommissær i FN, Navi Pillay.

Foto: GALI TIBBON / Afp

11.11: Menneskerettskommisæren i FN, Navi Pillay, ber om ei internasjonal utgreiing om dei valdelege handlingane i Libya.

– Eg er ekstremt uroa fordi liv går tapt medan eg talar. Det internasjonale samfunnet må gå saman for å fordømme desse handlingane, seier Pillay ifølgje Reuters.

Ho meiner valden i landet kan vere eit brotsverk mot menneskeætta.

10.43: Vitne i den libyske hovudstaden seier til Al-Jazeera at jagarfly har bomba deler av byen i ferske angrep og at leigesoldatar skyt på sivile. Meldingane er ikkje stadfesta av uavhengige kjelder.

10.37: Oljeselskapet Shell opplyser at alle deira tilsette i Libya er evakuerte. Ein talsmann seier til Reuters at dei ser seg nøydde til å gjere dette på grunn av den usikre situasjonen i landet. Han seier ingenting om korleis evakueringa skjedde.

10:30: Ingen har høyrt frå den libyske ambassadøren til Bangladesh, A. H. Elimam, sidan han måndag kveld svarte på ein telefonsamtale med panisk røyst etter at han trekte seg frå sin posisjon.

Al-Jazeera sin korrespondent i landet, Nicolas Harque, fortel at han høyrte panikk i stemma til ambassadøren då han prata med han klokka 21 lokal tid i går kveld. Elimam skal ha sagt at han kjende seg truga av ein etteretningsoffiser ved ambassaden.

Verken utanriksdepartementet eller andre diplomatar i Bangladesh veit kvar Elimam er, ifølgje Al-Jazeera.

10.25: Den tidlegare britiske utanriksministeren Lord David Owen vil ha flyforbod over Libya for å stanse valden i landet. Han seier til Al-Jazeera at dette er eit nødvendig strakstiltak.

10.10: Flyplassen i Benghazi er øydelagd etter valden i går. Fly kan ikkje lenger lande på flystripa der, opplyser utanriksministeren i Egypt til Reuters.

Utbrent hus i Benghazi

Innbyggjarar i Benghazi ser på restane av eit hus etter øydeleggingane i går.

Foto: Alaguri / Ap

10.00: Egyptisk militære sender fleire styrkar til den libyske grensa, opplyser militærkjelder til nyheitsbyrået AFP.

09.13: Al-Jazeera-reporter Nazanine Moshiri rapporterer at libyske grensevakter held stand på grensa til Tunisia, i motsetning til i aust, der dei skal ha forlate postane sine.

– Dei tek både telefonar og pengar frå folk som skal inn i Libya, seier ho til den arabiske kanalen.

  • Sjå rapporten hennar på Youtube.

08.50: Ein internasjonal organisasjon som arbeider mot krigsbrotsverk (ICAWC) opplyser at det er 519 drepne og fleire enn 1500 som er sakna i Libya. Dei skriv også at 3980 menneske er såra i demonstrasjonane mot Gaddai.

Organisasjonen vart oppretta i 2009, og hadde då konflikten mellom Israel og Palestina som hovudfokus.

08.46: Den arabiske liga vil halde eit hastemøte om situasjonen i Libya. Dei skal møtest i Kairo i dag for å diskutere opprøret mot den libyske leiaren Muammar Gaddafi, seier dei til Reuters.

08.30: Egypt seier dei vil styrke grensekontrollen mot Libya, men samtidig opne grensepassasjen i al-Salloum slik at sjuke og såra kan kome seg ut av landet, opplyser ei militærkjelde til Reuters.

(Saken fortsetter under bildet)

Brann i Tripoli

Tidleg tysdag morgon brann det fleire stader i Tripoli.

Foto: Ap

08.17: Eit portugisisk militærfly har evakuert 114 menneske frå Libya i anett, opplyser det nasjonale nyheitsbyrået Lusa. Om bord i flyet var 80 portugisiske statsborgarar og 34 med andre statsborgarskap, skriv dei.

Flyet vil returnere til Libya for å hente fleire om naudsynt.

08.08: Den tidlegare libyske ambassadøren til India stadfestar at kampfly vart teke i bruk mot demonstrasjonane i Tripoli i går kveld. Ambassadør Ali Al-Essawi trekte seg i går, og seier han trur fleire diplomatar vil hoppe av.

Statleg libysk fjernsyn avviser meldingane om at luftangrepet fann stad.

08.03: CNN-reportar Ben Wedermann rapporterer frå innsida av Libya. Han skal vere den første vestlege jouranlisten som har teke seg inn i landet etter at krisa starta.

07.40: Meldingar frå Tripoli tydar på at det er roleg i byen tysdag morgon. Det skal vere kraftig regnvêr, noko som gjer at folk held seg heime, seier ein innbyggjar i Tripoli.

07.39: FN har kalt inn til krisemøte om situasjonen i Libya seinare i dag. Generalsekretær Ban Ki-moon snakka sjølv med Gaddafi på telefon i går, der han oppfordra Gaddafi til å stanse valden.

Folkets hus i Tripoli er utbrent

Slik ser Folkets hus i Tripoli ut etter valden i byen i går. Bygningen blir brukt i regjeringssamanheng, og blir brukt til regjeringssamlingar fleire gonger i året.

Foto: STR / Ap

Dette skjedde i går:

Diktator Muammar Gaddafi viste seg på nasjonalt fjernsyn i natt, etter ein dag med omfattande valdsbruk i Libya. Ifølgje vitneutsegn frå hovudstaden Tripoli, bomba Gaddafi byen og «alt som rører på seg» .

To jagarflypilotar som nekta å vere med på angrepet, deserterte og landa på Malta, der dei har søkt asyl .

Og seint i går kveld oppmoda ei gruppe offiserar i den libyske hæren medsoldatarne sine om å hjelpe til med å styrte regimet til Gaddafi .

Like etterpå viste Gaddafi seg på libysk TV, berre for å opplyse om at han framleis er i landet .

Les alt om det som skjer i Libya HER.

SISTE NYTT

Siste nytt